Mark Ronson naš je novi najdraži nepo baby koji je najviše zaslužio svoj drugi Oscar
Mark Ronson naš je novi najdraži nepo baby koji je najviše zaslužio svoj drugi Oscar

Mark Ronson naš je novi najdraži nepo baby koji je najviše zaslužio svoj drugi Oscar

Najzapamćeniji trenutak s ovogodišnjih Oscara zasigurno je izvedba hit pjesme I’m Just Ken iz filma Barbie u kojoj je Ryan Gosling po prvi put stao na pozornicu Oscara i zapjevao. Izvedba se širi društvenim mrežama brzinom svjetlosti, a nema sumnje da će ući u povijest kao jedan od najzabavnijih trenutaka koji će se još dugo spominjati. Da javnost već godinama voli Goslinga nije strano, no postoji još netko iza svega toga tko je možda još i više zaslužniji za uspjeh pjesme – Mark Ronson.

Nepo baby?

Riječ je o jednom od najpoznatijih i najuspješnijih producenata u glazbenoj industriji trenutno. Često oni koji stoje iza hitova, ne dobiju toliko pažnje koliko sami izvođači. Zato danas želimo slaviti ovog talentiranog glazbenika i upoznati ga s dijelom javnosti koji možda još ne zna tko je on i za koje hitove je zaslužan. Samo nekolicina producenata uživa celebrity status, a jedan od njih je i Mark. Ako ste gledali I’m Just Ken na Oscarima, mogli ste i njega vidjeti kako nastupa s Goslingom. Pa tko je to onda Mark Ronson?

Britansko-američki producent i tekstopisac rođen je u jednoj od najbogatijih obitelji u Britaniji u to vrijeme. Njegov otac Laurence Ronson bio je glazbeni manager i izdavač, a poslije se bacio u posao nekretnina, dok mu je majka Ann, bila spisateljica i dizajnerica nakita. Nakon razvode od Laurence, udala se za gitarista benda Foreigner, Micka Jonesa. Mark je tako već od malena okružen glazbom, a iz jedne slavne obitelji, prešao je u drugu. Naime, oženjen je za Grace Gummer – kći Meryl Streep.

Mark Ronson

Suradnja s it glazbenicima

Svoju karijeru započeo je ranih 2000-tih surađujući s glazbenicima poput Jacka Whitea, Mos Defa, Seana Paula, Lily Allen i drugima. Svjetsku popularnost stekao je kada je upoznao Amy Winehouse. Producirao je njezin drugi i posljednji album Back to Black koji mu je donio i tri Grammy nagrade. S Amy je snimio i obradu pjesme Valerie za njegov album koji je postao poznatiji od originalne pjesme. Suradnja s Amy definitivno ga je stavila na mapu i od tada, Mark radi hitove. Jedan od njih je i možda najslušanijih u zadnjih deset godina – Uptown Funk s Brunom Marsom.

Njegov talent za stvaranje hitova prepoznale su i Miley Cyrus i Lady Gaga. Tako je surađivao s Miley na njezinom albumu Plastic Hearts, a producirao i napisao je Gagin cijenjeni album Joanne u cijelosti. Suradnja s Gagom nije prestala, samo je prešla na filmsku glazbu te mu donijela i prvi Oscar. Naime, Mark je s njom napisao hit pjesmu Shallow iz filma Star Is Born koju izvode Bradley Cooper i Gaga. Pjesma je očekivano osvojila Oscar za najbolju originalnu pjesmu.

Mark Ronson

Barbie album

Mark je nastavio stvarati glazbu za filmove pa ga je tako Greta Gerwig angažirala za produciranje Barbie soundtracka. Pjesme s postale hit i izvan samog filma, a pogotovo Billie Eilishina What Was I Made For?, Dua Lipina Dance the Night Away te Goslingova I’m Just Ken. Sve tri je producirao, a i napisao zadnje dvije. What Was I Made For? i I’m Just Ken dobili su nominacije na ovogodišnjim Oscarima, a Billie Eilish ga je i osvojila. Unatoč željama mnogih, I’m Just Ken nije osvojio Oscar i Mark je propustio svoj drugi zlatni kipić. Mislimo kako je je riječ o jednom od velikih propusta Akademije jer je pjesma daleko najbolja s albuma. Srećom, izvedba je zasjenila sve i I’m Just Ken odlazi u povijest kao jedna od velikih mjuzikl pjesama.

Foto: IMDb, Instagram (@iammarkronson)

Učitati još
Zatvori