Journal Man: Može li se opadanje kose spriječiti i zaustaviti?

Journal Man: Može li se opadanje kose
spriječiti i zaustaviti?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by R a ú l V i d a l (@raul_vidal) on

Većina muškaraca će tijekom života doživjeti opadanje kose ili ćelavost. Po nekim istraživanjima, dvije trećine muškaraca ima problema s gubitkom kose, dok će čak 85% muškaraca do svoje 50. godine iskusiti znatni gubitak volumena i punoće kose. Proces gubitka kose za četvrtinu muškaraca počinje prije nego što napune 21 godinu. Drugim riječima, opadanje kose je prilično raširena pojava među muškarcima, ali ju unatoč tome prati određena stigma.

Iako postoji mnogo uređaja, medicinskih postupaka, preparata i suplemenata koji bi trebali spriječiti gubitak kose, svega nekoliko od tih metoda uistinu i funkcionira. Ako imate problema s gubitkom kose, u nastavku pročitajte koje metode će vam pomoći da zadržite i ojačate svoju kosu te postignete dugotrajne rezultate.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mergim Shabani (@jimy_09) on

Potražite pomoć dermatologa

Ako se želite uspješno boriti s ovom neželjenom pojavom, posjetite dermatologa čim uočite prve znakove ispadanja kose ili gubitka volumena. Tretmani koji sprječavaju gubitak kose puno su djelotvorniji u ranim fazama, stoga je dobro s njima započeti što prije. Osim toga, čak i ako u potpunosti ne spriječite opadanje kose, znatno ćete ga usporiti.

Pronađite medicinsku metodu koja vam najbolje odgovara

Postoje tri različite medicinske metode koje sprječavaju gubitak kose. Sve tri djeluju na poticanje ponovnog rasta kose aktiviranjem oslabjelih folikula. Nažalost, nijedna metoda ne može aktivirati folikule koje su u potpunosti prestale funkcionirati.

Finasterid blokira stvaranje dihidrotestosterona (DTH), muškog androgenog hormona koji pridonosi gubitku kose. Finasterid sprječava apsorpciju DTH-a i tako omogućava normalan ciklus rasta kose.

Minoksidil povećava dotok krvi u folikulu kose i na taj ju način jača i zadebljava. Rezultat toga je gušća kosa koje je manje podložna opadanju. Minoksidil je vrlo učinkovit u sprječavaju gubitka kose na vrhu glave, ali nije toliko dobro rješenje ako vam muče zalisci.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DENNIS (@dennisvanpeel) on

PRP, odnosno plazma bogata trombocitima, relativno je nova metoda u borbi s gubitkom kose koja koristi trombocite iz vaše krvi kako bi potaknula rast kose. Nakon što vam liječnik izvadi krv, stavit će ju u uređaj za centrifugu koji će odvojiti crvene krvne stanice od plazme bogate trombocitima. Plazma se potom ubrizgava u područja na kojima je potrebno stimulirati ponovni rast kose. Ova metoda potiče ponovni rast kose jer trombociti sadrže faktore rasta koji stimuliraju folikule.

Pokušajte reducirati stres

Uz genetiku, stres je jedan od najčešćih faktora koji uzrokuju gubitak kose. Hormoni koje naše tijelo proizvodi dok je pod stresom narušavaju ciklus rasta kose zbog čega kosa prelazi u duži period mirovanja koji zaustavlja njen rast. Ako ne znate kako se nositi sa stresom, započnite s tjelovježbom, meditacijom, zdravom prehranom, unošenjem dovoljne količine vode te izbjegavanjem alkohola i cigareta.

Riješite se loših navika

Možda ne možete uvijek izbjeći stres, ali zato možete promijeniti neke svoje loše navike. Prerijetko, ali i prečesto pranje kose mogu znatno utjecati na njeno opadanje. Kosu biste trebali prati dva do tri puta tjedno posebnim šamponom za sprječavanje gubitka kose. Osim toga, trebali biste konzumirati hranu bogatu uljima, proteinima i nutrijentima koji će nahraniti vaše tijelo i vlasište. Iako vam se čini da pomažu u minimiziranju stresa, alkohol i cigarete smanjuju cirkulaciju, a time i dotok krvi u folikule što pridonosi gubitku kose.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori