Detaljni vodič za čišćenje lica – što je dvostruko čišćenje i koju vrstu proizvoda koristiti?

Detaljni vodič za čišćenje lica – što je dvostruko čišćenje i koju vrstu proizvoda koristiti?

Više se ni ne sjećamo onih dobrih starih dana kad je bilo dovoljno oprati lice bilo kojim sapunom koji nam je kupila mama. Ako u pubertetu nismo detaljno očistili lice svaku večer mogli smo očekivati barem jedan novi prištić već ujutro. Uz to, zaštitna barijera naše kože ima vrlo nježnu ravnotežu, stoga nije poželjno previše, kao niti premalo, čistiti lice. Može biti nezgodno dok ne nađete pravu ravnotežu za sebe i svoju kožu. Puno je zabluda kada je riječ o čišćenju lica i o tome koje proizvode koristiti. Vjerovali ili ne, to je trenutno jedna od najtraženijih beauty tema i o njoj se puno raspravlja. Donosimo vam odgovore na sva pitanja vezano uz čišćenje lica. Postoje dobre i loše strane, no dokle god neka metoda djeluje za vas i ne šteti vašoj zaštitnoj barijeri kože, tada je to ono što je najvažnije. No, ako vaša dosadašnja metoda ne funkcionira najbolje pa vam je koža suha, nadražena ili umorna, u nastavku vam donosimo detaljni vodič i trikove za efikasno čišćenje lica.

Postoji li ispravan način i pokreti za umivanje lica?

Glavna zabluda je to da morate ribati lice kako biste pore očistili od prljavštine i viška ulja. Ipak, to nije istina i donosi puno više štete nego koristi. Nježno kruženje vrhovima prstiju tijekom pranja lica te tapkanje ručnikom kako bi ju osušili, su ključni. Nježno povlačenje prstiju prema gore i uz jagodične kosti te od vanjskog kuta usana do sljepoočnica, bit će dovoljni za uspješno čišćenje lica. Ključna riječ ovdje je – nježno. Stručnjaci naglašavaju da se ne smiju koristiti grubi alati, uređaji i proizvodi poput pilinga, pasta, spužvica i rukavica. Njima ćete samo strugati po površini kože, što može prouzročiti štetu.

Trebate li uopće obavljati dvostruko čišćenje lica?

Ovaj najnoviji trend za njegu kože zavladao je svijetom ljepote. No, stručnjaci kažu da to možda nije posve potrebno. Ne postoje dokazi za to da biste svaku večer trebali obaviti dvostruko čišćenje lica. To je okej za one dane kad imate full make up, ali u suprotnom možete koristiti ulje ili mlijeko za čišćenje ako imate suhu kožu te umivalicu ako vam je koža masna. Što se tiče proizvoda koje je preporučljivo koristiti za dvostruko čišćenje, to ovisi o tome što je vašoj koži potrebno. Čišćenje uljem može biti prvi korak, sve dok je ulje kompatibilno s vašim tipom kože. Nakon toga možete primijeniti mlijeko za čišćenje lica jer ono dobro djeluje na opuštanje i uklanjanje viška sebuma, šminke te kreme sa zaštitnim faktorom.

No, ne morate kupovati dodatne proizvode da biste obavili dvostruko čišćenje lica. Možete biti učinkoviti i ako samo dvaput iskoristite, primjerice, mlijeko za čišćenje. No, klonite se pretjeranog čišćenja, posebno s pjenama, gelovima i pilinzima koji mogu prouzročiti isušivanje i izbijanje prištića i akni. Ljudi koji pate od akni najčešće misle da moraju lice čistiti više nego ostali. Pretjerano čišćenje narušava ravnotežu lipida u prirodnoj zaštitnoj barijeri kože i može dovesti do iritacije i još više prištića i akni. Stoga budite oprezni.

Koje proizvode bi mogli koristiti za čišćenje lica?

Vrsta proizvoda koja će biti najbolja za vas u potpunosti ovisi o vašem tipu kože. Ne morate potrošiti bogatstvo na proizvod za čišćenje kako bi on stvarno djelovao. Za kožu sklonu aknama stručnjaci preporučuju gel za umivanje protiv akni, koji će učinkovito očistiti kožu bez narušavanja njezine razine vlage. Za suhu, nadraženu kožu preporučuju nježnu hidratantnu umivalicu koja će umiriti crvenu i upaljenu kožu. Ako vam je potreban piling, nemojte posezati za alatima. Umjesto toga stručnjaci preporučuju korištenje retinoida ili nježnih kemijskih pilinga, poput mliječne ili salicilne kiseline, jednom do dva puta tjedno.

Trebate li koristiti dodatne alate ili uređaje za čišćenje lica?

Čini se kao da svaki tjedan na tržište stižu neki novi alati i uređaji za njegu kože koji obećavaju očistiti vašu kožu kako bi razotkrili savršen ten. Iako često želimo vjerovati da će ovi alati riješiti sve naše probleme i očistiti nam kožu, trebali biste dobro razmisliti prije nego što potrošite novac jer je velika šansa da vam takvi proizvodi uopće ne trebaju. Ipak, ako se doista ne možete oduprijeti uređaju, stručnjaci kažu da su LED uređaji i nježni alati za masiranje kože lica sasvim u redu za stimuliranje protoka krvi i zdraviju kožu.

Trebate li čistiti lice ujutro i navečer?

Još jedan mit u koji se često vjeruje ima veze s učestalosti pranja kože lica. Što ju više perete, koža je čišća, zar ne? To je zapravo vrlo pogrešno. Prekomjerno pranje može oduzeti koži vitalna ulja, a može i još više isušiti te uzrokovati ljuštenje kože. Stručnjaci preporučuju čišćenje lica jednom, maksimalno dva puta dnevno. Očistite lice navečer prije nego što odete spavati, a ujutro je dovoljno na lice nanijeti proizvod koji sadrži antioksidanse i kremu sa zaštitnim faktorom. Ipak, ako se tijekom noći znojite ili vam se koža pojačano masti, možete ga i ujutro nježno očistiti uljem ili mlijekom za čišćenje prije nanošenja drugih proizvoda za njegu lica i make upa.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori