Jedna veličina pristaje svima, no samo ako je XS. Novi film pruža uvid u problematični modni brend
Jedna veličina pristaje svima, no samo ako je XS. Novi film pruža uvid u problematični modni brend

Jedna veličina pristaje svima, no samo ako je XS. Novi film pruža uvid u problematični modni brend

Sjećate li se Netflixovog dokumentarca White Hot: The Rise & Fall of Abercrombie & Fitch koji govori kontroverzama iza kulisa poznatog modnog brenda? Dokumentarac je razotkrio toksične prakse poslovanja i diskriminacije te A & F koštao popriličnog pada na tržištu, a nedavno je oči javnosti privukao još jedan uradak koji ovog puta razotkriva brend Brandy Melville. Sličnost s nekadašnjim All-American divom Abercrombiejem & Fitchem nije samo u njihovoj ciljanoj publici, nego i u, kako se otkrilo, nepriličnim praksama i poslovanju koje ih karakterizira. Brandy Hellville & The Cult of Fast Fashion naziv je dokumentarca o kojem svi trenutno pričaju, a koji ne opisuje samo mračnu stranu naizgled veselog modnog brenda, nego i daje svoj osvrt na to kako brza moda utječe na naš okoliš.

Brandy Melville

Što stoji iza brenda Brandy Melville?

Brandy Melville, suprotno uvriježenom mišljenju, nije osoba koja stoji iza brenda. Riječ je o nasumičnom imenu kojeg su osmislili otac i sin, Silvio i Stefan Marsan. Brend je osnovan u Italiji 80-ih godina, no nije baš zaživio. Tek kada je Stefan otvorio trgovinu 2009. u Kaliforniji, Brandy Melville postao je hit. Ciljana publika su mu tinejdžerice i mlade žene, a fokus All-American, kalifornijska estetika. U Americi je Brandy Melville doživio pravi boom. Njihov Instagram bio je prepun slatkih odjevnih kombinacija tinejdžerica koje su postale opsjednute brendom. Bio je pristupačan svima, društvene mreže su ga obožavale, a nosila ga je i Kaia Gerber. Stefan je sa suradnicima otvorio trgovine diljem svijeta, no s vremenom su se počele pojavljivati zabrinjavajuće informacije u vezi njegovog poslovanja.

Brandy Melville

One size fits all

Ono što je Abercrombie & Fitch bio Milenijalcima, to je Brandy Melville Gen Z-ju. Međutim, ako nešto znamo o Gen Z-ju, to je da je riječ o generaciji koja neće trpjeti nepravdu i da će glasno o njoj progovoriti. Od početka svog poslovanja, Brandy Melville imao je politiku one size fits all (jedna veličina pristaje svima). Međutim, samo ako je ta veličina S ili XS. Trgovine jednostavno nisu posjedovale veličine veće od tih, a dokumentarac otkriva i zašto.

S vremenom je postalo evidentno kako su Brandy Melvilleova ciljana publika mlade, mršave i bijele žene. U dokumentarcu su intervjuirane one koje su radile u njihovim trgovinama te koje su ispričale iskustva iz prve ruke. Stefan je isključivo zapošljavao mršave tinejdžerice. Duge plavokose bjelkinje pozdravljale su kupce ili radile na blagajni, dok su tinejdžerice ostalih rasa uvijek radile u skladištu, daleko od očiju kupaca.

Opsjednutost mršavošću neke od njih dovela je i do izgladnjivanja, samo kako bi stale u XS minicu. Majice su primjerice, bile manje od dječje odjeće. Ono što je još više zabrinjavajuće jest da su zaposlenice svaki dan morale slati svoje fotografije Stefanu, misleći kako slikaju svoje outfite za Instagram. Međutim, Stefan je zapravo na temelju tih fotografija dijelio otkaze onima koje je smatrao nedovoljno mršavima.

Seksizam, rasizam… svaki -izam

Dokumentarac ne otkriva previše novih informacija o Brandy Melvilleu, jer osim problematične jedna veličina pristaje svima politike, o toksičnom okruženju unutar brenda se već i prije pričalo. Tako se otkrio niz seksističkih i rasističkih uvjerenja koje gaji Stefan Marsan. U grupnom chatu naziva Brandy Melville gags, svakodnevno su se slale neumjesne slike, seksistički i rasistički memovi koji prelaze granice, a Stefan je čak i poslao photoshopiranu sliku svog lica na Hitlerovo tijelo.

Ono što je zaista fascinantno je da Brandy Melville još uvijek posluje na jednak način. Jedino su jedna veličina pristaje svima, promijenili u jedna veličina pristaje većini (što je još problematičnije za osjetljive tinejdžerice koje će misliti da ne pripadaju većini jer ne mogu stati u XS veličinu). Brandy Melville još uvijek broji milijune na Instagramu, Stefan je i dalje CEO tvrtke, a zaposlenice su i dalje mršave i mlade bjelkinje.

Brandy Melville

Brza moda

Osim djevojki koje su radile u Brandy Melvilleu, dokumentarac donosi razgovore sa stručnjacima i aktivistima koji pričaju o prijetnji koju brza moda stvara našem okolišu. Brandy Melville, baš kao i Zara, Shein i mnogi drugi, proizvodi tone jeftine odjeće. Stvara se tekstilni otpad koji na kraju završi na obali u Gani, zagađujući okoliš i zagađujući vodu koju u Gani konzumiraju. Od brze mode zapravo najviše pate oni najsiromašniji.

Dokumentarac možete pogledati na Maxu, a u nastavku donosimo trailer.

Foto: IMDb, Brandy Melville

Učitati još
Zatvori