Brian Cox iz serije Nasljeđe ima novi dokumentarac Utjecaj novca kojeg možete gledati na HRT-u
Brian Cox iz serije Nasljeđe ima novi dokumentarac Utjecaj novca kojeg možete gledati na HRT-u

Brian Cox iz serije Nasljeđe ima novi dokumentarac Utjecaj novca kojeg možete gledati na HRT-u

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u četvrtak, 26. listopada na svom Prvom programu u terminu od 21:10 prikazuje premijerno prvi dio sjajnog dokumentarnog filma Utjecaj novca. U njemu nagrađivani škotski glumac Brian Cox istražuje naš složeni odnos prema novcu i bogatstvu.

brian cox

Složen odnos prema novcu

Zvijezda serije Nasljeđe glumac Brian Cox se upušta u osobnu misiju istraživanja našeg složenog odnosa prema novcu i bogatstvu. Ispričat će nam i svoju vlastitu priču. Kako je odrastao u siromaštvu te poslije postao uspješni holivudski glumac koji igra ulogu jednog od najbogatijih i najokrutnijih kapitalista. Tijekom ove misije Brian se želi riješiti straha od siromaštva te saznati više o složenom odnosu novca i sreće.

brian cox

Naoružan svojstvenim humorom i nezaustavljivom radoznalošću, Brian će zasukati rukave i prionuti na posao u pučkoj kuhinji u Bronxu, družiti se sa supermodelima u Miamiju, upoznati beskućnike u Harlemu i posjetiti milijardera u najskupljoj kući u Londonu. Izravnim pitanjima i veoma gorljivo, istražit će svijet u kojem najbogatijih 1 % ljudi posjeduje polovicu svjetskog bogatstva, a siromašni žive bez ikakve sigurnosti, s obje strane Atlantika. Ovaj će nam dvodijelni dokumentarni film otkriti više o često pogrešno shvaćenoj i zagonetnoj prirodi novca koji utječe na sve aspekte naše svakodnevice.

brian cox

Prvi dio dokumentarca

U prvom dijelu ovog dokumentarnog filma, od samog je početka jasno da snimanje poznatom glumcu i zvijezdi serije Naslijeđe, Brianu Coxu, neće biti lako. Počinjemo u Miamiju, igralištu bogatih. Tamo Brian upoznaje dvije žene na čije je živote utjecao nedavni procvat tržišta nekretnina. Senada, koja je nekoć radila za Donalda Trumpa, na svakoj luksuznoj kući koju proda zaradi milijune. Dok s druge strane, Elsu izbacuju iz unajmljenog stana na ulicu zbog izgradnje kompleksa luksuznih stambenih zgrada. Brian pokušava shvatiti na koji nas način sve veći imovinski jaz polarizira. A za njega je to i vrlo osobno iskustvo.

brian cox

Dirljiva Brianova priča

Vodi nas u svoj rodni grad Dundee, gdje će nam ispričati dirljivu priču o svom djetinjstvu. Njegov je otac vodio malenu trgovinu namirnicama, a kako je bio svjestan da si mnogi od kupaca ne mogu priuštiti ni najosnovnije, davao bi im hranu “na dug”. Nakon njegove prerane smrti, na bankovnoj je knjižici ostalo samo deset funti i obitelj se našla u neimaštini. Zbog tih iskustava iz djetinjstva Brian je cijeloga života zabrinut zbog novca, koji naziva svojim Damoklovim mačem, te cijelo vrijeme osjeća ljutnju zbog nepravde i nejednakosti koju oko sebe vidi.

Brian saznaje kako se u Dundeeju siromašni i danas muče baš kao i u vrijeme dok je on bio dječak. Stigavši u London, Brian se prisjeća svih povlastica koje je uživao kao mladi glumac tijekom 1960-ih, u vrijeme kad je Britanijom vladala velika društvena mobilnost. U Mayfairu, Brian upoznaje milijardera i poduzetnika Johna Caudwella koji ga vodi u obilazak svog luksuznog zdanja. Njegova kuća ima 15 spavaćih soba, bazen pa čak i plesnu dvoranu. Najskuplja je to kuća u Ujedinjenom Kraljevstvu. Za Hrvatsku radioteleviziju je odabrala Mira Vočinkić.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori