Najbolji street art radovi ove godine u Hrvatskoj

Najbolji street art radovi ove
godine u Hrvatskoj

lonac slider 2

Ova godina je za hrvatski street art počela prilično bombastično – krajem siječnja umjetnik Lonac je nas, a i sve zaljubljenike u street art diljem svijeta oduševio sa svojim kucajućim srcem. Nakon čak šest oslika zida, Lonac je uspio fotografirati i na taj način zabilježiti ne samo proces stvaranja ovog srca, već složiti vizuale u format gifa kako bi promatrač stekao dojam srca koje kuca.

giphy

Lonac

Nekoliko dana nakon što su svi relevantniji svjetski mediji popratili vijest o Lončevom srcu, Miron Milić je, pak, dovršio svoj rad u Dubrovniku i isto tako ostavio bez teksta sve promatrače, prolaznike, a i one koji taj rad popratili u medijima.

U sklopu kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Grad Dubrovnik je pozvao desetak umjetnika da kroz projekt ‘Grad kandidat: Razotkrivanje’ interveniraju u prostor grada u skladu s načelima sustvaranja, eksperimenta i istraživačkog pristupa. Jedan od pozvanih umjetnika bio je i Miron Milić koji je projektu pristupio na jedan intimistički način. Naime, oslik zida prikazuje balon na vrući zrak, s četvoro putnika u njegovoj košari. Taj je balon autora podsjetio na rano djetinjstvo u Dubrovniku, baš kada je počeo crtati.

preuzmi

Miron Milić

U ožujku je u Zagrebu, u Studentskom centru osvanuo pak rad dvoje stilski jako različitih umjetnika, no koji se savršeno nadopunjuju u svojem izrazu. Radi se o radu nastalog u sklopu CreArt projekta, a potpisuju ga OKO i Chez186. CreArt je projekt od 14 javnih i privatnih institucija koji predstavljaju europsku kulturnu raznolikost i bogatstvo. U sklopu njega mladi hrvatski umjetnici OKO i Chez oslikali su zid u zagrebačkom Studentskom centru koristeći svoje karakteristične motive – OKO motiv životinje, dok je Chez sebi svojstvenim potpisnim linijama ‘obavio’ labuda.

oko labud slider

OKO i Chez186

Osim Zagreba, izgleda da je Dubrovnik bio još jedan aktivan street art centar jer je u njemu, u ožujku ove godine, osvanuo veliki mural koji je nastao kao suradnja poznatog writera, graffitera i street art umjetnika Lunara i Lonca (koji je ionako obilježio početak godine). Zagrebački street art umjetnici Slaven Kosanović Lunar i Lonac u Dubrovnik došli su na poziv poznatog DJ-a Tomislava Rugolea Torresa koji je želio oslikati veliki zid u Dubrovniku. Umjetnici su se odlučili za motiv Ratova zvijezda spontano. Prica je klasična borba dobra i zla, primjenjiva na bilo koje vrijeme i bilo koje podneblje ili u ovom slucaju, svemir.

dubrovnik slider

Lunar i Lonac

S dolaskom proljeća i nagovještajem ljeta počinju razne i sveobuhvatne pripreme za razne street art festivale, a i one koji donose takav program – od Zen Opuzen festivala, pa do Graffita na Gradele i ovogodišnje mega atrakcije – Art Parka u Zagrebu.

Art Park je prošlo ljeto osim mnogo zabavnog, kulturnog i edukativnog sadržana donio i neke trajne uspomene – nove murale u jednom od najpoznatijih, a do otvaranja Art Parka, i najzapuštenijih parkova u Zagrebu. Osim oslikanog sjevernog zida izdvojili bismo i ulaz u Tunel Grič (ili izlaz, ovisi s koje strane dolazite).

pimp my pump slider

Pimp My Pump

art-park-slider-2

Pimp My Pump

Sredinom ljeta, od 28. do 30. srpnja, već tradicionalno je period od svega tri, ali važna dana, kada se sva domaća, većina regionalne, a i nešto strane street art i graffiti scene nađe na jednom mjestu u jedno vrijeme. Graffiti na Gradele po peti put okupili su jake snage ulične umjetnosti koji su ovo izdanje festivala obogatili za još veće i brojnije oslikane zidne površine.

Sarme, Chez186

Sarme, Chez186

Lunar

Lunar

Modul 8, Boris Bare

Modul 8, Boris Bare

A nakon Bola na Braču u Rijeci je osvanuo ogroman, fantastičan mural s potpisom Sebasa Velascoa iz Billbaa. U sklopu Spajalice, programa umjetničkih intervencija u javnom prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, na jednom je zidu u blizini Trsatskih stuba realizirao fascinantan mural. Inspiriran industrijalnom poviješću Rijeke, u svojem je stilu stvorio realističan portret starca koji se rukom na čelu skriva od sunca i kojeg je fotografirao dan prije šećući gradom, pronalazeći motive za svoj rad.

@sebasvelasco1

Sebas Velascoa

rijeka-sebasvelasco3

Sebas Velascoa

rijeka-sebasvelasco6

Sebas Velascoa

A da je listopad iznimno plodan mjesec što se tiče street arta dokazuju nam čak četiri velika i impresivna rad, tri u Zagrebu i jedan u Rijeci.

Slavni francuski street art umjetnik Étien’ posjetio je Zagreb i ove godine te je povodom velike manifestacije Bijele noći (Nuit Blanche) ostavio svoj trag naslikavši fantastičan trodimenzionalan mural na platou Gradec koji prikazuje veliku morsku kornjaču.

Etienn street art 1

Étien’

Etienn street art 2

Étien’

Nakon njega je Lonac, u sklupu već spomenute Spajalice u Rijeci realizirao veliki mural naziva ‘Pimplanje’ tj. ‘Nitpicking’ aludirajući time na apsurdnost ‘pimplanja’ samog. Prikazao je svog oca kako koncentrirano radi na maketi broda, jedrenjaka, uperenog pogleda i s apsolutnim fokusom na jedan mali detalj koji izrađuje ili popravlja.

Lonac Spajalica 1

Lonac

Lonac Spajalica 2

Lonac

Lonac Spajalica 3

Lonac

U Zagrebu je Chez186 ‘osvježio’ KNAP eksplozijom boja kako samo on zna napraviti, čime je naznačio i preokret u svome radu te na neki način i najavio svoju posljednju izložbu gdje je prikazao samo takve, apstraktne radove, za razliku od dosadašnjih kolorističnih amorfnih tegova.

chez-knap-1

Chez186

chez-knap-2

Chez186

chez-knap-4

Chez186

A zajedno su na kultnoj zagrebačkoj Medici napravili impresivan mural nazvan ‘Technicolor Dream’ koji prikazuje dječaka dok spava. Plavi dječak u šarenoj posteljini kreveta savršen je i jasan prikaz dubokog i radnjom bogatog sna, kakvim ga i sam naziv implicira. Odličan je to spoj dva posve različita stila.

lonac-chez186-5

Lonac i Chez186

lonac-chez186-4

Lonac i Chez186

Nakon Etienna, Gradecom su nastavili raditi i drugi umjetnici. Posljednja, treća umjetnička intervencija na Gradecu nalazi se na donjem dijelu platoa, gdje su se prije nalazili popularni zagrebački kafići. Mural se nalazi između Strossmayerovog šetališta i platoa Gradec, odmah ispod murala kita francuskog autora Etiena i prikazuje hrvatske inovatore i povijesne ličnosti – Nikolu Teslu i Eduarda Slavoljuba Penkalu. Nastao je kao kolaboracija trojice umjetnika – Modula 8, Borisa Bareta i Dominga.

mural-strossgradec-22102016-2

Modul 8, Boris Bare i Domingo

mural-strossgradec-22102016-3

Modul 8, Boris Bare i Domingo

mural-strossgradec-22102016-5

Modul 8, Boris Bare i Domingo

Posljednji rad koji je osvanuo u Zagrebu uzrokovao je čak i nešto kontroverzi jer je doveo u pitanje gdje se zapravo street art može ili bolje rečeno, smije realizirati. No, umjetnici Boris Bare iz kolektiva Pimp my Pump i Dominik Vuković, Zagreb su učinili bogatijim za još jedno street art djelo. I ovoga puta odabrali su zapuštenu lokaciju u srcu grada te su joj uz malo boje i puno truda dali novi sjaj. Perivoj biskupa Stjepana II, poznatiji kao park Opatovina, tako je postao novi dom Gullivera i njegovih Liliputanaca. ‘Gulliver’ je nastao u sklopu projekta ‘Riši Briši’, a umjetnicima je za mural bilo potrebno punih 6 dana rada. Inspiraciju su dobili spontano zbog same dužine zida, a kao model im je poslužio zagrebački fotograf Hrvoje Zalukar.

guliver opatovina

Boris Bare i Domingo

guliver opatovina

Boris Bare i Domingo

guliver opatovina

Boris Bare i Domingo

Foto: Journal arhiva

Učitati još
Zatvori