Filmski maraton: Sjajni filmovi s potpisom redateljica
Filmski maraton: Sjajni filmovi s potpisom redateljica

Filmski maraton: Sjajni filmovi s
potpisom redateljica

Ove nedjelje, 10. ožujka očekuje nas 96. dodjela Oscara. Zasigurno najveće iznenađenje ogleda se u izostanku nominacija za Gretu Gerwig u kategoriji najboljeg redatelja. Složit ćemo se, njezin posljednji filmski projekt Barbie obilježio je godinu za nama i prerastao u pravi kulturni fenomen.

S druge strane, Oscari 2021. godine ušli su u povijest kada je riječ o nominacijama u kategoriji za najboljeg redatelja. Prvi put u 93 godine održavanja, Akademija je nominirala dvije žene – Emerald Fennell za Promising Young Woman i Chloe Zhao za Nomadland. Drugi je naslov iste godine odnio i pobjedu u konkurenciji najboljeg filma, a oba su se našla i na našoj listi filmskih preporuka.

A kada smo kod zlatnih kipića, na našu listu svakako vrijedi dodati i film The Hurt Locker zahvaljujući kojem je Kathryn Bigelow postala prva žena u povijesti koja je kući ponijela Oscara u kategoriji najboljeg redatelja.

Uz spomenute naslove, donosimo još sedam njih koje potpisuju redateljice, a uz koje biste mogli provesti opuštenu večer.

Clueless

Iza kultnog filma devedesetih također stoji redateljica – Amy Heckerling. Riječ je o modernoj adaptaciji klasičnog romana Jane Austen Emma iz 1815. godine. Ovaj film ima sve što jedna dobra youth komedija treba sadržavati: Prijateljstvo. Seks. Ljubav. Spomenuti naslov jedan je od onih kojima se iznova rado vraćamo.

Selma

Povijesna drama američke redateljice Ave DuVernay donosi priču o tromjesečnom periodu tijekom 1965. godine kada je dr. Martin Luther King vodio kampanju kojom je želio osigurati jednaka glasačka prava bez obzira na rasnu pripadnost. Epski marš od Selme do Montgomeryja kulminirao je predsjednikovim potpisivanjem Zakona o glasačkim pravima što se danas smatra jednom od najvažnijih pobjeda pokreta za ljudska prava.

Lady Bird

Lady Bird & Little Women

Greta Gerwig smatra se jednom od najtalentiranijih redateljica nove generacije, s razlogom. Možemo provesti vrijeme i uz njezina dva hvaljena redateljska ostvarenja – sjajnu dramu o odrastanju Lady Bird te novu ekranizaciju romana Little Women.

We Need to Talk About Kevin

Psihološki triler iza kojeg stoji škotska redateljica Lynne Ramsay donosi priču o majci koja se suočava s djelima sina koji pati od psiholoških poremećaja. Riječ je o naslovu koji predstavlja pravu malu glumačku bravuru Tilde Swinton. Također, riječ je o naslovu koji će zasigurno oduševiti sve ljubitelje ovog žanra.

The Diary of a Teenage Girl

Komedija koja prati neobičan ljubavni trokut režirana je od strane američke redateljice Marielle Heller. Okarakterizirana je kao zabavna i pronicljiva, a stekla je i naklonost filmske kritike.

Portrait of a Lady on Fire

Povijesna romantična drama francuske redateljice Céline Sciamma donosi priču o romansi dvije žene s kraja 19. stoljeća. Redateljica nas odvodi u relativnu izolaciju, na opustošeni otok nedaleko od obale Bretanje, ne bi li ispričala svedenu lezbijsku ljubavnu priču. Ista je ovjenčana nizom nagrada.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori