Titanic se vraća u kina: Hoćemo li vidjeti alternativni kraj?
Titanic se vraća u kina: Hoćemo li vidjeti alternativni kraj?

Titanic se vraća u kina: Hoćemo li
vidjeti alternativni kraj?

Jedan od najpoznatijih filmova svih vremena vraća se u domaća kina povodom svoje 25. godišnjice. Da, upravo je toliko godina prošlo od kada smo na velikom platnu prvi puta imali priliku vidjeti Titanic. Film koji je, kroz plejadu imaginarnih i stvarnih likova, tematizirao jednu od najvećih pomorskih nesreća u svjetskoj povijesti.

 

U Cinestar Cinemas film, koji je u zvijezde lansirao Leonarda DiCaprija i Kate Winslet, stiže 9. veljače.

Film za povijest

Danas je Titanic film s drugom najvećom zaradom u povijesti. Tek 2009. godine ga je pretekao još jedan film Jamesa Camerona – Avatar.  A doista je fascinantan i podatak kako je snimanje Titanika došlo više novaca nego što je koštala izgradnja samog broda. 

Ovjenčan je nizom nagrada, a osvojio je i 11 Oscara. Zanimljivo je kako nije prvi film koji je titulu najboljeg osvojio tematizirajući pomorsku havariju. Isto je još 1933. godine pošlo za rukom filmu Cavalcade.

U Oscarovskoj povijesti ostao je zapamćen i kao prvi film iz kojeg su dva člana glumačke postave koja su odigrala isti lik nominirana za istu nagradu. Riječ je o Kate Winslet i Gloriji Stuart, koje su obje nominirane za ulogu Rose Dewitt Bukater.

Pitanja koja godinama muče publiku

Kad već spominjemo Rose Dewitt Bukater dotaknut ćemo se i dva filmska trenutka o kojima se i danas na društvenim mrežama vodi žustra rasprava.

Prvi je pitanje o tome da li se na splavi moglo naći mjesta i za Jacka Dawsona. Izvedeni su čak i matematički izračuni te brojni eksperimenti kojima se željelo potvrditi kako su oba lika mogla doživjeti sretan kraj.

Drugi je vezan uz završetak filma te Roseinu odluku da vrijednu ogrlicu pošalje na dno oceana. Ipak, malo je poznato kako postoji i alternativni završetak filma u kojem u Brock Lovett dolazi do Rose i nagovara ju da ne baci Srce oceana, predmet za kojim je toliko dugo tragao. Ipak i u tom slučaju ogrlica biva bačena.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori