Napustila nas je prije 25 godina: Ovo su najbolji  dokumentarci o princezi Diani
Napustila nas je prije 25 godina: Ovo su najbolji  dokumentarci o princezi Diani

Napustila nas je prije 25 godina: Ovo su
najbolji dokumentarci o princezi Diani

Od tragične smrti britanske princeze Diane prošlo je 25 godina. Život Engleske ruže naprasito je prekinut posljednjeg dana kolovoza, no istog trenutka stvorena je legenda!  Njezin život, lik i dijelo neprisušan su izvor inspiracije u filmskom svijetu, a pred nama su najbolji dokumentarci o princezi Diani.

Diana: In Her Own Words

Dokumentarci o princezi Diani su brojni, ali jedan je od najslavnijih svakako je Diana: In Her Own Words. Kako i sam naslov kaže, film nam nudi drugačiji pogled na događanja u kraljevskoj obitelji. Naime, u njemu se ključnih događaja iz života prisjeća upravo ona sama. Dokumentarac se sastoji od intervjua i snimki koje je novinar i biograf Andrew Morton tajno snimao s Lady Di.

Vjerojatno je to najosobniji pristup Dianinoj priči. Tijekom dokumentarca se u razgovorima dotiču njezinog statusa u kraljevskoj obitelji, braka s Charlesom i uspona do svjetske zvijezde.

Princeza Diana

Diana: The Woman Inside

Umjesto da prikazuje Dianu kao nesretnu ženu koja je u ratu s kraljevskom obitelji, dokumentarac Diana: The Woman Inside otkriva izuzetnu ženu koja je zauvijek promijenila budućnost britanske kraljevske obitelji.

Kroz dokumentarac nas vode ljudi koje je princeza dobro poznavala i s kojima je blisko surađivala. Dokumentarac je ovo koji nam Dianu prikazuje kao ženu i majku, a ne samo tragičnu ikonu.

Princeza Diana

Diana, Our Mother: Her Life and Legacy

Dirljivi dokumentarac jedan je od rijetkih u koji su aktivno bili uključeni princ Harry i princ William. Dvadeset godina nakon njezine smrti, Dianini sinovi sudjelovali su u snimanju dokumentarca iz njihove perspektive.

Otkrili su brojne detalje iz njihovog privatnog života i sjećanja s majkom, fotografije koje javnost ranije nije vidjela kao i zajedničke snimke. Osvrnuli su se i na njezinu tragičnu smrt 1997. godine kad je princ William imao 15, a princ Harry tek 12 godina.

Princeza Diana

Diana: 7 Days that Shook the World

U isto su vrijeme Harry i William radili na još jednom dokumentarcu u suradnji s BBC-jem. Dokumentarac Diana: 7 Days That Shook The World fokusira se najviše na posljedice tragedije u kojoj je Diana izgubila život, a ponajviše na tjedan neposredno nakon nesreće u kojem se održao i sprovod.

Dane obilježene ogromnom medijskom pažnjom, pismima i tugom, William i Harry komentiraju za BBC-jev dokumentarac i iskreno se osvrću na jedan od najpotresnijih događaja u povijesti britanske kraljevske obitelji.

Princeza Diana

Diana, Princess of Wales: A Celebration of a Life

Ovaj dokumentarac iz 2012. govori o kraljevskom životu i globalnom utjecaju princeze Diane. Ujedno donosi uvide i dotad neviđene snimke njezine prerane smrti. Film Diana, Princess of Wales: A Celebration of a Life sjajan je portret žene koja se ubraja u ikone 20. stoljeća.

Učitati još
Zatvori