Kako resetirati stare životne navike i usvojiti nove, bolje

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Catarina Nogueira (@catarinanpereira) on

Za uvođenje promjena koje će poboljšati kvalitetu života nikada nije kasno. Životne navike stvaraju se od najranije dobi, a kroz vrijeme se mijenjaju kako se i mi sami mijenjamo. Iako mnogi odbrojavaju dane do kraja godine kako bi uveli zdravije navike u svoju rutinu, jesenske rezolucije donosimo sada. Hranite se zdravo, no i dalje se osjećate loše. Stres na poslu pokušavate smanjiti, no stvari se sve češće otimaju kontroli. Kako prekinuti začarani krug i resetirati stare životne navike? Par jednostavnih pravila koje donosimo ispišite na šalabahter i postavite ga na vidljivo mjesto. U nastavku pročitajte kako malim koracima trenirati nove obrasce ponašanja i dugoročno promijeniti pristup za bolji život.

Životne navike: dobre i loše?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meadow and Land (@meadowandland) on

Teško je postaviti definiciju za idealne životne navike s obzirom na to da se koncept razlikuje za svaku osobu individualno. Danas često imamo potrebu etiketirati stvari kao dobre i loše. No, ono što je za nekog dobro ne mora nužno biti za nekog drugog i obratno. Možda najbitnija riječ u kreiranju ispunjenog života u kojem ćete zaista uživati je ravnoteža. Slušati vlastito tijelo i postaviti ciljeve u skladu s time dobar je početak za pozitivnu promjenu. Napravite popis stvari koje želite uvesti u rutinu, a koje po vašem mišljenju njeguju duh i tijelo. Neka to budu stvari koje vas svakodnevno uveseljavaju i pridržavajte ih se bez obzira na okolnosti. Suzdržavanje od crno-bijelog razvrstavanja na dobro i loše uštedjet će vam mnogo energije i potaknuti vas da stvari radite intuitivno.

Eksperimentiranje

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Saasha Burns (@saasha_burns) on

Najjednostavniji način za razbijanje rutine i monotonije je eksperimentiranje. Za početak, sutra krenite novom rutom do posla i popijte kavu u kafiću izvan vaše ‘zone’. Iako mnogi promjenu imidža ili frizure dožive kao posljedicu nekog događaja koji zahtjeva ‘novu mene’, eksperimentirati s izgledom možete bez razloga. Odlazak frizeru može biti poprilično skupa avantura, ali isplativa pogotovo ako je u pitanju veliki makeover. No, svakodnevno možete osvježiti izgled malim promjenama poput načina češljanja, ukrašavanjem frizure s novim kopčama i igranjem sa stilovima koje još niste isprobali. Slijedite li već godinama određeni stil odijevanja, vrijeme je da se odvažite i garderobu osvježite komadima koje ste do sada samo gledali u izlozima. Osvježite dom svaki tjedan bez troškova, razmjestite slike i dekoracije, kupite svježe cvijeće ili promijenite način slaganja deka i jastuka na kauču. Svoja omiljena jela naučite pripremati u drugačijim verzijama tako što ćete tanjur obojiti povrćem koje inače rijetko koristite i začiniti novim začinima.

Detoksikacija

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @lookslikewhite on

Pri tome ne mislimo samo na onu tjelesnu. Pročistite životne navike od kuhinje do osobnih odnosa i načina na koji provodite vrijeme sa sobom. Pametnijim izborima u prehrani detoksicirate tijelo. Odvajanjem vremena za sebe oslobađate se stresa. Njegovanjem odnosa koji vas čine boljom osobom rješavate se starih trauma i ožiljaka. Dakle, detoksikacija se odnosi na sve sfere života, a danas je možda najvažnija ona koja se odnosi na društvene mreže. S obzirom na to da danas ovisimo o pametnim tehnologijama, mobitele ne ispuštamo iz ruku, a na internetu smo cjelodnevno, vrijeme je za kratki predah. Svakodnevno se možemo poštedjeti velike količine ‘online’ negativnosti. Dobro je poznata izreka: ‘ Po jutru se dan poznaje’, a ako ujutro prvo ‘skrolate’ Instagram, vrlo je vjerojatno da će postovi koje vidite odrediti ton za ostatak dana. Uvedite nove jutarnje i večernje rutine koje ne uključuju tehnologiju, a svoje profile filtrirajte čišćenjem liste prijatelja i profila koje pratite te kanala na koje ste pretplaćeni.

Disanje

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Julie Denby (@julesdenby) on

Iako se čini smiješno, često slušamo o važnosti disanja te sami sebe moramo podsjećati na ovu prirodnu i automatsku radnju. Dugi sati u uredu i usredotočenost na ekran pridonose tome da se zadubimo i dišemo plitko. Površni udisaji smanjuju koncentraciju kisika u tijelu te nas čine umornima i napetima. Pozicija sjedenja utječe na pravilno držanje, a time i disanje. Od školske dobi nosimo teške torbe pune knjiga, kasnije se predajemo čarima lijepe i neudobne obuće, a onda se čudimo kada krenu bolovi, ukočenost i ostale tegobe. Radite li posao koji zahtjeva sjedenje, uvedite pauze svakih sat vremena. Dovoljno je napraviti nekoliko koraka po uredu i istegnuti se, zabaciti ramena unazad i ispraviti se uz nekoliko dubokih udisaja. Slobodno vrijeme iskoristite za aktivnosti na svježem zraku. Često prozračujte prostorije u kojima boravite i smanjite grijanje u zimskim mjesecima. Prije donošenja odluke ili obavljanja neke naporne aktivnosti udahnite. Vježbanje disanja iznimno je bitno, a u tome vam može pomoći meditacija u udobnosti vlastitog doma.

Ljubav prema ____.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHLOÉ (CRANE) LEROUX (@chloecleroux) on

Koja riječ je bila prva asocijacija za nadopuniti crtu? Što je ljubav za svakoga je individualno, a točna definicija ne postoji. Ona dolazi u svim oblicima i formama, no ona najdublja vrsta ljubavi trebala bi biti prema samima sebi. Životne navike za mnoge uključuju negativni monolog koji se svakodnevno vrti od jutra do spavanja. Mijenjanje starih navika ne odnosi se samo na mehaničke stvari koje svakodnevno obavljamo. Pozitivne promijene počinju s otkrivanjem ljubavi kroz okolinu. Tijelo i um neupitno su povezani iako je jedno opipljivo, a drugo apstraktno. Trend današnjice je da na tijelu radimo odlascima u teretanu, prakticiranjem dijeta, odricanjem od onoga što volimo kako bi sreću mogli izmjeriti u centimetrima i kilogramima. No, kako mijenjamo ono što je neopipljivo? Dušu hranimo lijepim mislima i ljubavlju, a tek kada postanemo voljni sagledati sve dijelove sebe bez kritike, životne navike će dobiti smisao.

 

Foto: Instagram

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori