Filmski maraton: Cillian Murphy budući je oskarovac pa se rado prisjećamo njegovih najboljih uloga
Filmski maraton: Cillian Murphy budući je oskarovac pa se rado prisjećamo njegovih najboljih uloga

Filmski maraton: Cillian Murphy budući je oskarovac pa se rado prisjećamo njegovih najboljih uloga

Sve smo bliže najbitnijoj filmskoj večeri – dodjeli Oscara. Ona će se održati 10. ožujka (kod nas s nedjelje na ponedjeljak). Mnogi izvrsni filmovi, glumci, glumice i razni umjetnici su nominirani. Mi smo već predvidjeli naše pobjednike, a nismo jedini koji su sto posto uvjereni kako će ove godine zlatni kipić za Najboljeg glumca dobiti Cillian Murphy. Zbog glavne uloge u filmu Oppenheimer iz prošle godine, o njemu se već mjesecima stalno priča. Ovaj karizmatičan irski glumac poznat po zadivljujućoj i briljantnoj izvedbi u raznim filmskim i televizijskim projektima, glumio je u nekoliko hvaljenih filmova. Međutim jedna od zamjećenijih uloga je ona Thomasa Shelbyja u britanskoj TV seriji Peaky Blinders. Ona mu je pomogla da se istakne kao kvalitetan glumac.

Cillian Murphy čovjek je s mnogo lica. Prvi put pojavio se na velikom platnu izvedbom u filmu Disco Pigs iz 2001. Riječ je o filmskoj verziji predstave u kojoj je glumio na daskama koje život znače. Njegova filmska karijera nastavila se u raznim filmskim ostvarenjima kao što je u znanstveno-fantastični film Sunshine, triler Red Eye te horori 28 Days LaterA Quiet Place Part II.

Oscari 2024

Cillian Murphy i Christopher Nolan

Cillianova najplodonosnija suradnja, međutim, bila je s hvaljenim redateljem Christopherom Nolanom te se pojavljuje u čak šest njegovih filmova — glavna uloga u filmu Oppenheimer (2023.), sporedne uloge u Batman Begins (2005.) i Inception ( 2010.), kao i cameo uloge u filmovima The Dark Knight (2008.), The Dark Knight Rises (2012.) i Dunkirk (2017.).

Njegov smo fan već odavno, ali posljednja uloga J. Roberta Oppenheimera mogla bi mu donijeti neke nove obožavatelje. Oppenheimer nas je inspirirao da malo istražimo njegov filmski opus, a ako ste i vi jedni od onih koji ga se trenutno ne mogu zasititi, u nastavku izdvajamo nekoliko filmova.

Cillian Murphy

Girl with a Pearl Earring/Djevojka s bisernom naušnicom (2003.)

U povijesnoj drami Petera Webbera koja se fokusira na odnos između slavnog nizozemskog slikara Johannesa Vermeera (Colin Firth) i sobarice Griet (Scarlett Johansson), koja je predmet njegove klasične slike “Djevojka s bisernom naušnicom”, Cillian Murphy igra pravu romantičnu ulogu — Pietera, mesarova sin koji nema puno toga za ponuditi, ali može Griet ponuditi ljubav.

cillian murphy

Red Eye/Noćni let (2005.)

Cillian posjeduje ogromnu raznolikost talenata, ali onaj koji ostaje nenagrađen (ali ne i nezamijećen) je njegova besprijekorna vještina u napetom trileru Wesa Cravena. Radnja filma smještena je tijekom noćnog leta iz Dallasa za Miami. Cillian glumi negativca Jacksona Rippnera koji otima Lisu Reisert (Rachel McAdams) pod prijetnjom potencijalnog ubojstva njezina oca. Na taj je način vučena u zavjeru kako bi pomogla svom otmičaru u političkom ubojstvu. Hoće li uspjeti, na vama je da pogledate kako je završio njegov plan. Film nam 22. ožujka stiže i na Netflix.

Batman Begins/Batman početak (2005.)

Kao što se često kaže, svaki heroj treba dobrog negativca, a Cillian je odigrao jednog od najboljih u ovom prvom filmu hvaljene trilogije o Vitezu tame Christophera Nolana. Kao dr. Jonathan Crane, odnosno njegov alter ego Scarecrow koji izaziva strah cijelom stanovništvu Gotham Cityja, Cillian je odlično odigrao ulogu negativca.

cillian murphy

Inception/Početak (2010.)

U svojoj trećoj suradnji s Christopherom Nolanom, Cillian se vratio u antagonistički modus kao Robert Fischer, glavni nasljednik poslovnog carstva čiji um infiltrira lik Leonarda DiCaprija kako bi ga nagovorio da raspusti svoju firmu. Robert je čovjek koji žudi za ljubavlju i poštovanjem svog oca (Pete Postlethwaite), a Cillian je ulogu utjelovio do savršenstva.

cillian murphy

Dunkirk (2017.)

Dunkirk je prvi Nolanov film koji se bavi istinitim događajima te prati evakuaciju britanskih vojnika tijekom Drugog svjetskog rata. Cillianova uloga je mala, ali značajna te u samo par scena uspijeva privući pažnju. Glumi potresenog vojnika koji je spašen iz razbijenog broda. Ime njegovog lika u filmu nikad nije otkriveno, a zapravo predstavlja iskustva tisuće vojnika koji su proživljavali istu stvar.

cillian murphy

A Quiet Place Part II/Mjesto tišine II. dio (2020.)

U drugom dijelu ove znanstveno-fantastične uspješnice iz 2018. Cillian je zamijenio Johna Krasinskog u glavnoj muškoj ulozi filma, ali on stvara potpuno drugačiji pristup priči i čini je svojom. Murphy glumi Emmetta, nekadašnjeg prijatelja Leeja Abbotta (Krasinski), koji je postao pustinjak nakon što je izgubio svoju obitelj.

Oppenheimer (2023.)

Ovo je prvi put da Cillian ima glavnu ulogu u nekom Nolanovom filmu. Glumi Roberta Oppenheimera, fizičara koji je zaslužan za stvaranje prve atomske bombe. On je centar priče i skoro u svakoj sceni, a donijela mu je i prvu nominaciju za Oscar.

Cillian je prihvatio svoj najveći glumački izazov u naslovnoj ulozi ovog filmskog hita. Tijekom tri opsežna sata, Cillian vodi svoj lik na putovanje koje se neprestano mijenja, od idealističkog znanstvenika preko inspirativnog vođe do društvenog izopćenika. To je vrsta složenog, često kontradiktornog lika kojeg mnogi glumci žele glumiti, ali malo njih može izvući ono najbolje kao što je to pošlo za rukom Cillianu.

cillian murphy

Ako su vam filmovi prekratki – pogledajte seriju Peaky Blinders

Iako ima impresivnu filmsku karijeru, većini ljudi Cillian je zasigurno ostao najzapamćeniji kao protagonist jedne od najboljih serija u zadnjih deset godina – Peaky Blinders. Cillian glumi Thomasa Shelbyja, jednog od braće koji je dio gangsterske obitelji iz Birminghama smještene u razdoblje nakon Prvog svjetskog rata. Tijekom pet sezona postao je svačiji najdraži lik. Muškarci su htjeli biti on, a žene biti s njim. Odijelo, kapa i neizostavna cigareta, Tommy Shelby jedan je od najprepoznatljivijih likova ikad.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori