Monika je s dvadeset godina postala vlasnica i chef dva vrhunska restorana na Jadranu

Monika je s dvadeset godina postala vlasnica i chef dva vrhunska restorana na Jadranu

Kad je prije dvije godine završila Le Cordon Bleu u Londonu, Monika Ninčević našla se pred jednostavnim pitanjem: gdje će znanje stečeno na jednoj od najprestižnijih kulinarskih škola na svijetu moći primijeniti u praksi?

Bilo joj je dosta londonske magle i beskonačnih kiša i odgovor se ponudio sam: negdje na moru, pod suncem, kod kuće. 
Uz pomoć obitelji već 2020. Monika je otvorila prvi restoran u sklopu ACI marine na Piškeri, smještenom u kornatskom arhipelagu, a iduće ljeto i drugi, na otoku Žutu. I oba su dobila isto ime – “N 20 Restaurant&Bar”.

Ne događa se baš svaki dan da netko s 20 godina otvori restoran, otud i ideja za ime restorana, kaže Monika otkrivajući tajnu brojke iz naziva restorana kojima nije samo vlasnica, nego i chefica kuhinje. 

Stečeno znanje pripreme jela Monika je odlično prilagodila tradicionalnom i suvremenom mediteranskom meniju, a usavršila se i u ugostiteljskom menadžmentu. Prošle godine odradila je i svoj prvi masterclass u sklopu festivala Taste the Mediterranean, a bitno je za naglasiti i kako je trenutno najmlađa ambasadorica platforme Mediterranean Women Chefs, koja je pokrenuta s ciljem povezivanja i osnaživanja uloge žena u gastronomiji.

Monikina oba restorana su temeljito obnovljena i modernizirana te s novim timom u kuhinji predstavljaju put ka ostvarenju njene vizije gastronomije kakvu je oduvijek htjela ponuditi. 

“Prve korake u pripremanju hrane naučila sam od svoje mame i ona za mene i danas to najbolje radi” – smije se. Upravo su njeni najbliži, kaže Monika, strogi ali pravedni žiri kojeg njena jela moraju proći prije nego što dospiju na meni restorana ”N 20”. A tamo su pravi hit među gostima, najčešće nautičarima poznatih jadranskih marina. 

Morski proizvodi su nam glavna baza svih jela, što je i logično kada smo smješteni usred jedinstvenog otočnog arhipelaga na Mediteranu. Kornatski ribari nam svakog dana nabavljaju najbolje iz mora, od ribe do školjki i rakova, a mi ih na tom putu do stola nastojimo što brže poslužiti. U kuhinji koristim proizvode lokalnih OPG-ova, malih proizvođača vina i maslinova ulja, a kada radite sa svježim i kvalitetnim namirnicama, onda i jela moraju biti vrhunska.

U našim kuhinjama naglasak je na sezonskim namirnicama koje se u cijelosti koriste. Nema nepotrebnog bacanja, hrane, naš cijeli sustav pripreme hrane osmišljen je i organiziran u skladu s pravilima održivog razvoja, naglašava mlada chefica. 
Monika je sama sebi najveći kritičar. Nikada, kaže, nije u potpunosti zadovoljna s menijem. Na njemu se uvijek može i treba raditi, a poboljšanja se unose gotovo svakog dana. Dio je to njezine vizije poslovanja kojem je postavila kratkoročne i dugoročne ciljeve.  

Prvo što želim postići je da oba restorana podignem na stabilne noge. Otvorila sama ih u jeku pandemije i bilo je očekivano da će se to odraziti na naše poslovanje. Paralelno smo proveli nužnu renovaciju oba objekta.

Restorani su zbog toga otvarani kasnije nego što su trebali biti otvoreni, a ulazak Hrvatske u crvenu zonu na karti Europe doprinio je padu posjeta nautičara u podsezoni. Ali opet, ne možemo se žaliti, bilo je nautičara koji su svejedno uživali u našim jelima u restoranima, govori Monika. 
Kako i ne bi uživali kad se restorani nalaze na lokacijama kao iz mašte, okruženi prekrasnim Kornatima, najboljom prirodnom kulisom za uživanje u dalmatinskoj kuhinji i specijalitetima. 

“Kada sam preuzela restorane, odlučila sam provesti neke preinake kako bi unutrašnje, ali i vanjske prostore, što više otvorili ambijentu. Uklonili smo nepotrebne pregrade i zidove da bi gosti mogli uživati u ovom prekrasnom pogledu, a naš tim kuhara i poslužitelja dobio je neusporedivo funkcionalnije mjesto za rad” ističe Monika. 
Već iduće godine želi ponudu podići za stepenicu više, a u bliskoj budućnosti planira otvorenje još jednog ”N 20” restorana i to u Zadru.

Kod ove mlade žene s vizijom odmora nikad nema, a dobro znamo da se uz dobru volju i naporni rad i nemogući snovi ostvaruju. A Monika je s ”N 20” zapravo tek počela. 

Tekst: Iva Ivanac

Foto: Simona Svalina, Rina Marcelić, Boris Zubčić

Učitati još
Zatvori