Sve o filmu ‘Dune’, ali onom koji nikad nismo pogledali, a trebali smo

Sve o filmu ‘Dune’, ali onom koji nikad nismo pogledali, a trebali smo

Film Dune iz 2021. godine bio je jedna od većih kino uspješnica, a redatelj Denis Villeneuve je pokupio brojne pohvale za svoju ekranizaciju ovog epskog romana često nazivanog “Biblijom SF-a”. Sam roman već je jednom dobio svoju filmsku verziju. Riječ je o verziji iz 1984. godine, u režiji proslavljenog Davida Lyncha. Iako se od tog filma očekivalo mnogo, ipak nije osvojio simpatije kritike, i često je bio nazivan pretencioznim i neozbiljnim u izvedbi.

I dok je Villeneuve uspio u tome da ovu priču prenese na veliko platno, mnogi ne znaju kako je izvorna ekranizacija trebala biti “jedan od najvećih filmova ikad”. Riječ je o filmu Dune u režiji čileanskog redatelja Alejandra Jodorowskog. Isto tako to je film jednog pomaknutog vizionara koji nikada nije ugledao svjetlo dana.

Epska priča koja je izazvala nevjericu

Sredinom 70-ih godina, Alejandro Jodorowski bio je poznat kao redatelj eksperimentalnih ostvarenja, često ekscentričan u svemu što radi. Upravo je on imao ideju kako bi trebao izgledati film koji prati priču jednog od najvećih SF romana ikad, koji izašao desetak godina prije i stekao vjerne poklonike. Međutim, ono što je Jodorowsky zamislio nije bilo tako lako ostvariti. Krajem 1974. godine francuski konzorcij kupio je prava na ekranizaciju i postavio Jodorowskog za redatelja. Međutim, već u startu se moglo naslutiti kako stvari neće ići u željenom smjeru.

Jodorowsky je film Dune zamislio kao epsku priču, dulju od deset sati. Iako se tada pričalo kako redatelj uopće nije pročitao roman, istina je da je, nakon čitanja, neke dijelove odlučio transformirati na sebi svojstven način. Snimanje je planirano u Alžiru, a kad je napokon izašao scenarij, producenti su bili šokirani. Kako je jedan od njih poslije rekao, scenarij je bio “veličine telefonskog imenika”.

Salvador Dali na velikom platnu

Što se glumačke postave tiče, to je također bila priča za sebe. Glavnog lika, Paula Atreidesa trebao je utjeloviti redateljev 12-godišnji sin. Jodorowsky je išao toliko daleko da je njegov sin svakoga dana, kroz nekoliko godina, morao trenirati borilačke vještine kako bi se pripremio za ulogu. U ostalim ulogama trebale su se pojaviti neke od kultnih ličnosti 20. stoljeća. Primjerice, veliki Salvador Dali trebao je utjeloviti Emperora, dok je Orson Welles zamišljen kao Baron. Mick Jagger se također trebao pronaći u jednoj sporednoj ulozi.

Već tu se potegnulo pitanje financija. S tako raskošnom produkcijom teško bi bilo ostati u nekim normalnim okvirima kada su novci u pitanju. Poznata je priča kako je Dali tražio 100.000 dolara za sat snimanja, pa je Jodorowsky uputio ostale kako će njegova uloga biti kompletno snimljena u svega sat vremena.

Kako se produkcija krenula razvijati, tako su, malo pomalo, ključni ljudi vezani uz film polako odustajali od njega. Sve se glasnije počelo pričati kako je ovdje riječ o filmu koji nitko neće gledati. Prvenstveno zbog nekih scena koje nisu pratile priču samog romana i bile su podosta pretjerane, ali i zbog suludih zahtjeva koje je Jodorowsky imao.

Konačno, od filma se odustalo. Jedan od razloga je bio taj što je skoro dva milijuna dolara potrošeno i prije početka samog snimanja, ali i Hollywood jednostavno nije mogao pristati na prikazivanje filma koji bi trajao više od deset sati. Poznati ilustrator i autor stripova Moebius od samih je početaka bio uz Jodorowskog te je ilustrirao većinu scena koje je redatelj zamislio u svojoj verziji Dunea. Danas su te ilustracije uklopljene u poznati strip Inkal, iz kojeg možemo zaključiti što je Jodorowsky zamislio kada je krenuo u ovu epsku priču koja je završila i prije nego što je počela.

Novi život ove nevjerojatne filmske priče

Zanimljivo je i to kako je na filmu trebao raditi Dan O’Bannon, kasnije poznatiji kao autor danas kultnog filma Alien. On je, nakon pokušaja oživljavanja Dune sage, završio financijski uništen i neko je vrijeme ovisio o pomoći prijatelja. Međutim, nakon što je krenuo pisati Aliena, prvo je nazvao dizajnera H. R. Gigera, koji je također trebao raditi na filmu Dune. Upravo su neke njegove prijašnje ideje koje je imao za Dune iskorištene u stvaranju kostima za Aliena.  

Inače, ova cijela priča o stvaranju nepostojećeg filma dobila je na kraju vlastitu ekranizaciju. 2013. godine izašao je dokumentarac Jodorowsky’s Dune, u kojem se svi uključeni u pokušaj stvaranja ove epske filmske priče dali svoj uvid u ono što se u glavi redatelja događalo sredinom 70-ih godina.

Foto: Profimedia/IMDB

Učitati još
Zatvori