Veliki skincare vodič: Sve o njezi masne kože
Veliki skincare vodič: Sve o njezi masne kože

Veliki skincare vodič: Sve o
njezi masne kože

Jedna od najvećih skincare zabluda je vjerovanje kako je većina koža zapravo masna. Ovaj tip kože karakterizira nekoliko jasnih odlika koje druge kožni tipovi nemaju – a povremeni višak sebuma svakako nije jedan od razloga zašto biste trebali nahrliti na proizvode s aktivnim tvarima. Naime, i masna koža treba hidratantnu kremu, nježan pristup i prije svega fokus na održavanje pora čistima. Mislite da imate masni tip kože? Otkrijte kako stvoriti najbolju skincare rutinu za vaš kožni tip u nastavku.

Što je masna koža?

Prije svega bitno je reći kako se masna koža najčešće javlja za vrijeme puberteta, ali može biti i genetski uvjetovana, radi hormonalnih promjena, proširenih pora ili naprosto posljedica prilagodbe na život u vrlo vlažnoj klimi. Masnu kožu karakterizira prekomjerno lučenje sebuma. Ona se, za razliku od ostalih kožnih tipova, masti na svim zonama lica i većinom ima proširene pore. Upravo su pore najčešći problem masnokožaca jer su upadljivije, lako se čepe i mogu hiperproducirati sebum što stvara svojevrstan začarani krug problema.

Uz lakše čepljenje, možemo reći kako masne kože i najučestalije imaju problem mitesera i prištića, no ovaj kožni tip ima i veliku prednost: zahvaljujući učestalom lučenju sebuma ova koža je zaštićena od osušivanja i sporije formira bora. Jednako tako, najlakše ostvaruje postojan zdravi sjaj i nerijetko je otpornija na aktivne tvari pa i omogućuje češće korištenje kiselina i retinoida.

A što s problematikom kože?

Svaki kožni tip može imati i svoju problematiku. Nekome je to problematičnost kože, drugima dehidracija ili osjetljivost – pa masna koža može biti i sve to. Idealna rutina njege kože slaže se imajući na umu ne samo tip, već i problematiku kože. Primjerice, osjetljiva masna koža ne podnosi učestalo korištenje kiselina i zahtjeva prilagodbu istih, dok problematična masna koža mora koristiti kiseline kako bi pore održala savršeno čistima i smanjila daljnju mogućnost upale.

Idealna rutina njege za masnu kožu

  •  Redovito čišćenje
  •  Povremena eksfolijacija
  •  Korištenje posebnih tretmana
  • Obavezna hidratantna krema
  • Korištenje SPF-a

Čišćenje kože ujutro i navečer

Svaki kožni tip treba redovito čišćenje, no ovisno o njegovim potrebama – s različitim tipovima čistača. Najbolji savjet za njegu masne kože je odvojeno uklanjanje šminke i čišćenje lica, kako je ovaj kožni tip podložniji čepljenju pora. Šminku će fantastično otopiti čistači na bazi ulja poput uljnih emulzija i balzama, nakon čega će najbolje odgovarati korištenje gel čistača s aktivnim tvarima za regulaciju lučenja sebuma  i/ili za čišćenje pora. Nekim masnokošcima iznimno će goditi korištenje gel čistača s kiselinama na dnevnoj bazi u večernjoj rutini, dok će drugima biti dovoljno i nekoliko puta tjedno – ovisno o problematici kože.

No čišćenje kože ujutro bit će rezervirano samo po potrebi. Naime, neke masne kože tijekom noći luče više sebuma pa se bude s masnim slojem na licu. U tom slučaju, preporučuje se lice oprati laganim čistačem – jer će aktivne tvari iz proizvoda za njegu lakše prodrijeti u kožu. Također, odgovaraju li vam gel ili pjenica čistači, oni mogu biti i iznimno nježni, samo na bazi hidratacije i bez popratnih kiselina i jednako dobro održavati lice čistim, posebice koristite li u više puta tjedno serume i tretmane s aktivnim tvarima.

Koliko eksfolijacije je previše?

Ključan korak u obnovi kože i kvalitetnoj njezi je redovito pilingiranje. Međutim, popularnost kiselina na društvenim mrežama dovela je do mnoštva oštećenih kožnih barijera što je skoro sasvim promijenilo kompas beauty industrije pa sada svjedočimo trendu brige o kožnom mikrobiomu – to govori dovoljno. Eksfolijacija, bilo enzimima, mehanički uz pomoć čestica ili kiselinama, iznimno je pogodna za masnu kožu jer uklanja ulje, prljavštinu, ostatke mrtvih stanica kože i pritom radi mikrooštećenja koja kožu tjeraju na regeneraciju – upravo zato, kemijski tretmani u kozmetičkim salonima zapravo imaju pomlađujući efekt.

Najčešći izbor kiselina kod masnokožaca su salicilna i glikolna kiselina. Dok salicilna kiselina (BHA) dubinski prodire u poru i čisti je, glikolna (AHA) kiselina to radi površinski. Ovisno o problematici kože, preporučuje se korištenje AHA kiselina za umanjiti teksturu kože, a BHA kiseline za smanjenje upalnih stanja kože. Imate li osjetljivu kožu, bolja opcija su BHA kiselina i/ili laganija AHA kiselina poput mandelične ili mliječne koja ima i hidratizirajući efekt. U svakom slučaju, sve i da vaša koža podnosi svakodnevnu eksfolijaciju, stručnjaci se slažu kako je dovoljno piling raditi do dvaput tjedno – ako koristite retinoide i rjeđe!

Masna koža treba serum, emulziju ili nešto treće?

Jedan od najboljih prijatelja svake, a posebice masne kože, su i retinoidi. Mogu podebljati kožu pa tako vizualno smanjiti pore, zagladiti teksturu kože, zaustaviti stvaranje prištića, mitesera i komedona, a pritom imaju i anti-aging efekt. Naime, rijetka problematika masne kože je ubrzano starenje, radi čega se fokus s pomlađivanja kože prebacuje na održavanje pora čistima, uklanjanje akni ili balans lučenja sebuma – no ulaskom u 30-e preporučuje se raditi i na anti-agingu, koji nerijetko može biti težak i kontraproduktivan za navedene probleme masnokožaca. Utoliko, retinoidi ovdje obavljaju 2-u-1 posao.

Manje je bitno koju teksturu i tip proizvoda ćete koristiti, već je bitno odabrati ga pametno za rješavanje željenog problema. Želite li isključivo popraviti teksturu kože, učinite to AHA kiselinama, želite li održavanje pora čistima i popravljanje kožne barijere uz uklanjanje mrljica isprobajte miks BHA kiseline i niacinamida, želite li balans lučenja sebuma potražite azelaičnu kiselinu ili azeloglicin, a želite li i anti-aging pristup birajte mikseve vitamina C i retinoida i slično. Ovisno o potrebama, rutina masne kože trebala bi sadržavati jedan od proizvoda koji će joj pomoći održavati stanje kože pod kontrolom i svojevrsno je što više približavati ponašanju normalne kože.

Idealni sastojci za njegu problematika masne kože

  • Salicilna kiselina
  • Retinoidi
  • Azelaična kiselina
  • Niacinamid
  • Glina
  • Benzoil peroksid

Hidratacija je uvijek ključ

Najveća greška masnokožaca jest uvjerenje kako njihova kože ne treba kremu jer se već prirodno dovoljno ovlažuje. Ono što je istina jest da su masne kože uvijek zaštićene slojem ulja – međutim, nerijetko im nedostaje vlage. Hidratantne kreme ne dodaju samo potrebnu vodu u kožu, već je i njeguju, omekšavaju i štite bez provociranja dodatnog lučenja sebuma. Kako bi masna koža bila zadovoljna i bez upala, sugerira se koristiti proizvode s naznakom nekomedogeno i na bazi vode, jer oni smanjuju mogućnost čepljenja pora.

Optimalan izbor hidratantne kreme bile bi fluidi i gel kreme koje su dovoljno lagane da dubinski penetriraju, ne čepe, dodatno ne maste kožu i ne ostavljaju osjećaj oklopa na vrhu lica. Umjesto u serumu – ili u kombinaciji sa serumom – vaša krema može sadržavati tvari koje će dodatno smanjivati upalu, čistiti pore, davati sjaj, regulirati stvaranje mrljica i ožiljaka i slično. Iako puno aktivnih sastojaka ne znači nužno iritaciju, optimalno je odabrati jednu do dvije aktivnice i ostatak rutine njege zadržati na nježnoj hidrataciji.

Ništa bez zaštite od sunca

Baš svaki kožni tip treba zaštitu od sunca, a posebice oni s dodatnim problematikama. Naime, sunce može pogoršati izgled akni, može intenzivirati nastanak hiperpigmentacije, potencirati lučenje sebuma, oštetiti kolagenske veze, vući vlagu iz kože… Dobra UVA i UVB zaštita spriječit će pogoršanje problematike kože i pritom zadržati kožu njegovanom. Najbolji SPF-ovi za masnu kožu su u gel teksturama ili kremama koje nude mat finiš, a fantastičan je odabir i izbor SPF proizvoda s kiselinom koji tada istovremeno djeluje pročišćujuće na kožu, a istovremeno je i štiti.

Kako se još možete brinuti za masnu kožu?

1. Redovito mijenjanje jastučnice

Prljava jastučnica može pridonijeti upalnom stanju kože radi nakupljanja bakterija kroz prljavštinu, prašinu, slinu, mrtve stanice kože, ostatak skincarea… Optimalna jastučnica za masnu kožu je upravo svilena jer je anti-bakterijska. Jastučnicu je idealno mijenjati svaka tri dana.

2. Papirići za blottanje

Sav višak masnoće na licu – i instant popravljanje izgleda makeupa – možete postići uz papiriće za odmašćivanje odnosno blotting. Oni skupljaju višak sebuma, što znači da uz njih manje riskirate čepljenje pora.

3. Pranjem znoja s lica

Uklanjanjem viška znoja s lica pomažete lice održati čistim i smanjujete mogućnost nastanka upala. Lice je nakon treninga dovoljno oprati mlakom vodom i nahraniti s malo emulzije ili lagane kreme.

Fotografije: Pexels, Instagram

Učitati još
Zatvori