Ovo je top 8 filmova koji nisu osvojili Oscar, a zaslužili su ga
Ovo je top 8 filmova koji nisu osvojili Oscar, a zaslužili su ga

Ovo je top 8 filmova koji nisu osvojili
Oscar, a zaslužili su ga

Večeras počinje dodjela Oscara, a trajat će do ponedjeljka u rano jutro. Jedva čekamo vidjeti tko će sve osvojiti zlatni kipić. Naša finalna predviđanja već su zaključana i objavljena, pogledali smo sve nominirane filmove i sada nam samo preostaje vidjeti jesmo li u pravu. Oscari su nam uvijek zanimljiv događaj kojeg volimo popratiti, no nije strano da često zanemare neke sjajne filmove. Ovo su filmovi koji su zaslužili Oscar za Najbolji film, a nisu ga dobili.

filmovi koji su zaslužili oscar

The Wizard of Oz (tko je osvojio: Gone with the Wind)

Godina je 1940. i Oscara za Najbolji film dobiva Prohujalo s vihorom. Poznati je to film koji i dandanas ne prolazi nezamijećeno. Međutim, s godinama se njegova kvaliteta počela propitkivati, zbog čega nas je interesiralo koji su sve filmovi tada bili nominirani. Jedan od njih je i naš prvi izbor u ovoj listi – Čarobnjak iz Oza. Njegov gubitak Oscara jedan je od najvećih propusta Akademije ikada jer je riječ o filmu koji je svojevremeno popularizirao i široj publici predstavio filmove u boji. Nema tko ne zna za priču iz Čarobnjaka iz Oza. Film ima toliko poznatih citata i simbola poput crvenih cipelica da i 100 godina nakon ostaje legendaran.

filmovi koji su zaslužili oscar

Citizen Kane (tko je osvojio: How Green Was My Valley)

Često smatran najboljim filmom svih vremena, Citizen Kane je dobio Oscar za scenarij, no izgubio je onog za Najbolji film. Dandanas se ova greška smatra najvećim propustom Akademije u povijesti. Citizen Kane je jedan od najrevolucionarnijih i inovativnijih filmova snimljenih do tad te je nevjerojatno da nije nagrađen najvećom nagradom. Srećom, kada je film dobar, ne treba mu ni Oscar da postane cijenjen i popularan.

filmovi koji su zaslužili oscar

Raging Bull (tko je osvojio: Ordinary People)

Da Oscari uvijek propuste nagraditi Martina Scorsesea, vjerojatno najboljeg živućeg redatelja, nije strano. Jedan od njegovih najboljih filmova, Raging Bull na dodjeli Oscara 1981. osvojio je za Najboljeg glumca (Robert De Niro) i Najbolju montažu (Thelma Schoonmaker), no Oscar za Najbolji film pripao je filmu Ordinary People. Riječ je o prvom redateljskom pothvatu Roberta Redforda i filmu koji je, nedvojbeno, napravljen za mainstream publiku dok je Raging Bull puno više arthouse. Nasilje i psovke nisu niti malo suptilni, no riječ je o remek-djelu koje je itekako zaslužio te godine biti proglašen najboljim.

filmovi koji su zaslužili oscar

Fargo (tko je osvojio: The English Patient)

Dolazimo do 90-ih, vremena u kojem je u Hollywoodu dominirao Harvey Weinstein. Posramljeni filmski producent poznat je po gorljivim kampanjama zbog kojih bi na kraju završio s Oscarom u rukama. Upravo se to i dogodilo 1997. kada je njegov The English Patient odnio pobjedu. Riječ je o još jednom filmu kakve Akademija voli, no mi mislimo da je te godine Oscara bez sumnje zaslužio Fargo. Riječ je o jednom od najboljih ostvarenja braće Coen. Akademija često favorizira povijesne drame naspram malo edgy i originalnijih filmova, stoga je jasno zašto je Fargo propustio svoj Oscar.

filmovi koji su zaslužili oscar

Saving Private Ryan (tko je osvojio: Shakespeare in Love)

Dvije godine nakon, 1999. opet je Harvey dobio svoje i Oscara za Najbolji film osvojio je njegov Shakespeare in Love, a Gwyneth Paltrow i Judi Dench osvojile su u glumačkim kategorijama. Riječ je o filmu kojeg su možda svi i zaboravili u zadnjih 20 godina. I tada je bilo šokantno što je osvojio Oscar, a mnogi smatraju kako je on trebao otići u ruke Stevenu Spielbergu i njegovom Saving Private Ryan. Riječ je o odličnom ratnom filmu koji je kroz godine dobio kultni status, a zaista je trebao biti no brainer na Oscarima 1999.

filmovi koji su zaslužili oscar

Brokeback Mountain (tko je osvojio: Crash)

Jedan od najvećih šokova u povijesti Oscara je kada je najvažniju nagradu pokupio film Crash, smatran najgorim dobitnikom Oscara za Najbolji film u povijesti. Umjesto njega, dobitnik je definitivno trebao biti Brokeback Mountain, film koji i danas uživa hvaljeni status. Te godine, 2006. Brokeback Mountain osvajao je sve nagrade, a riječ je o emotivnoj drami s Jakeom Gyllenhaalom i Heathom Ledgerom u glavnim ulogama.

filmovi koji su zaslužili oscar

The Social Network (tko je osvojio: The King’s Speech)

Rekli smo već kako Akademija voli nagrađivati povijesne drame naspram malo odvažnijih filmova. To se ponovilo i 2011. kada je Oscar za Najbolji film osvojio The King’s Speech. Film je to kojeg su mnogi već zaboravili, a kada pogledamo nominirane filmove iz te godine, jasno je da je glavna nagrada trebala pripasti The Social Networku, filmu koji tematizira osnutak Facebooka. Smatran najboljim filmom Davida Finchera, The Social Network mnogi izdvajaju kao najbolji film ovog stoljeća.

filmovi koji su zaslužili oscar

The Banshees of Inisherin (tko je osvojio: Everything Everywhere All at Once)

Prošlogodišnji Oscari poprilično su nas naljutili kada fenomenalni The Banshees of Inisherin nije osvojio niti jednog Oscara! Drama smještena u Irskoj koja prati dva prijatelja u svađi koja eskalira film je kakvog rijetko kad imate priliku pogledati. Odlične glumačke izvedbe Colina Farrella, Barryja Keoghana, Brendana Gleesona i Kerry Condon također nisu bili nagrađeni. Najviše nagrada, uključujući i Najbolji film osvojio je Everything Everywhere All at Once.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori