Zagreb je dobio novo sjajno mjesto koje potiče dramsko stvaralaštvo perspektivnih autora mlade generacije
Zagreb je dobio novo sjajno mjesto koje potiče dramsko stvaralaštvo perspektivnih autora mlade generacije

Zagreb je dobio novo sjajno mjesto koje potiče dramsko stvaralaštvo perspektivnih autora mlade generacije

Aplauz teatar pokrenuo je svoj novi program Koncertnih čitanja dramskih tekstova i malih izvedbenih formi u klupskom prostoru Crnog mačka u Mesničkoj ulici u središtu Zagreba. Ovaj program poticat će dramsko stvaralaštvo perspektivnih autora mlade generacije koji razvijaju vlastiti autentični izraz i ovim ga putem mogu prezentirati široj javnosti i kazališnoj struci u nadi da će čitanje dovesti do daljnjeg razvoja i inscenacija tekstova. Koncertno čitanje obuhvaća izvedbene forme prikladne komornoj sceni Crnog mačka gdje intimni klupski ambijent pojačava spregu slušatelja i izvođača, kao i potpunu koncentraciju na napisani tekst, uz minimalne režijske intervencije.

Midnight Radio
Midnight Radio

Prvo čitanje izvedeno je 17. prosinca, a riječ je o dramskom tekstu Midnight Radio mlade autorice Dore Golub u režiji Marka Jurage. U njemu su igrali Lovro Juraga, Filip Vidović i Ana Vučak Veljača. Midnight Radio prvotno je zamišljen i pisan kao horor audio drama, a u takvom je formatu praizveden u žanrovskoj emisiji KRIK Dramskog programa Hrvatskog radija.

Verzija drame posebno prilagođena za ovo komorno koncertno čitanje korespondira sa supkulturnim usmjerenjem Crnog mačka, stoga tekst na rubu između Zone sumraka i postmodernog noira pronalazi svoje logično mjesto i vrijeme u ovom alternativnom klubu.

Midnight Radio
v

Dramski tekst Midnight Radio u središte radnje postavlja neobičan trokut, sastavljen od dvojice mladih autsajdera, autodestruktivnih intelektualaca, i femme fatale iz susjedstva koja postaje objektom žudnje i voajerskih okupacija jednog od njih. Nejasno je međutim što je u tom slučaju fikcija, a što stvarnost te tko je zapravo ta nehotična muza.

Pred prvom publikom uz sjajne glumačke izvedbe uspješno je izvedeno koncertno čitanje ovog suvremenog i inovativnog gotičkog teksta, svojevrsne posvete Nicku Caveu i problematici muza u umjetnosti.

Midnight Radio
Midnight Radio

Pored razvoja mlade suvremene drame i tekstova za izvedbu, namjera je Aplauzova programa afirmacija žanrovski i stilski raznolikog pisma, rjeđe zastupljenog u institucionalnim kazalištima i na nezavisnoj sceni, poput znanstvene fantastike, gotičkog horora, izvedbene poezije i magičnog realizma.

Akcentom na žanrove, dramsko će se pismo izmaknuti iz isključivog viđenja dramskog teksta kao drame u užem smislu, a pružit će se mogućnost eksperimenta, stilske inovacije, nadilaska distinkcije između visoke i masovne (popularne) kulture, kao i približavanja suvremenog dramskog pisma publici koja konzumira popkulturne i supkulturne sadržaje u obliku online streaming servisa, stripova, književnosti i videoigara.

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori