Ne želimo da prođe ispod radara: Stigla je serija koju su kritičari već nazvali genijalno jezivom
Ne želimo da prođe ispod radara: Stigla je serija koju su kritičari već nazvali genijalno jezivom

Ne želimo da prođe ispod radara: Stigla je serija koju su kritičari već nazvali genijalno jezivom

Netflix je uzbacio novu seriju prema istinitom događaju, no izgleda drugačija nego ikakva serija koju smo dosad gledali. U današnje vrijeme kada nam je toliko sve dostupno i kada nam praktički svaki dan dolaze neke nove serije, teško je napraviti nešto originalno. No, nova Netflixova miniserija mogla bi biti nešto što se ne može usporediti ni s jednom drugom. Stigla nam je Baby Reindeer.

Baby Reindeer

O čemu je riječ?

Stand-up komičar sjedi na pozornici i svojoj publici kaže: Ne znam gdje će ovo završiti. Mislim da će netko od nas morati umrijeti. Komičar je Donny Dunn (Richard Gadd). Ono o čemu priča je veza njega i Marthe (Jessica Gunning), žene koja ga uhodi. Međutim, ovo nije klasična stalkerska priča. Prva interakcija između njih dvoje poprilično je nevina. Dok Donny povremeno radi kao šanker, upozna Marthu, očitu ranjivu ženu. Kada napravi dobro djelo, ne zna da će ga to koštati. Njihova čudna i slojevita veza se krene razvijati u sasvim krivom smjeru kada Martha počne neumorno uhoditi Donnyja.

Baby Reindeer dolazi od tvoraca hit serije The End of the F***ing World, a temeljeno je na istoimenoj one man predstavi Richarda Gadda koji u seriji glumi zapravo samog sebe. Naime, cijela priča istinito je iskustvo kroz koje je Gadd prošao, no odlučio ga je za male ekrane prikazati sasvim drugačije.

najbolje Netflixove serije

Istinita priča

Baby Reindeer je temeljena na Gaddovoj nagrađivanoj predstavi koju je prvi put izveo na poznatom Edinburgh Festival Fringe. Žena koja ga je uhodila poslala mu je sveukupno 41,071 e-mail poruka, 350 sati glasovnih poruka, 744 tvitova, 46 poruka na Facebooku, 106 stranica pisama, tablete za spavanje, novi par bokserica te plišanog soba. No, u traileru koji je izašao vidimo da Gadd Marthu nije htio prikazati kako se inače stalkeri prikazuju u filmovima i serijama. Navikli smo da to budu osobe u nekakvim tamnim ulicama, lude poput Annie iz Miseryja, uglavnom klišejasti narativi kakve smo već sto puta vidjeli. Međutim, Gadd je Donnyja odlučio prikazati kao dijelom krivim za to što mu se dogodilo, a samo uhođenje kao mentalnu bolest.

Cijela priča zapravo je stalker troupe okrenut naglavačke. Prikazana je ljudskost i slojevitost cijelog slučaja, a poruka je ta da su ljudi dobri, ali imaju svoje loše dijelove i često griješe. Miniserija bi trebala sve obrađivati s dozom humora, jer cijeli slučaj Donnyja navodi da se nosi s traumom koju je duboko zakopao, a humor je upravo način s kojim se nosi sa svime.

Baby Reindeer

Kada čitamo o seriji, ne možemo ne primijetiti sličnost s još jednim hitom – Fleabag. I ta serija je proizašla iz one woman predstave koja je također bila izvedena na Edinburgh Festival Fringeu. Obje su prikazuju život kao dramediju u čijoj je podlozi trauma, a Baby Reindeer mogla bi postati novi Netflixov hit. Tek je stigla a kritičari je već nazivaju genijalno jezivom, napetom serijom koja ostaje s vama i satima nakon gledanja. Britanski The Guardian je čak rekao da Baby Reindeer ima najeziviju epizodu ove godine.

Seriju ćemo obavezno pogledati, a ne želimo ni da vama prođe ispod radara.

Foto: Netflix

Učitati još
Zatvori