Pogled s druge strane: Pet genijalnih stvari koje su se dogodile u svijetu

Pogled s druge strane: Pet genijalnih stvari
koje su se dogodile u svijetu

Pandemija koronavirusa potpuno nam je preokrenula svakodnevni život, a u svemu tome mnoge je od nas pogodio potres u Zagrebu. U ovakvim kriznim vremenima čini se kao da je baš sve crno. Međutim, istovremeno su se kao antidot crnim vijestima javile brojne pozitivne stvari u svijetu. Promijenio se način funkcioniranja svih sfera naših života, ali ne nužno na gore.

Izdvojili smo pet stvari koje će vas podsjetiti da je iz svega ovoga ipak izašlo puno dobrog.

Povezujemo se s prirodom na najneobičniji način

Nikad nismo bili udaljeniji fizički od prirode, a opet upravo je ovo trenutak kad smo je počeli kolektivno cijeniti. Kratka popodnevna šetnja s kućnim ljubimcem postala je vrijeme u kojem upijamo zraku sunca i svježi zrak. Prvi nam put mobiteli nisu u ruci dok smo u prirodi, a tako će vjerojatno i ostati kad dođe kraj pandemiji. Osim toga, ovakva situacija u jednu ruku do određene mjere pomaže prirodi. Mnogi su od nas vidjeli zapanjujuće snimke NASA-e na kojima se vidi koliko se kvaliteta zraka poboljšala u određenim dijelovima svijeta, a samim se time polako budi i svijest o našoj borbi protiv globalnog zatopljenja.

Sjetili smo se da smo jedno

Ono čemu smo svjedočili posljednjih dana čini se kao s drugog svijeta. Potresom narušen Zagreb i njegovi stanovnici dobili su pomoć sa svih strana. Građani su si bez razmišljanja počeli pomagati, u kratkom su se roku pojavile inicijative za pomoć gradu, a podrška iz susjednih zemalja ostavila nas je u snažnim emocijama. Ista situacija u kaosu s koronavirusom: humanitarne organizacije ne prestaju obilaziti one koji ne mogu napustiti kuću, studenti pomažu bolnicama, a ekspresno se organizirala besplatna psihološka pomoć za one kojima izolacija teško pada. Na svjetskoj razini nastaju kampanje koje motiviraju, bodre i prikupljaju pomoć za one najpotrebitije. Ponovno se dokazalo da iz najgore na površinu izlazi i najbolje od ljudi.

Biznis postaje sve inventivniji

Iako je uz trenutačnu situaciju u riziku i ekonomija, mnoga poduzeća nikad nisu bila kreativnija. Unatoč zabranama uobičajenog rada, mnogi restorani pa i slastičarnice u nekoliko su tjedana postali virtualni i počeli dostavljati svoje proizvode. Neki su se povezali sa servisima za dostavu, a neki su za svoju publiku otvorili web shopove. Situaciji su se prilagodila i brojna kazališta koja su svoje predstave počele streamati uživo. Iako ih većina to još uvijek radi besplatno, kazalište Mala scena uvela je zanimljiv model prema kojem uz malu naknadu gledatelji mogu gledati najpopularnije predstave. Ovi su primjeri dokaz da je brainstorming u ovakvim situacijama od velike važnosti za posao.

Znanje nam nikad nije bilo dostupnije

Studenti i učenici ne mogu u škole, a mnogi od nas neko vrijeme neće pohađati tečajeve koje smo možda upisali. Međutim, čini se kao da nikad nije postojala ovolika ponuda besplatnog znanja na internetu, ali ni potražnja. Svi žele znati više. Od besplatnih satova baleta preko besplatnih tečajeva jezika do potpuno gratis ekskluzivnih satova Ivy League fakulteta. Vrijeme pandemije donijelo nam je mogućnost da se napokon bavimo stvarima koje su nas uvijek zanimale, ali i stvarima za koje nikad nismo mislili da bi nas zanimale. I to potpuno besplatno. U kratko se vrijeme otvorila i Facebook grupa Umjetnost dolazi k vama u kojoj se neprestano dijele nove online predstave i predavanja, virutalni muzeji i svakojake poveznice na kojima možemo naučiti štošta.

Javile su se ‘zlatne djevojke’ iz karantene

Njih se mora uvrstiti na popis pozitivnih stvari koje su se dogodilo u kriznim vremenima. Tri starije Britanke, Doreen, Carol i Dotty postale su senzacija nakon intervjua za BBC. Trio je odlučio prvo provesti tjedan dana zajedno kako bi bile sigurne da niti jedna od njih ne pokazuje simptome koronavirusa, a zatim su zajedno otišle u karantenu. Prijateljice su već pedesetak godina, dane provode ispijajući vino i gledajući serije, a nama su izmamile osmijeh na lica.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori