Filmski maraton: Večer uz kraljevsku obitelj
Filmski maraton: Večer uz kraljevsku obitelj

Filmski maraton: Večer uz
kraljevsku obitelj

Britanska kraljevska obitelj nepresušan je izvor inspiracije kreativcima. Voljeli ih ili ne, činjenica je da svaka priča vezana za ovu obitelj gotovo uvijek završi na svim naslovnicama.

Filmovi o kraljevskoj obitelji

Stoga nije ni čudno da je Netflixova serija o životu kraljice Elizabete II. gotovo odmah postala veliki hit. Naime, u nedjelju, 15. studenog na Netflix dolazi peta sezona Krune. Prema najavama, peta će sezona obrađivati događaje koji su se na dvoru odvili tijekom 90-ih. Tako će nova sezona britansku kraljevsku obitelj pratiti i kroz takozvanu kraljičinu annus horribilis. Riječ je o 1992. godini, koja je bila ispunjena medijskim skandalima.

britanska kraljevska obitelj
Profimedia

Unatoč svojim nebrojenim turnejama, govorima i javnim nastupima, kraljica je i dalje ostala enigma za većinu javnosti nakon 70 godina svoje vladavine. Međutim, Kruna nije jedina TV-adaptacija kraljevskog života. Sastavili smo popis dokumentarnih i igranih filmova čija je inspiracija bila kraljevska obitelj, a koje biste mogli pogledati ako želite znati više o utjecaju monarhije na svijet.

Dokumentaristički pristup

Filmove smo podijelili u dvije kategorije. Dokumentaristički pristup i igrane filmove koji su inspirirani kraljevskim životom kako biste lakše mogli odlučiti što ćete pogledati. Dokumentarni filmovi donose snimke i fotografije iz stvarnih životnih situacija te intervju s relevantnim sugovornicima.

Veličanstveni život Elizabete II. (2013.)

Ako vas zanima dokumentaristički pristup temama koje obrađuje Kruna, ovo je film za vas. Kombinacija arhivske građe i intervjua sa stručnjacima donosi uvid u nevjerojatni život kraljice Elizabete II., od dječje princeze do ikone monarhije.

Elizabeth: The Unseen Queen (2022.)

Film prati rijetke privatne trenutke iz kraljičinog života, uključujući njezine zaruke u Balmoralu i snimke iza kulisa njezine prve inozemne turneje s obitelji – ovo su samo neke od izvanrednih sekvenci koje čine ovaj novi BBC-jev dokumentarac, koji se sastoji od nikad prije viđenih kućni snimki koje su snimili članovi kraljevske obitelji. Film nudi jedinstven i rijedak uvid u život bezbrižne princeze koja je nesvjesno gurnuta u središte pozornosti. To je možda najbliže tome da vidimo kraljicu kako priča svoju priču.

Elizabeth: The Unseen Queen
IMDb

Elizabeth At 90: A Family Tribute (2016.)

BBC je film pustio 2016. u povodu obilježavanja kraljičinog 90. rođendana. Prikazuje kraljicu i njezine najbliže – princa od Charlesa, princa Williama, princa Harryja i princezu Anne – kako gledaju arhivske snimke obitelji na državničkim večerama, na inozemnim turnejama i uživaju u izletima na more i sunčanim poslijepodnevima provedenim u rolanju niz brda u Balmoralu. Udobno smješteni u mekim naslonjačima u Buckinghamskoj palači, izmjenjuju priče, prisjećaju se vlastitog djetinjstva. Film prikazuje dirljive trenutke iz života ove obitelji.

Diana: In Her Own Words (2017.)

Obožavana i nikad prežaljena princeza Diana ima najviše serija i filmova snimljenih prema svom životu. Iako ih ima mnogo, jedan je od najpoznatijih svakako Diana: In Her Own Words. Kako i sam naslov kaže, film nam nudi drugačiji pogled na događanja u kraljevskoj obitelji. Naime, u njemu se ključnih događaja iz života prisjeća upravo ona sama. Dokumentarac se sastoji od intervjua i snimki koje je novinar i biograf Andrew Morton tajno snimao s Lady Di.

Vjerojatno je to najosobniji pristup Dianinoj priči. Tijekom dokumentarca se u razgovorima dotiču njezinog statusa u kraljevskoj obitelji, braka s Charlesom i uspona do svjetske zvijezde.

princeza Diana
Profimedia

Igrani filmovi

Filmovi inspirirani kraljevskim životom koji ne prikazuju nužno kraljevsku obitelj koja postoji, već mogu govoriti i o izmišljenom kraljevstvu.

Kate i William
Profimedia

Spencer (2021.)

Riječ je o dugo očekivanoj biografskoj drami. Radnja filma vrti se oko prijelomnog trenutka kada se 1991. godine tijekom božićnih praznika princeza Diana počela suočavati sa svojom teškom odlukom da se razvede od princa Charlesa. Na to ju je natjerao nesretan brak i Charlesova nevjera i otvorena veza s Camillom Parker-Bowles. Film Spencer daje uvid u ekstravagantan život na imanju Sandringham gdje se kraljevska obitelj tradicionalno okupljala i provodila božićne praznika.

Spencer (2021)
IMDb

Elizabeth: The Golden Age (2007.)

Hvaljen i nagrađivan povijesni film o Elizabeti I. koju je utjelovila Cate Blanchett, osim radnje, nudi i impresivnu kostimografiju. Naime film se bavi izazovima s kojima se susreće mlada kraljica već od samog početka svoje vladavine – od izdaje, ratova i prijetnji te kako postaje jadna od najvažnijih povijesnih osoba.

William i Kate (2011.)

Film o ljubavi princa Williama i njegove Kate, a u kojem će uživati svi obožavatelji ovog kraljevskog para. Romantična pouka kao da je izašla iz same bajke, a filmom se želi naglasiti kako je ljubav jača od svih razlika i prepreka. U filmu možete vidjeti povijest njihove ljubavne veze sve od trenutka kada su se upoznali na fakultetu.

Harry & Meghan: A Royal romance (2018.)

Film je izašao prošle godine, a upravo je to prethodnik novog filma o životu Meghan i Harryja. Ako te zanima ekranizacija upoznavanja princa i glumice, romantična priča koja zvuči totalno nestvarno, ovo je definitivno film za tebe.

Harry & Meghan_ A Royal Romance (2018)
IMDb

Kraljev govor (2010.)

Ova povijesna drama, nešto je ozbiljnije tematike i drugačijeg žanra od prethodnih. Riječ je o drami koja je dobila čak četiri Oscara. Temeljena je na istinitom događaju, a prikazuje oca kraljice Elizabete II. koji ima problem s mucanjem, a mora preuzeti prijestolje. Na nagovor supruge odlazi na terapije i tada započinje divno prijateljstvo između njega i terapeuta.

Princezini dnevnici  (2001.)

Film u čijoj je glavnoj ulozi Anne Hathaway izašao je prije čak 21 godinu, a vrlo rado mu se vraćamo. Neobična priča o Miji Thermopolis koja sa 16 godina iznenada sazna da je princeza Genovije punila je kino dvorane diljem svijeta, a sve smo maštale o tome da jednoga dana i mi postanemo princeze. Odličan film za chill vikend večer.

Princezini dnevnici
Profimedia

Foto: Youtube, IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori