Journal Man: Trikovi uz koje će stare tenisice ponovno izgledati kao nove

Journal Man: Trikovi uz koje će stare
tenisice ponovno izgledati kao nove

čišćenje tenisica

Stiglo je proljeće, a s njim i potreba za tim da iz ormara konačno iskopamo laganiju odjeću, ali i tenisicama. U našim ormarima je puno toga što bismo trebali raščistiti. No, ima i puno starih komada koji se još mogu spasiti, uključujući i sve one ekstremno prljave tenisice iz prošlih sezona koje još uvijek zauzimaju prostor u našim ormarima. Sad je savršeno vrijeme za sve korisne savjete za pravilno čišćenje tenisica koje će ponovno izgledati kao nove, bez obzira na to koliko su stare.

Čak i najprljavije bijele tenisice mogu se spasiti uz malu pomoć Miguela i Grace Showlorio. To su otac i kćer koji su poznati po preobražajima tenisica koji dominiraju na TikTok-u. Njih dvoje u lokalnim second hand trgovinama traže tenisice kojima treba malo brige i ljubavi, očiste ih i ispoliraju do te mjere da izgledaju kao da su nove. Sve svoje pothvate snimaju i objavljuju na društvenim mrežama gdje je Miguel poznat kao „doktor za cipele“. On ima lijek za gotovo sve što može nedostajati vašim starim tenisicama, a u nastavku vam donosimo neke od najboljih savjeta uz koje možete udahnuti novi život u svoj stari par tenisica.

čišćenje tenisica

Korak 1: Uhvatite se ukoštac s vezicama

Prvo što trebate napraviti je izvaditi vezice. Kako biste ih očistili, umočite ih u mješavinu deterdženta i vode. Zatim ih dobro istrljajte rukama kako biste uklonili svu prljavštinu. Ne morate štedjeti kad je deterdžent u pitanju, ali jedan ‘špric’ u maloj zdjelici s vodom bit će sasvim dovoljan. Ako imate bijele vezice koje su uistinu prljave, dodajte malo deterdženta za mrlje, poput Vanish OxiAction Crystal White, u svoju mješavinu za čišćenje.

Korak 2: Čišćenje tenisica lakše je uz podršku

čišćenje tenisica
Zara Home drveni kalup za cipele

Showlorio koristi drvene kalupe za oblikovanje tenisica kako bi se svi nabori vratili u izvorni oblik. Tako ih i drži stabilnima tijekom pranja. Ne bi škodilo kod kuće imati više kalupa za tenisice jer će vam čuvati tenisice i cipele kad god vam nisu na nogama. Tako će uvijek biti lijepo i pravilno oblikovane.

Korak 3: Bacite se na ribanje

čišćenje tenisica EB Kicks
EBKicks Cleaner & Conditioner Kit

Showlorio koristi EBkicks kako bi očistio čak i one najgore mrlje s tenisica, a prije nego što počnete s čišćenjem, morate odabrati alat. Spužvica će poslužiti za materijale poput mješavine antilopa, gume ili pamuka. No, trebat će vam čvršća četka za materijale poput kože. Potom nanesite deterdžent na spužvicu ili četku, umočite ih u malu posudu s vodom, zatim se bacite na čišćenje. Krećite se kružnim pokretima sve dok ne vidite pjenu – to znači da radite dobar posao.

Korak 4: Dosegnite i detaljno operite sve kutove tenisica

Tenisice koje niste previše puta nosili vjerojatno neće trebati ništa više od kratkog ribanja deterdžentom i brisanje pamučnom krpom. Ipak, za dubinsko čišćenje, Showlorio započinje s vanjskom stranom tenisica i kreće se prema unutrašnjosti. Detaljno čisti sve do mjesta gdje vam dođu nožni prsti. Ako je uložak uklonjiv, izvadite ga i ručno operite odvojeno. Dodatnu pozornost obratite na onaj izloženi unutarnji materijal oko gležnja.

čišćenje tenisica

Korak 5: Pojačanje za tvrdoglave mrlje

Ponekad ni ribanje neće biti dovoljno i zato je sljedeći korak aceton. On je siguran za gumu i plastiku, stoga ga bez brige možete koristiti kako biste očistili đonove. Bakrena četkica pomoći će u uklanjanju onih doista tvrdoglavih mrlja, ali ako nešto i dalje ne popušta, Showlorio koristi sredstvo za uklanjanje laka za nokte tj. bilo što s acetonom. Uz pomoć štapića za uši ili blazinice odstranite mrlju acetonom prije nego što se vratite ribanju s četkom.

Korak 6: Ubacite tenisice u perilicu za rublje

Nakon što odstranite sve mrlje i cijele tenisice dobro očistite, Showlorio kaže da ih je dobro ubaciti u perilicu za rublje na nisku temperaturu. To je u redu za sve vrste tenisica, osim za one od antilopa. Dodatni savjet je taj da ih perete bez da iz njih maknete drvene kalupe. To pomaže oblikovati tenisicu natrag u oblik koji bi trebao biti. Nakon pranja u perilici pustite ih da se osuše na zraku ili uz malu pomoć fena ako je potrebno.

čišćenje tenisica

Korak 7: Možete čak izglačati nabore svojih tenisica

Ako su nabori u području nožnih prstiju toliko duboki da su preživjeli i ciklus pranja u perilici, možete ih izglačati peglom za rublje. No, izbjegavajte parno glačanje. Postavite vlažnu, glatku krpu bez ikakvih uzoraka preko nožnog prsta i glačajte preko te tkanine, fokusirajući se točno na ona mjesta na kojima su najdublji nabori. Nemojte se predugo zadržavati na jednom mjestu kako biste izbjegli spaljivanje materijala tenisice.

Foto: Pexels, Unsplash, Zara Home, EB Kicks

Učitati još
Zatvori