Hrabar, originalan i pronicljiv: Pogledali smo pobjednički film ovogodišnjeg ZagrebDoxa
Hrabar, originalan i pronicljiv: Pogledali smo pobjednički film ovogodišnjeg ZagrebDoxa

Hrabar, originalan i pronicljiv: Pogledali smo pobjednički film ovogodišnjeg ZagrebDoxa

U subotu, 20. travnja na svečanoj dodjeli nagrada proglašeni su pobjednički filmovi jubilarnog, dvadesetog izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. Na festivalu koji je u kinu Kaptol Boutique Cinema otvoren prošle nedjelje publika je imala priliku pogledati čak 102 filmska ostvarenja u dvanaest programa, a za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natjecalo se devetnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji.

Međunarodni žiri čiji su članovi bili Valerie Blankenbyl, Lea Glob i Hrvoje Hribar dodijelio je Veliki pečat filmu Četiri kćeri, redateljice Kaouther Ben Hanije. I sami smo imali priliku na ovogodišnjem izdanju festivala pogledati spomenuti film, ujedno i ovogodišnjeg kandidata za Oscara u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma, a naši dojmovi čekaju vas u nastavku.

Četiri kćeri

Četiri kćeri

Dokumentarac Četiri kćeri vodi nas u Tunis i zaista je jedinstven film. Dolazimo u dom Olfe, Tunižanke i majke četiriju kćeri. Kada dvije od njih nestanu i pridruže se Islamskoj Državi, filmašica Kaouther Ben Hania dovede dvije profesionalne glumice kako bi ih zamijenile. S dvjema glumicama, film rekreira situacije prije njihovog pridruživanja zloglasnoj džihadističkoj grupi. Četiri kćeri su stoga miks fikcije i dokumentarca.

Detaljnije, riječ je o priči Ghofrane i Rahme Chikhaoui, njihovim mlađim sestrama Eyi i Tayssir te njihovoj majci Olfi. Priča je ispričana kroz prisjećanje na događaje koji su doveli da se Ghofrane i Rahme odu od svog doma i pridruže se Islamskoj Državi. Fokus dokumentarca su teme poput radikalizma, pobune, nasilja, generacijskih trauma i sestrinstva, a sve je i povezano s poviješću samog Tunisa.

Kako kaže redateljica Ben Hania, motivacija iza nastanka dokumentarca bila je da se istraži koji su uopće razlozi da se jedne mlade cure uopće pridruže radikalnoj grupi poput Islamske Države.

Četiri kćeri
ZagrebDox

Oduševio publiku

Ono što dokumentarac čini jedinstvenim je način na koji redateljica dolazi do izvora problema. Rekreirajući događaje, osim dvije glumice koje su zamijenile Ghofrane i Rhame, bila je tu i glumica koja bi zamijenila majku Olfu kada joj rekreacija određenih situacija postane prebolna. Uz njih, tu je bio i jedan glumac koji je glumio sve muške aktere priče kada je to bilo potrebno. Time se zapravo htjelo postići da ženski likovi više dođu do izražaja i da budu centar priče.

Film je oduševio međunarodnu publiku i postao veliki potencijal za osvajanje Oscara. Četiri kćeri je hrabar, originalan i pronicljiv dokumentarac. Film je osvojio brojne nagrade, a redateljici Ben Hania donio je drugu nominaciju za Oscar (prva je hvaljeni dokumentarac The Man Who Sold His Skin).

Četiri kćeri

Preostali dobitnici 20. ZagrebDoxa

U Regionalnoj konkurenciji Veliki pečat otišao je filmu KIX Dávida Mikulána i Bálinta Révésza, a odluku je donio Regionalni žiri čiji su članovi bili Alessandro Stellino, Enes Midžić i Tomislav Mršić. Također, film je nagrađen i u kategoriji Mali pečat za najbolji film mladog/e autora/ice do 35 godina. Film su nagradili i članovi međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI.

Mali pečat za najbolji kratki film iz natjecateljskog programa, o čemu su odlučili Miljenka Čogelja, Tue Steen Müller i Tomislav Pavlic osvojio je film Lucije Brkić, U tranzitu.

Nagrada Movies That Matter, za ostvarenje koje na najbolji način promiče ljudska prava dodijelio je žiri u sastavu: Tihomir Ponoš, Vedrana Pribačić i Tatjana Vlašić, a pripala je filmu Blago kraljevstva Dahomey, redateljice Matti Diop.

Posebno priznanje osvojio je film Grand Prize redateljice Anje Koprivšek.

Nagradu Počasni Veliki pečat koja se dodjeljuje autorima koji su kvalitetom svojih radova prisutni i presudni u dokumentarizmu godinama, pa i decenijama, a dodjeljuje je umjetnički direktor festivala Nenad Puhovski, dodijeljena je njemačkom redatelju Werneru Herzogu

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori