Prvi pogled na film o Amy Winehouse izazvao je zgražanje kod fanova legendarne pjevačice
Prvi pogled na film o Amy Winehouse izazvao je zgražanje kod fanova legendarne pjevačice

Prvi pogled na film o Amy Winehouse izazvao je zgražanje kod fanova legendarne pjevačice

Biografski filmovi posvećeni onim najvećim imenima koja su nas napustila već su poznati hollywoodski recept za privlačenje publike u kina. Veliki glazbenici koji su posljednjih godina bili u fokusu uključuju Freddieja Mercuryja, Elvisa Presleya, pa čak i Eltona Johna iako je još s nama. Među posljednjim najavljenim biopic filmovima je i onaj koji će zaokružiti dio životne priče legendarne Amy Winehouse.

back to black

Back to Black

Jedna od najutjecajnijih i najuspješnijih glazbenica, Amy je bila poznata po svom specifičnom glasu i upečatljivom stilu kojeg je karakterizirala velika crna kosa i winged eyeliner. Jazz, soul i blues, sve je pristajalo ovoj svestranoj umjetnici koju je proslavio album Frank iz 2003. godine, da bi ju onaj iz 2006., Back to Black apsolutno lansirao u zvjezdanu orbitu. Za taj je album Amy dobila pet Grammy nagrada. Time je postala prva Britanka u povijesti kojoj je uspjelo odnijeti pet Grammyja iste večeri. No, kao i mnogi celebrityji tog doba, bila je izložena i medijskom zlostavljanju. Poznato je i da se borila s alkoholizmom i drogama, a svijet je 2011. šokirala vijest o njezinoj preranoj smrti u dobi od 27 godina od slučajnog trovanja alkoholom. Sada je izašao trailer za film Back to Black, no fanovi pjevačice i kantautorice su zgroženi.

back to black

Što će se prikazati u filmu?

Back to Black prikazuje privatni i glazbeni život Amy Winehouse kroz putovanje od adolescencije do odrasle dobi i stvaranja njezinog kritički hvaljenog albuma Back to Black. U najavi za film stoji kako biopic prikazuje raznobojne ulice u kvartu Camden u Londonu gdje je Amy živjela, a kroz njezin život i rad, film će slaviti njezinu umjetnost, britki humor i sveprisutnu iskrenost kojima je zračila. Back to Black je svojevrstan tribute pjevačici koja nam nedostaje.

Film je režirala Sam Taylor-Johnson koja iza sebe ima još jedno biografsko ostvarenje. Naime, 2009. režirala je uspješan biopic o Johnu Lennonu, Nowhere Boy. U njemu je mladog Lennona glumio njezin budući suprug Aaron Taylor-Johnson. Isto tako, zaslužna je i za popularni, ali kritički loše primljen, 50 nijansi sive. Kako je prišla filmu o Amy ostaje nam za vidjeti. Ona je bila i privatno bliska s pjevačicom što joj je dalo veliku prednost u konačnom odabiru.

back to black

Autentičnost ili iskorištavanje?

Ipak, otkako je vijest o snimanju filma puštena, mnogi su negodovali. Amy glumi britanska glumica Marisa Abela što je pokrenulo lavinu negativnih komentara. Mnogi su komentirali kako joj glumica nije ni do koljena te kako niti malo ne izgleda kao Amy. Sada kada imamo priliku pogledati Marisu u prepoznatljivom Amyjinom looku u traileru, reakcije su daleko od pozitivnih. Osim kritiziranja izbora glavne glumice, mnogi su optužili producente da profitiraju od Amynog turbulentnog razdoblja u životu, ali i da je prerano za biopic o Amy, s obzirom na to da je preminula 2011. Već i prije izlaska trailera, fanovi su komentirali kako bi postojanje biografskog filma moglo zapravo senzacionalizirati njezine tragične trenutke u životu te iskorištavati njezinu priču.

Unatoč tome, Amyna obitelj stoji iza filma te ga podržava, a njezin otac Mitch (koji joj je bio i menadžer) usko je surađivao s ekipom. No, i to nije promaklo fanovima. Upravo zbog sudjelovanja Mitcha rekli su kako bi to moglo značiti neautentičan prikaz s obzirom na to da je on bio problematična, ali utjecajna figura u njezinom životu.

glazbeni biografski filmovi

Snažne reakcije fanova

Razumljivo je da mnogi žele zaštititi pjevačičino glazbeno nasljeđe. Unatoč mnogim ostvarenjima i nevjerojatnom talentu za glazbu, zbog privatnih skandala, Amy je rutinski bila izrugivana od strane medija, ali i dijela javnosti. Ipak, njezin utjecaj vidi se i u glazbenicama poput Adele, Lady Gage i Billie Eilish. Velika je vjerojatnost da će Back to Black prikazivati neke njezine najtmurnije trenutke samo 13 godina nakon njezine smrti. Kod mnogih je izazvalo to da film proglase neukusnim i prije nego što je izašao. Mnogi pozivaju javnost da umjesto ovog filma pogledaju hvaljeni dokumentarac Amy. Riječ je o divnom dokumentarcu iz 2015. koji je osvojio i Oscar za Najbolji dugometražni dokumentarni film.

Nema sumnje kako priče o celebrity ženama koje su iskusile maltretiranje i probleme privlače javnost. Tome svjedoče i filmovi poput Priscille koji tematizira život Priscille Presley uz Elvisa, ali i autobiografija Britney Spears – Woman in Me. Ono što u ovom slučaju najviše smeta mnoge fanove jest da se čini kako se u zadnje vrijeme Amy napokon shvaća kao generacijski talent koji ne dolazi često, umjesto problematične figure koja bježi u ovisnost.

back to black

Osim Marise Abele, u filmu se kao njezin suprug Blake Fielder-Civil pojavljuje Jack O’Connell. Njezinu baku glumi Lesley Manville, a njezinog oca Eddie Marsan. Film u kina stiže 12. travnja, a u nastavku vam donosimo trailer pa sami procijenite jesu li negativne kritike opravdane.

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori