Filmski maraton: Wes Anderson

Filmski maraton: Wes Anderson

Osebujna estetika, razigrani narativni stil, ekscentrici u fokusu priče i hrpa glumaca s ‘A’ liste celebrityja – zajedničke su to karakteristike gotovo svih filmova redatelja Wesa Andersona. Danas već kultni američki filmaš, Anderson je poznat po izrazito stiliziranim filmovima koji nerijetko gube dodir s realnošću, a onda se vraćaju ‘u naš’ svijet brzom radnjom i dijalogom. Andersonov zaštitni znak je i doza melankolija u filmovima i gotovo uvijek besprijekoran glazbeni soundtrack.

Bio je sedam puta nominiran za Oscara sa svojim filmovima, a ovo su najbolji filmovi Wesa Andersona.

Moonrise Kingdom

Jedan od najljepših Andersonovih filmova priča nam priču o djevojčici i dječaku, dvanaestogodišnjacima koji se zaljube i sklope tajni pakt. Odluče pobjeći u divljinu, a u tom ‘bijegu’ nailaze na brojne prepreke i odrasle koji im žele zaustaviti planove. Kao i uvijek, i u ovom filmu genijalnog redatelja gledamo niz slavnih lica od Brucea Willisa, Edwarda Nortona, Billa Murraya, Tilde Swinton, Frances McDormand i drugi.

The Royal Tenenbaums

Jedan je ovo od najpoznatijih Andersonovih filmova u kojem je njegov vrckavo-melankolični stil došao do izražaja. U fokusu je ekscentrična obitelj, a upravo iz tog filmova dolazi i jedan od najpoznatijih Andersenovih likova: Margot Tenenbaum. Margot Tenenbaum je Andersonova vizija melankolične djevojke, izgubljene između neobično briljantnog djetinjstva i zbunjujućih osjećaja koje donosi prelazak u svijet odraslih.

Grand Budapest Hotel

Posljednji je ovo redateljev igrani film iz 2014. godine, a usudilo bismo se reći i najpoznatiji. ‘Grand Budapest Hotel’ ne manjka hollywoodskih legendi, a glavnu ulogu tumači uvijek izvrstan Ralph Fiennes. U ovom se filmu najviše istaknula Andersonova koloritna estetika koja je nenametljiva, a opet cijelo smo je vrijeme svjesni. Radnja prati ‘pomaknutog’ gospodina Gustavea, odgovornog za hotel Grand Budapest Hotel, i njegovog pomoćnika koji igrom okolnosti ukradu slavnu sliku i odlaze u bijeg. U nizu hollywoodskih veterana, u filmu glumi i genijalna Saoirse Ronan.

Isle of Dogs

Umijeće Wesa Andersona u animiranom filmu dokazalo se i u njegovom najnovijem filmu. ‘Isle of Dogs’ smješten je u distopijsku budućnost i rađen tehnikom stop-animacije. Prati dječaka koji nakon protjerivanja pseće vrste s japanskog otočja traga za svojim najdražim ljubimcem. Likovima su glasove među ostalima posudili Edward Norton, Bryan Cranston, Bill Murray, Scarlett Johansson, Tilda Swinton i Yoko Ono.

Rushmore

Najstariji je na ovom popisu, a pripada i omiljenim filmovima 90-ih godina. ‘Rushmore’ je popularna coming of age drama prožeta humorom tipičnim za Wesa Andersona. Kako i inače gradi svoje likove, i ovoga je puta u središtu radnje ‘čudak’, ekscentrični tinejdžer Max Fischer. Zaljubljen je u svoju profesoricu, ali u nju je preko ušiju zaljubljen i bogataš, vlasnik industrijskog pogona s kojim upoznaje.

Fantastic Mr. Fox

Temeljen na istoimenom dječjem romanu slavnog Roalda Dahla, ‘Fantastic Mr. Fox’ još je jedan animirani film Wesa Andersona koji je bio nominiran za Oscara. Glasove posuđuju George Clooney, Meryl Streep, Willem Dafoe, Owen Wilson i mnogi drugi. Iako mu je to bio prvi animirani film i prva filmska adaptacija, Wes Anderson trijumfirao je filmom. Na Rotten Tomatoesu trenutno ima pozitivnih čak 92 posto pozitivnih reakcija! Film prati lisca koji svake noći krade hranu od tri zla i bogata farmera. Kad polude zbog krađe i pokušaju ga pratiti do jazbine, počinje prava avantura u životinjskom svijetu.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori