Preminula je kraljica Elizabeta II., najdugovječnija britanska vladarica
Preminula je kraljica Elizabeta II., najdugovječnija britanska vladarica

Preminula je kraljica Elizabeta II.,
najdugovječnija britanska vladarica

Kraljica Elizabeta II., britanski monarh s najdužim stažem, preminula je mirno u četvrtak poslijepodne na svom škotskom imanju u Balmoralu, gdje je provela veći dio ljeta. Kraljica je  bila u 97. godini života.  Došla je na prijestolje 1952. i vladala je dugih 70 godina.

Njezin sin kralj Charles III. izjavio je da je smrt njegove voljene majke “trenutak velike tuge” za njega i njegovu obitelj te da će njezin gubitak “duboko osjetiti” u cijelom svijetu.

preminula je kraljica elizabeta II

Kraljica je rođena kao Elizabeth Alexandra Mary Windsor u Londonu, 21. travnja 1926. godine. Elizabeta je neočekivano postala prijestolonasljednica, kada je 1936. njezin ujak, Edward VIII., abdicirao zbog ljubavi, kako bi oženio dva puta razvedenu Amerikanku Wallis Simpson. Elizabetin otac postao je kralj George VI., a s 10 godina je Lilibet, kako su je zvali u obitelji, postala prva u redu za krunu.

preminula je kraljica elizabeta II

Britanija je uskoro bila u ratu s nacističkom Njemačkom, a Elizabeta i njezina mlađa sestra, princeza Margaret, provele su veći dio rata u dvorcu Windsor. Kada je napunila 18 godina,  provela je pet mjeseci u Pomoćnoj teritorijalnoj službi i naučila osnovne mehaničke i vozačke vještine i tamo je, kako je sama kasnije rekla, počela shvaćati osjećaj ponosa i zajedništva koji je iznimno bitan u teškim vremenima.

preminula je kraljica elizabeta II

Tijekom rata razmjenjivala je pisma sa svojim rođakom u trećem koljenu, Filipom, grčkim princem, koji je služio u Kraljevskoj mornarici. Iako nisu svi bili oduševljeni njihovom ljubavlju, par se vjenčao u Westminsterskoj opatiji 20. studenoga 1947., a princ je dobio titulu vojvode od Edinburgha. U braku su bili 74 godine, do njegove smrti u 2021. u dobi od 99 godina.

U braku su dobili četvero djece, prvo sina, Charlesa, zatim princezu Anne, princa Andrewa, te princ Edwarda. Nakon smrti omiljene kraljice, Velika Britanija dobiva novog kralja – Charlesa.

Foto: Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori