Josh O’Connor daleko je od Princa Charlesa iz Krune. Evo zašto mislimo da je riječ o novom vodećem glumcu
Josh O’Connor daleko je od Princa Charlesa iz Krune. Evo zašto mislimo da je riječ o novom vodećem glumcu

Josh O’Connor daleko je od Princa Charlesa iz Krune. Evo zašto mislimo da je riječ o novom vodećem glumcu

S vremena na vrijeme na našim ekranima se pojave glumci koji zbilja imaju zaraznu karizmu. Jedan od njih ove godine nameće se kao novi glumac kojeg ćemo zasigurno pratiti – Josh O’Connor. Već sada je jasno kako ima veliki raspon glumačkih sposobnosti, zbog čega će ga biti teško typecastati. O’Connor se s lakoćom stopi sa svakom ulogom koju igra što ga redateljima čini još privlačnijim. Evo zašto volimo ovog perspektivnog glumca.

Josh O'Connor

Gdje smo ga sve mogli gledati?

Josh je engleski glumac koji je karijeru započeo manjim ulogama u hit serijama Doctor Who te Peaky Blinders. Ako ga već tamo niste primijetili, značajnu ulogu imao je i u neovisnom filmu God’s Own Country. To mu je bila prva glavna uloga u karijeri, a otvorila mu je put do serije po kojoj je danas najpoznatiji – Kruna. Josh je u trećoj sezoni hvaljene serije glumio Princa Charlesa, glumeći ga u mlađim danima uz Emmu Corrin kao Princezu Dianu, Oliviju Coleman kao kraljicu Elizabetu II., Helenu Bonham Carter i Tobiasa Menziesa. Ulogu Charlesa reprizirao je i u četvrtoj sezoni, a za svoju izvedbu je dobio i najprestižniju televizijsku nagradu – Emmy. Uz svoje ime ima i Zlatni globus i Critics Choice nagradu za istu seriju.

Da mu povijesni sadržaji izvanredno leže dokazao je i u filmu Emma (Jane Austen adaptacija s Anyom Taylor-Joy u glavnoj ulozi), TV adaptaciji Romea i Julije te romantičnoj drami Mothering Sunday. No, Josh je najviše zainteresirao s filmovima koji nam dolaze ove i naredne godine.

Josh O'Connor

Suradnja s Lucom Guadagninom

Poznati talijanski redatelj Luca Guadagnino uskoro izlazi s novim filmom u kojem upravo Josh ima jednu od glavnih uloga. Riječ je, naravno o filmu Challengers koji prati ljubavni trokut tenisača koje glume Josh, Zendaya i Mike Faist. Film je dugoiščekivan i o njemu se već neko vrijeme priča, a ova uloga je upravo ona zbog čega mislimo da će se glumac istaknuti kao jedan od vodećih mladih glumaca.

Svoju poslovnu suradnju, glumac i redatelj će nastaviti u nadolazećem filmu Separate Rooms. Riječ je o adaptaciji istoimenog romana talijanskog pisca Piera Vittorija Tondellija koji prati gay pisca Lea koji tuguje zbog smrti svog partnera. O filmu se ne zna puno, no zasigurno će biti Guadagninov sljedeći uradak. Josh može biti izvrstan izbor za glavnog glumca jer već tečno govori talijanski, a sve zbog jednog malog filma.

Josh O'Connor

La Chimera

Još i prije nego što ćemo ga gledati u Challengersima, Josha imamo priliku vidjeti u talijanskom filmu La Chimera. U njemu glumca vidimo u vjerojatno svojoj najboljoj ulozi dosad, a film je odličan prikaz glumčevog talenta. La Chimera prati grupu arheologa na crnom tržištu povijesnih artefakata, dok Josh glumi problematičnog arheologa opsjednutog svojom preminulom djevojkom. Za ulogu se Josh poprilično predano spremao, implementirajući polarizirajući method acting. Osim što je savršeno naučio talijanski, tijekom snimanja je provodio svoje noći u kamp kućici, spremajući si hranu, kupajući se u jezeru i cijepajući drva kako bi se ugrijao.

Mnogi kritičari su nahvalili Joshevo umijeće mijenjanja sa svakom ulogom, odnosno sposobnost da se upusti u bilo kakvu ulogu, koliko god različita ona bila. Njegove izvedbe zacementirale su njegovo mjesto na radaru mnogih casting agenata kao jedan od onih kameleona koji može jednako dobro izvesti privilegiranog princa i problematičnog arheologa.

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori