Odavno nismo ovako brzo bingeali neku seriju. Baby Reindeer je kao deset puta mračniji Beef
Odavno nismo ovako brzo bingeali neku seriju. Baby Reindeer je kao deset puta mračniji Beef

Odavno nismo ovako brzo bingeali neku seriju. Baby Reindeer je kao deset puta mračniji Beef

S miniserije Baby Reindeer nismo mogli skrenuti pogled, a da vam budemo iskreni, nismo ni htjeli. Novi Netflixov naslov izašao je prošli tjedan, a trenutno je jedan od najgledanijih. Serija prati istinitu priču komičara Richarda Gadda koji glumi samog sebe. Iako smo naivno pomislili kako je riječ o komediji s elementima drame, nakon gledanja bi je radije opisali kao dramu s elementima još više drame. Postupci glavnog lika jesu ukorijenjeni u komediji, no bilo koje suze koje smo prolili, nisu bile od smijanja.

Tekst u nastavku sadrži spoilere za miniseriju Baby Reindeer.

Baby Reindeer

O čemu je riječ?

Baby Reindeer je počeo na Edinburgh Fringe festivalu kao one man predstava i onda s daski koje život znače došao i do najveće daske – West Enda te naposljetku do Netflixa. Prije nego što pređemo na dojmove, podsjetimo o čemu je riječ. Richard Gadd glumi fiktivnu verziju sebe, komičara Donnyja Dunna koji konobari u jednom baru. Njegov život se okrene naopačke kada u bar ušeta Martha, žena u srednjim godinama. Vidno uzrujana, Martha sama sjedne za šank. Naracija koja se proteže kroz cijelu seriju otkriva kako se Donny sažalio nad njom te joj ponudio čaj na račun kuće. Ono što nije znao je da će ga taj mali znak pažnje itekako koštati.

Od tog trenutka Martha svaki dan dolazi u njegov bar, naručuje Colu Zero koju uvijek dobije na račun kuće jer kaže da je ne može priuštiti. Međutim, tvrdi kako je odvjetnica i to poprilično uspješna. Ubrzo počne opsjedati i uhoditi Donnyja te mu slati gomilu mailova dnevno. Svaki mail završi sa ‘Sent from my iPhone‘ iako je Donny nikad nije vidio s iPhoneom. Jasno mu je da Martha laže o puno toga, no zašto je onda poticao njezino ponašanje? To je ono što je zanimljivo oko Baby Reindeera, nije riječ o običnoj stalkerskoj priči.

Baby Reindeer

Istinita priča

Kao što smo već spomenuli, Baby Reindeer temeljena je na istinitoj priči komičara Richarda Gadda kojeg je uhodila jedna žena. Sveukupno mu je poslala 41,071 mailova, 350 sati glasovnih poruka, 744 tvitova, 46 poruka na Facebooku, 106 stranica pisama, tablete za spavanje, novi par bokserica te plišanog soba. Unatoč mailovima, opsjedanju i činjenici da je Donny saznao da je Martha optuživana stalkerica, slučaj se pretvorio u noćnu moru koja je promijenila njegov život. Što Martha postaje sve opsesivnija, to Donnyjevo ponašanje postaje sve više samodestruktivno. Situacija s Marthom zapravo će ga suočiti s traumom koju je davno zakopao. Ali o njoj ćemo nešto kasnije. Ono što nam se svidjelo oko Baby Reindeera je što Gadd svoju stalkericu nije prikazao kao stereotip.

Baby Reindeer

Navikli smo da stalkeri u filmovima i serijama budu prikazani na određen način, no Martha je u Baby Reindeeru oličenje onoga što uhođenje i jest. Gadd je Donnyja odlučio prikazati kao dijelom krivim za to što mu se dogodilo, a samo uhođenje kao mentalnu bolest. U jednom trenutku žalite Marthu, slama vam se srce zbog nje, dok je u drugom jeziva i prijeteća. Za to je zaslužna sjajna Jessica Gunning.

S druge strane Donnyju zapravo paše Marthina pažnja. Ona ga jedina vidi onako kako on želi da ga drugi vide. Čak dobijemo i scenu u kojoj Donny nastupa svoj stand up, no ne prolazi mu baš kod publike. Onda se pojavi Martha s kojom ima interakciju koja publici bude urnebesna. A sve što Donny želi je uspjeti u komediji. Koristi li onda Marthu za potencijalan materijal ili jer mu je zaista žao nje? Gadd se ne ustručava pomicati moralne granice na nepredvidljiv (ali i nezaboravan) način.

Teška za gledanje

Baš kao što se moralne granice pomiču iz scene u scenu, tako se i na sredini serije dogodi pomak s Marthinog uhođenja na jedan događaj iz Donnyjeve prošlosti. Točnije u četvrtoj epizodi. Tada napokon Marthu prijavi policiji te to pokrene flashback na događaj prije par godina. Nastupajući u sklopu Edinburgh Fringe festivala, upoznao je Darriena, scenarista koji piše za vodeće TV komedije. Darrien se zainteresira za Donnyjev rad i dvojac započne prijateljstvo. To prijateljstvo se u međuvremenu pretvori u Darrienova obećanja da će od njega napraviti zvijezdu te da će ga pogurati u svijetu komedije. Donny u njemu vidi idola i osobu koja mu napokon može pomoći da napreduje.

Ubrzo se počnu družiti u Darrienovom stanu gdje mu Donny donosi scenarije koje je napisao kako bi mu uspješni komičar dao savjete. Naposljetku ga upozna i s raznim drogama koje Donny naivno uzme. Započne i igra moći u kojoj ga Darrien manipulira i grooma, daje mu droge ‘od kojih će mu biti lakše’, no zapravo ga onesvijeste, a Darrien ga seksualno zlostavlja. Ta epizoda uznemirujuća je za gledanje, no bitna. Njegova prošlost objašnjava sav sram i krivnju koju osjeća.

najbolje Netflixove serije

Ranjivost na ekranu

Ne sjećamo se kad smo zadnji put na filmu ili seriji gledali tako realističan i otkrivajući prikaz seksualnog zlostavljanja muškaraca. Riječ je o temi koja je uvijek osjetljiva za prikazati, a pogotovo kada je riječ o muškarcima. Rijetko kada vidimo da se takvi slučajevi tretiraju s ozbiljnošću kojom zaslužuju. Ne znamo ni odakle Richardu Gaddu snaga da ponovno proživljava traumatična iskustva svog života i to Baby Reindeer čini najranjivijim uratkom koji smo pogledali u dugo vremena. Kada smo prvi put najavljivali seriju, usporedili smo je s Fleabag, no nakon gledanja podsjeća nas na film Sigurno mjesto, Juraja Lerotića koji je, baš kao i Gadd, svoje traumatično iskustvo pretočio na ekran.

Baby Reindeer tako se dotiče raznih tema – srama, mentalnih bolesti, krivice, preziranja sebe, seksualnosti, zlostavljanja, usamljenosti te nade. Sirova je, duboka i ranjiva, a Gaddova izvedba zaslužuje sve nagrade i pohvale.

Foto: Netflix

Učitati još
Zatvori