Filmski maraton: Leonardo DiCaprio

Filmski maraton: Leonardo DiCaprio

Veliki Gatsby

Veliki Gatsby

Prošle godina u ovo doba filmski je svijet držala groznica zvana Leonardo DiCaprio i to zbog njegove Golden Globe nagrade za glavnu ulogu u filmu ‘The Revenant’ tj. Povratnik i napeta predviđanja za nominaciju i osvajanje Oscara za istu ulogu. Naime, nakon toliko godina i njegovih fantastičnih interpretacija stvarno raznih i različitih filmskih uloga, već je postalo čak i pomalo komično da ovaj vrsni glumac nije osvojio barem jednog Oscara.

Leo je na kraju osvojio Oscara i prilikom preuzimanja nagrade održao jedan od najljepših govora vezanih za borbu protiv globalog zahlađenja na koju svojim aktivnim djelovanjem konstantno skreće pozornost. Iako se prošlogodišnje osvajanje prestižne nagrade za njegovu ulogu u filmu Povratnik moglo činiti kao vrhunac njegove karijere, vjerujemo da ga čeka još mnogo odličnih uloga, a na neke od njih podsjećamo ovim popisom.

Iako bi za gledanje svih navedenih filmova bio potreban doslovno jedan cijeli dan, znamo da ćete naći barem tri omiljena filma i jednu od nadolazećih večeri pretvoriti u filmski maraton s Leonardom DiCaprijem.

Povratnik

Povratnik

1. ‘The Revenant’ tj. Povratnik film je o graničaru koji je na ekspediciji trgovanja krznom na početku 19. stoljeća ranjen prilikom brutalnog medvjeđeg napada i koji pokušava preživjeti nakon što su ga napustili članovi njegovog lovnog tima. Uz Leonarda DiCaprija zapaženu ulogu ostvario je i Tom Hardy, dok je scena medvjeđeg napada zabilježena kao jedna od najuzbudljivijih scena takve vrste posljednjih godina i stvarno impresivan rad 3D umjetnika. Film je na kraju osvojio čak 3 Oscara te ostalih 76 nagrada i 172 nominacije.

2. ‘The Wolf of Wall Street’ tj. Vuk s Wall Streeta biografska je drama temeljena na stvarnim događajima Jordana Belforta koji se prometnuo u jednog od najbogatijih i najutjecajnijih brokera živeći život na visokoj nozi istovremeno ispunjen korupcijom i kriminalom. Film je režirao Martin Scorsese, dok uz Lea glumi i odličan Jonah Hill.

Vuk s Wall Streeta

Vuk s Wall Streeta

Vuk s Wall Streeta

Vuk s Wall Streeta

3. Baz Luhrman je režiser poznat po velikim i epskim pričama tako da ne čudi da se baš on uhvatio režije jedne od najvećih američkih priča, one o Velikom Gatsbyju. ‘The Great Gatsby’ film je iz 2013. godine, koji se temelji na istoimenom romanu velikog F. Scotta Fitzgeralda o milijarderu Jayu Gatsbyju u čiji svijet je uvučen pisac i broker Nick.

Veliki Gatsby

Veliki Gatsby

4. Da Leonardo DiCaprio stvarno može glumiti i u bilo kakvom žanru i raditi s posve različitim režiserima dokazuje i njegov rad u filmu Odbjegli Django, tj. Django Unchained’ režisera Quentin Tarantino. Uz, naravno, birani soundtrack, film, osim Leonarda donosi i ostatak impresivne glumačke postave – Jamie Foxx, Christoph Waltz, Kerry Washington, Samuel L. Jackson Samuel L. Jackson, Walton Goggins, Dennis Christopher, James Remar i David Steen.

5. Jedan od najboljih trilera 21. stoljeća svakako je ‘Shutter Island’ tj. Otok Shutter iz 2010. godine. Radnja je smještena u 1954. godinu i donosi priču o američkom detektivu koji istražuje nestanak ubojice koji je pobjegao iz mentalne ustanove za kriminalce. Film je obilježio jedan od značajnijih i upečatljivijih raspleta i filmskih završetaka. Uz Leonarda glume Mark Ruffalo, Ben Kingsley i Michelle Williams, a režirao ga je Martin Scorsese.

6. ‘The Aviator’ tj. Avijatičar još je jedan, uz Velikog Gatsbyja, film o američkoj ikoni, onoj Howarda Hughesa. Priča prati njegov život od 1920-ih pa do 1940-ih godina. Još je to jedno filmsko ostvarenje s potpisom Martina Scorsesea, a u kojem glavnu ulogu nosi Leo. Napeta i uzbudljiva radnja, kakav je bio i Hughesov život, prekrasni kostimi, arhitektura, glazba… sve zajedno vjerno dočarava to ‘zlatno doba Hollywooda’, no i privatan, često neurotičan život jednog od najpoznatijih američkih bogataša.

aviator

Avijatičar

7. ‘Catch me if you can’ film je iz 2002. godine, koji nakon 14 godina i dalje osvaja svojom originalnom pričom o najpoznazijem varalici svih vremena. Režiju potpisuje Steven Spielberg, dok su u filmu, uz bok Lea, još Tom Hanks i Christopher Walken. Film je odlična, britka drama i komedija te iznimno zabavan način kako provesti puna dva i pol sata.

Uhvati me ako možeš

Uhvati me ako možeš

8. Iste godine Leonardo donosi publici, no i kritici jedno od svojih najboljih ostvarenja, naravno pod režiserskom palicom Martina Scorsesea – film Bande New Yorka. Epska je to priča smještena u 1863. godinu kada se jedan od gangstera vraća u New York kako bi se osvetio za očevu smrt. Uz Lea u filmu glumi Cameron Diaz i izniman glumac Daniel Day-Lewis.

Bande New Yorka

Bande New Yorka

9. Uz mladog Leonarda DiCaprija se 1998. godine na filmu Čovjek pod željeznom maskom tj. ‘The Man in the Iron Mask’ pojavljuju renomirani glumci Jeremy Irons, John Malkovich, Gérard Depardieu i Gabriel Byrne. Ova povijesna drama o francuskom kralju i njegovom bratu blizancu kojeg ovaj drži zatočenog i skrivenog kako ne bi zauzeo prijestolje, potvrda je Leove odlične glume i da može podnijeti baš svaku ulogu.

Čovjek pod željeznom maskom

Čovjek pod željeznom maskom

10. Godinu dana ranije, 1997., Leonardo DiCaprio i Kate Winslet zaludili su publiku svojom ljubavnom pričom u, sada već, filmskom klasiku Titanik. Film je osvojio čak 11 Oscara i donio jednu od najcitiranijih i zapamćenijih scena 20. stoljeća.

11. Kako smo već i naveli, Baz Luhrmann je režiser poznat po epskim pričama, a tko bi bolje od njega napravio filmsku inačicu najpoznatije ljubavne priče na svijetu, one o Romeu i Juliji. Leonardo DiCaprio i Claire Danes utjelovili su tragične ljubavnike, ovog puta u suvremeno doba i okružje. Shakespearijanski tekst, jezik i moderna Verona sa suvremenom rock i pop glazbom pravo je ljubavno epsko iskustvo.

https://www.youtube.com/watch?v=AftvENnn37w

Romeo i Julija

Romeo i Julija

12. Dnevnik košarkaša tj. ‘The Basketball Diaries’ biografska je drama o mladiću koji umjesto da ostvari karijeru uspješnog i talentiranog košarkaša upadne u svijet droge kojeg je briljantno odglumio Leonardo DiCaprio. Drugi je to film koji je predskazao veličinu njegovog glumačkog talenta. Scena svađe  Juliette Lewis često je citirana, dok je ona s Lorraine Bracco, koja u filmu glumi Leovu majku, citirana kao jedna od najboljih filmskih scena takve, emocionalne tematike.

https://www.youtube.com/watch?v=OHK-Dqf4kAU

13. Za kraj predlažemo film u kojem Leo možda nije imao glavnu ulogu, no svakako je ostvario jednu od zapaženijih. ‘What’s Eating Gilbert Grape’ tj. Što muči Gilberta Grapea film je o Gilbertu, njegovom mentalno zaostalom bratu te problematičnoj majci. Film je to koji je osvojio srca i rasplakao mnoge gledatelje, a odličnom glumom Johnny Depp, Juliette Lewis i Leonardo DiCaprio potvrdili su da su jedni od najboljih glumaca svoje generacije. Leonardo DiCaprio je osvojio nominacije za Oscara i Zlatni globus.

Što muči Gilberta Grapea

Što muči Gilberta Grapea

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori