‘Promising Young Woman’ otkačen je, dirljiv i jeziv film za vrijeme kojeg ćete se naježiti nekoliko puta

‘Promising Young Woman’ otkačen je, dirljiv i jeziv film za vrijeme kojeg ćete se naježiti nekoliko puta

Ovogodišnja dodjela Oscara još je daleko, a vjerujemo da će izgledati i drugačije nego sve one velike filmske noći dosad. Unatoč tomu, još od prosinca traje šuškanje i zujanje – tzv. ‘Oscar’s buzz’ za konkretne filmske naslove. ‘Nomadland’ s Frances McDormand je, recimo, već mjesecima kandidat i bilo bi gotovo nemoguće da se ne nađe na listi nominiranih.

Međutim, u posljednje vrijeme film ‘Promising Young Woman’ je sve o čemu strani kritičari pišu i što hvale. Mračna triler komedija već je osvojila nominacije za četiri Zlatna globusa, a glavno lice filma – genijalna Carey Mulligan koju uvijek volimo na platnu, osvojila je nagradu za najbolju glumicu od strane National Board of Review.

Film u distribuciji Editusa imali smo priliku pogledati u kinu i uvjeriti se zašto će dvorane biti pune nakon službene premijere.

Žanrovska svaštarija

Okarakterizirati film kao dramu bilo bi presiromašno. ‘Promising Young Woman’ sve je u jednom: i drama i mračna komedija i triler i horor. Pa čak i čisti fantasy. Mulligan je 30-godišnja Cassie koja je prije nekoliko godina odustala od medicinskog fakulteta, radi monotoni posao u kafiću koji čak ni njezina menadžerica (LaVerne Cox) ne shvaća ozbiljno, nema prijatelja i još uvijek živi s roditeljima.

Ima, međutim, misiju. Svakog se vikenda uputi u klub i pravi se ‘mrtva pijana’ i baš se svakog vikenda pronađe muškarac koji joj želi pomoći. Pritom misleći da je pomoć odvesti ju u krevet. I baš kad gotovo dobije što hoće, Cassie se naglo otrijezni (jer nije ni bila pijana) i jezivo ga suoči s onim što je upravo pokušao – spavati s njom bez njezinog pristanka.

Neko je vrijeme potrebno da se razjasni zašto Cassie to radi, a onda se kristalizira da je na svojoj osobnoj osveti koja je zapravo za nju najbolnija. Sve to radi zbog dugogodišnje najbolje prijateljice Nine koja je bila, referirajući se na naslov filma, ‘obećavajuća mlada žena’ sve dok joj traumatičan događaj na fakultetu nije zapečatio sudbinu. Dolaskom Cassienog starog poznanika s fakulteta u film, počinje finalni čin njezine osvete.

Od estetike do radnje – film koji se mora pogledati

Režiserski prvijenac Emerald Fennell (koja stoji iza ‘Killing Eve’, a glumi u ‘The Crown’) vizualno je pravi gušt. Kombinacija estetike 70-ih, Barbie dojma koji unose kostimi i imidž Carey Mulligan i mali dodatak pastelnog svijeta Wesa Andersona funkcionira baš kako je Fennell i htjela. Istovremeno daje dodatno objašenje radnji. Cassie izgleda kako bi žena ‘trebala’ izgledati, a pogotovo ponašati se – nježna je, ljupko odjevena, nestvarno slatka. Ispod imidža je sušta suprotnost. Fennell je to i sama objasnila u intervjuu kad je izjavila da ‘možeš voljeti Britney Spears i imati šarene lakirane nokte i još uvijek biti opasan.’

Film se neprestano igra toplo-hladnog. Jednog trenutka ulazite u mini romantičnu komediju i duhovitu satiru, drugog u neopisivo tužnu traumu. Čini se izuzetno aktualan, iako stalno ide iz nečeg realnog u dojam fantasyja. Zanimljivo prezentira problematiku ‘nice guy’ karaktera, a posebice suočavanje muških likova samim sa sobom u smislu ‘je li moguće da sam takva osoba?’

Iako je kraj filma postao kontroverzan i publika je podijeljena, istovremeno je izrazito twisted i vuče vas do samog kraja.

Carey Mulligan je genijalna i bez sumnje najbolji dio priče. ‘Promising Young Woman’ došao je u pravi trenutak u kojem će, zbog svih nedavnih događaja, konačno takav #MeToo film rezonirati bolje s našom širom publikom.

Foto: IMDb, Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori