Ako vam se svidio Barbie, morate pogledati ove filmove
Ako vam se svidio Barbie, morate pogledati ove filmove

Ako vam se svidio Barbie, morate
pogledati ove filmove

Još uvijek nije splasnula Barbie ludnica koja vlada otkako je izašao prvi trailer za film, a sada kada smo ga napokon pogledali vlada praznina u nama koju moramo popuniti filmovima koji imaju sličan Barbie vibe. Dok gledate Barbie, pravo filmsko oko može primijetiti utjecaj nekih od najpoznatijih filmova u povijesti na ovaj spektakl Grete Gerwig. Puno više od same priče o lutki, Barbie ima snažnu poruku, a ako vam je još rano za ponovno gledanje, pripremili smo za vas filmski maraton filmova koji su inspirirali Gretu Gerwig u snimanju ovog najiščekivanijeg filma godine.

Gerwig je u intervjuu za Letterboxd otkrila koja 33 filma su poslužila kao inspiracija za Barbie, a mi smo izdvojili par s te liste za koje smo pogledali i koji će vam se definitivno svidjeti ako vam se svidio Barbie.

Singin’ in the Rain

Jedan od najpoznatijih i najboljih mjuzikla u povijesti, utjecaj filma Singin’ in the Rain na Barbie najviše se vidi u možda najzapamćenijoj sceni filma. Govorimo, naravo o ‘I’m just Ken‘ sceni u kojoj je glavna zvijezda Ryan Gosling. Jedna od dužih glazbenih brojeva u filmu direktno crpi inspiraciju iz Gene Kellyjeve baletne sekvence unutar Singin’ in the Rain. Osim plesne scene, Singin’ in the Rain ima sličan vibe kao i Barbie iako to možda ne primijetite na prvu. Barbie je vesel film pun energije i boja baš kao i poznati mjuzikl iz 1952. Slobodno možemo reći kako je on jedan od najsretnijih filmova ikad i odlična terpaija kada imamo loš dan.

filmski maraton

The Wizard of Oz

Legendarni film s Judy Garland iz 1939. inspirirao je Gretu Gerwig u stvaranju Barbie Landa u kojem čak u jednoj sceni možemo vidjeti ovaj klasik kako se prikazuje u kinima unutar Barbie svijeta. Wizard of Oz omiljeni je film mnogim generacijama. Prelijepo snimljen, emotivan, prati Dorothy i njenog psa Tota koji se poslije tornada u Kansasu nađu u magičnoj zemlji Oz. Priču svi znaju, priduži im se Strašilo, Lav i Limeni čovjek dok Dorothy pokušava pronaći put doma. Dorothy i Barbie imaju dosta sličnosti i povezanost ova dva filma ne može biti očitija. Klasik koji ne smijete zaobići.

filmski maraton

The Truman Show

Jedan od filmova kojeg su mnogi uspoređivali s Barbie kada su pokušali iz trailera dokučiti o čemu se radi je The Truman Show, poznati film s Jim Carreyjem u glavnoj ulozi. Film prati Carreyja koji glumi trgovca koji otkrije kako je njegov život zapravo reality TV show. Jednako kao i Barbie, živi u nekakvoj simulaciji i kada otkrije da stvari nisu onakvima kakve se čine, kreće zaplet. Greta Gerwig otkrila je da je gledala upravo The Truman Show dok je radila na Barbie te kako je i pričala s redateljem Peterom Weirom o tome kako je snimio film i kako ga je napravio uspješnim.

filmski maraton

Grease

Još jedan mjuzikl na listi, Grease je klasik kojeg svi znaju. Ako ga niste još pogledali, vrijeme je da to napravite. Glavni likovi Sandy i Danny neodoljivo podsjećaju na Barbie i Kena, a cijeli film je vesel i pun boja, elementi koji se provlače i kroz Barbie. Grease je savršen film za staviti mozak na pašu i dopustiti pjesmama i plesu da vam poprave dan. Olivia Newton-John i John Travolta čine idealan par, baš kao i Margot i Ryan.

filmski maraton

Women on a verge of a nervous breakdown

Ono iz čega je Barbie crpila inspiraciju kada je riječ o španjolskom filmu Women on a verge of a nervous breakdown je slaganje boja. Vibrantne boje najprepoznatljiviji su element filma Barbie, baš kao i njegova španjolska inspiracija. Radnjom nisu niti malo slični, ali imaju nekako sličan vibe koji se provlači kroz cijeli film. Women on a verge of a nervous breakdown miješa komediju s tragedijom, ekscentrične likove i bizarne događaje što definitivno podsjeća na Barbie.

filmski maraton

2001: Space Odyssey

Prva scena filma Barbie direktno je inspirirana filmom koji mnogi nazivaju jednim od najboljih filmova ikad. Govorimo o 2001: Space Odyssey redatelja Stanleyja Kubricka. Ako vam nije poznato, riječ je o sceni u kojoj se curice igraju s bebama dok ne otkriju golemu Barbie koja simbolizira evoluciju u svijetu lutaka. U prvoj sceni 2001: Space Odyssey vidimo gorile ispred kojih se, baš kao i Barbie, našao veliki monolit. On u tom filmu predstavlja tehnologiju i epski prijelaz u povijesti ljudske vrste. To je scena koju svi prepoznaju, a u filmu iz 1968. prati je jedna od najprepoznatljivijih skladbi u povijesti filma, koju je onda i Greta Gerwig iskoristila. Zanimljiva poveznica između ova dva filma tjera nas da opet pogledamo 2001: Space Odyssey.

filmski maraton
filmski maraton

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori