Zašto Oscari ne vole Martina Scorsesea?
Zašto Oscari ne vole Martina Scorsesea?

Zašto Oscari ne vole Martina Scorsesea?

Kada pričamo o redateljima koji su apsolutno obilježili filmsku industriju, mnogima je broj jedan Martin Scorsese. Nema sumnje da je riječ o najboljem živućem redatelju koji već više od 50 godina stvara remek djela. Scorsese je ikona američke i svjetske kinematografije i jedan od najutjecajnijih redatelja ikada. No, Akademija filmskih umjetnosti i znanosti očito ne misli tako.

Martin Scorsese

Najnominiraniji redatelj

Ako niste previše upućeni u povijest Oscara, sigurno na spomen Martina Scorsesea pomislite kako sigurno već ima nekoliko zlatnih kipića. Naravno, njegovi filmovi su nominirani nevjerojatnih 71 put. Međutim, jeste li znali da je Scorsese osvojio Oscara samo jednom? To je bilo 2007. godine kada je dobio Oscar za Najboljeg redatelja za film The Departed.

Na ovogodišnjoj dodjeli Oscara, Scorsese je otišao praznih ruku, njegov Killers of the Flower Moon unatoč deset nominacija, nije nagrađen niti jednim kipićem. Scorseseu ovo ništa nije čudno jer Oscari imaju tradiciju zanemarivanja njegovih radova. Da, oni budu nominirani (i to često u najvećim kategorijama), no uvijek ga propuste i nagraditi. Scorsese je najnominiraniji redatelj u povijesti s deset nominacija, a ove godine postao je i najstariji u 81. godini života. Kako je onda moguće da je Oscar dobio samo jednom?

Martin Scorsese

Previše edgy za Akademiju?

Kada je Scorsese napokon dobio Oscara za režiju 2007. godine to se tada smatralo zakašnjelim. The Departed je te godine osvojio i Oscar za Najbolji film (također jedini put da je njegov film osvojio tu nagradu). Kao kada su Leonardu DiCapriju nakon godina nominacija, Oscar dali za The Revenant i Rogeru Deakinsu za Blade Runner 2049, tako su i Scorseseu dali Oscar ne samo zbog odlične režije nego i zato što je i bilo vrijeme da ga osvoji.

Njegova karijera seže još od kasnih 60-ih, a od 1986. do danas, svaki film koji je izbacio pokupio je barem jednu nominaciju. Tako da Oscari nisu baš ignorirali Scorsesea, no uvijek kao da bi došli do ruba da mu daju nagradu i onda je uručili nekom drugom, što je čudan način za tretiranje najvećeg živućeg redatelja trenutno. Mnogi razlog tome pronalaze u filmovima kakve Akademija inače voli i nagrađuje, a to su povijesne i biografske drame. Scorseseovi filmovi uznemiruju i iznenađuju, često su puni nasilja i psovki. Njegovi filmovi u 70-ima i 80-ima smatrani su previše edgy za Oscare, a s time i njegova režija.

Tradicija gubitaka

Kada se Scorsese prvi put popeo na pozornicu Oscara to je bilo 1975. No, tada je prihvaćao kipić u ime Ellen Burstyn koja ga je osvojila za Najbolju glumicu u njegovom filmu Alice Doesn’t Live Here Anymore. Film je imao još dvije nominacije, a nijedna za Najboljeg redatelja. Na njega se tada još uvijek gledalo kao na pridošlicu. Godinu nakon, izašao je njegov Taxi Driver koji je započeo Scorseseovu tradiciju odlaska s Oscara praznih ruku. I opet nije dobio nominaciju za Najboljeg redatelja, a Oscar za Najbolji film otišao je Rockyju.

Oscari jednostavno nisu tada bili spremni za 12-godišnju prostitutku, mentalno bolesnog protagonista ni kontroverzu koja je dolazila s filmom. To samo pokazuje koliko je Scorsese bio ispred svog vremena. Raging Bull, Goodfellas, Cape Fear, Casino, Gangs of New York, The Aviator, The Wolf of Wall Street… lista se samo nastavlja. Svi legendarni filmovi s nula Oscara za režiju ili Najbolji film. Da ne spominjemo kako su The King of Comedy i After Hours prošli bez nominacija, a danas su smatrani kultnima.

Martin Scorsese

Tradicija se nastavila i ove godine kada Killers of the Flower Moon nije osvojio niti jedan Oscar. Nedvojbeno je riječ o jednom od njegovih najboljih filmova. Scorsese i u 80. godini može stajati uz bok mlađim redateljima na vrhuncu svoje slave. Kada imamo redatelja koji 50 godina utječe na filmsku industriju više nego itko, a ima samo jedan Oscar, vrijeme je da se zapitamo što te nagrade uopće predstavljaju?

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori