Mosk ima izložbu u Zagrebu – posjetili smo je
Mosk ima izložbu u Zagrebu – posjetili smo je

Mosk ima izložbu u Zagrebu
– posjetili smo je

U Zagrebu, točnije u Sesvetama, otvorena je nova samostalna izložba riječkog umjetnika Vladimira Tomića, poznatijeg kao Mosk. HELIOGLIFI, ZAPISI SUNCĀ izložba je radova u tehnici laviranog akrila i različitih kombiniranih tehnika. Izložba je otvorena do 8.3. pa se svakako zaletite pogledati ju.

Mosk i njegovi radovi

Vladimir Tomić Riječanin s diplomom Akademije primijenjenih umjetnosti, graffitima i street artom se aktivno bavi od 1998. godine pod pseudonimom Mosk. Redovit je gost brojnih europskih i domaćih graffiti i street art festivala, rezidencija, grupnih izložbi. Radovi su mu objavljivani u mnogim svjetskim i domaćim publikacijama i časopisima posvećenim urbanoj i graffiti umjetnosti. Osim graffitima, bavi se glazbom. Autor je i gitarist benda Moskvä s kojim je objavio tri studijska albuma, a surađivao je i s mnogim riječkim izvođačima i bendovima.

Izložba HELIOGLIFI, ZAPISI SUNCĀ

Sunce nije svaki dan novo nego je stalno i neprestano novo. Heraklit

Svakodnevno promatranje Sunca, iz velike udaljenosti, dovodi do varljiva suda kako je ono uvijek mirno. Tek mjereno suvremenim znanstvenim metodama, Sunčeva se priroda opisuje promjenjivom i nestalnom. Nasilne oluje i eksplozivne erupcije razvijene u nepredvidljivim naletima topline, čestica i svjetlosti, Sunce pokazuju kao izrazito moćnu životvornu zvijezdu.

“Aktivno Sunce kao da poziva čovjeka na stanje budnosti. Zemlja, ponekad se čini, tek konformistički uživa klizeći kroz svemir na odmjerenoj udaljenosti od Sunca, osiguravajući tako svoje kozmičko postojanje. No, tek bliža ili udaljenija od Sunca ona nestaje. Nadilazeći prirodoznanstvene spoznaje o Suncu ono neotklonjivo u promjeni autor zapisuje na vodoravno položenim platnima. Integrirani geometrijski oblici rastvaraju se i utapaju u laviranim nanosima boje. Ne znajući ishod procesa, prepušta kontrolu sušenju razvodnjene boje kojima nastaju nepredvidljivi oblici, teksture i fakture. Periodično natapanje i zalijevanje velikih platna omogućava stvaranje neočekivanih sunčevih imaginarnija.

Cjelokupni je proces oslobođen kalkulacija i predviđanja. Sunce, sloboda je koja se odvija u čovjekovoj svijesti.” – o izložbi je napisala Ivana Černeha.

Više o izložbi pročitajte ovdje.

Učitati još
Zatvori