Film o kojem odjednom svi pričaju i koji bi zaista mogao osvojiti Oscara

Film o kojem odjednom svi pričaju i koji bi
zaista mogao osvojiti Oscara

Lady Bird 7

IMDb & Rotten Tomatoes

Jako često, ako ne i skoro pa uvijek, prije gledanja filma posegnemo za mobitelom i brzinskim pregledom aplikacija bacimo oko na IMDb i na Rotten Tomatoes. Saznavajući prosječnu ocjenu te letimično prelazeći preko komentara i kritika gledatelja još češće odlučujemo hoćemo li gledati film ili ne. Što ponekad i nije najpoštenija eliminacija. Ponekad se ugodno iznenadimo s filmovima prosječnih ocjena, a isto tako visoke ocjene ne znače uvijek da je pogođen ukus gledatelja.

Lady Bird

Film iznenađenje – Lady Bird

No, ono što uvijek s velikim zanimanjem pratimo jesu kritike na Rotten Tomatoes. Tamo ipak nailazimo na posve objektivne kritike i oglede. Ako film ne prolazi na Rotten Tomatoes, nema te ocjene na IMD b-u koja će ga spasiti. Ovih dana jedan film je svojim kritikama na Rotten Tomatoes uzburkao filmsku scenu. Radi se o filmu Lady Bird. A sve u raspoloženju koje nagovješćuje oskarovsko razdoblje koje je pred nama. Debitantski je to film glumice Grete Gerwig, koji nakon ovakvih kritika više nije cijenjeno ostvarenje s dobrim stručnim kritikama, već se definitivno radi o najbolje ocijenjenom filmu svih vremena. Barem prema Rotten Tomatoes. Film do sada drži rekord dobrih i odličnih kritika u nizu i u trenutku pisanja ovog teksta niz kritika nije oštećen s niti jednom osrednjom ili lošom kritikom. Čak je prešišao ultra popularni film Toy Story 2 koji je držao rekord sa 163 pozitivne kritike u nizu. Lady Bird ih sada ima 173 i to od 173 uopće napisane i dane kritike.

Lady Bird 8

Lady Bird 9

Saoirse Ronan & Laurie Metcalf

Film Lady Bird donosi odličnu glumu Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Lucas Hedges, Timothée Chalamet, Beanie Feldstein, Stephen McKinley Henderson i Lois Smith, dok su se glavne glumice Saoirse Ronan i Laurie Metcalf izuzetno istaknule u svojim ulogama kćerke i majke. Saoirse Ronan je fantastična, a iako će se svi složiti da Laurie Metcalf pamte najviše kao Jackie Harris u kultnoj humorističnoj seriji osamdesetih i devedesetih Roseanne te kao majku Sheldona Coopera, Mary Cooper u seriji The Big Bang Theory, ova glumica izlazi iz okvira sitcomova i to u karakterne uloge odličnih drama. Ako još niste, svakako ju trebate pogledati u trećoj epizodi prve sezone genijalne humoristične serije Horace and Pete gdje nas je oduševila sa svojom interpretacijom bivše Horaceove supruge koja mu se obraća po savjet. Taj, skoro pa monolog, od pola sata je bilo nešto najdojmljivije što smo od nje ikada gledali, ali ikada gledali i na malim ekranima. I sada ju gledamo u odličnoj sinergiji majke i kćeri s fantastičnom Saoirse Ronan. Ove dvije glumice stvorile su takvu kemiju da nose film. I po Rotten Tomatoes, nose ga izvrsno.

Saoirse Ronan je u filmu Christine Lady Bird McPherson, dok je Laurie Metcalf njezina majka Marion McPherson. Film donosi priču o Lady Bird, djevojci koja je ne prekretnici svog života u odrasli svijet i koja si je sama dala ime Lady Bird te inzistira da ju svi tako i zovu. Saoirse Ronan u filmu jest Lady Bird, odlična je. Uloga joj je sjela toliko prirodno da nikoga drugoga uopće ne možemo zamisliti u toj ulozi. Nježnost, oštroumnost, humor i mnogo, mnogo istine glavne su karakteristike filma, a sve upakirano u čak feministički pristup odrastanju. Radnja je smještena u rane 2000-e, film nas podsjeća koliko su loše stvari bile bolje u odnosu na sadašnje loše stvari i okolnosti koje nas okružuju.

Lady Bird 10

Lady Bird 11

Ususret Oscarima

Gretu Gerwig znamo kao dobru glumicu, no apsolutno je iznenadila filmski svijet svojim filmskim dugometražnim debijem. Okušala se u režiji i scenariju s partnerom Joeom Swanbergom u filmu Nights and Weekends 2008. godine koji je prošao prilično nezamijećeno. No, i bolje, jer ovo je film s kojim je zasjala. Nakon toliko dojmova sa sigurnošću možemo reći da je to jedan od najboljih, ako ne i najbolji film o odrastanju. I želimo mu barem nominaciju za Oscara – Saoirsei Ronan, Laurie Metcalf ili Greti Gerwig, svejedno, jedna ju mora dobiti! (Potajice ipak držimo palčeve Laurie Metcalf, vrijeme je…)

Lady Bird 6

Lady Bird 5

Lady Bird 4

Lady Bird 3

Lady Bird 2

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori