Journal Book Club: ‘Savršena majka’ Aimee Molloy

Journal Book Club: ‘Savršena
majka’ Aimee Molloy

Savršena majka je psihološki triler, no i najočekivanija knjiga ljeta i bestseler New York Timesa, a uskoro i filmski blockbuster, u kojemu glumi i zvijezda tv serije Scandal, Kerry Washington. Savršena majka donosi priču o skupini žena čiji se životi neočekivano isprepleću kad nestane jedna od njihovih beba.

Aimee Molloy: Savršena majka

Ovu napetu knjigu nismo mogli ispustiti iz ruku i naša je preporuka lektire za travanj Journal Book Cluba! Kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u Goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjizi, a i diskusije su više nego dobrodošle! Javite nam se na adresu bookclub@journal.hr, postavljajte nam pitanja, pišite komentare i prijedloge te uskoro očekujte i newsletter kojim ćemo vas obavještavati o svim novostima i radnjama vezanim za klub. Koristeći #journalbookclub prilikom dijeljenja svojih utisaka vezanih uz neku od predloženih knjiga (ili bilo koje najdraže knjige koju trenutno čitate) na društvenim mrežama Instagram i Facebook dobivate priliku osvojiti upravo knjigu mjeseca. Do tada – pišite nam, koristite #journalbookclub i naravno, uživajte u knjizi… A sada, o romanu Savršena majka:

Savršena majka ritam trilera ubacuje u novu brzinu, usredotočujući se na skupinu mladih mama – Svibanjske majke – koje se redovito sastaju kako bi jedna drugoj pružile podršku u izazovima ranog majčinstva. Od samog početka, roman Aimee Molloy razlikuje se od brojnih iz svoga žanra po svom ženski orijentiranom narativu. Umjesto na tajne koje postoje između muža i žene, Molloy svoj triler uspostavlja fokusirajući se na živote četiriju vrlo različitih žena, koje povezuje majčinstvo – i tragedija. To su Francie, slatka Južnjakinja koja se tek doselila na Brooklyn sa suprugom i sad se suočava s realnostima života u New Yorku; Colette, spisateljica koja je izvana uvijek tako pribrana, ali iznutra se lomi kako bi pomirila svoje obveze prema poslu s onima koje nameće tek rođena beba; Nell, borbena, impulsivna žena koja možda ponekad popije koju previše, ali također, čini se, skriva vlastitu veliku tajnu; te Winnie, suzdržana ljepotica čiji će se život jedne ljetne noći okrenuti naglavce. Nakon što je Winnieno dijete oteto, skupina žena odjednom se nađe pod reflektorima: svaki njihov potez, sve odluke vezane za roditeljstvo i njihovi privatni životi postaju tema koju javno seciraju mediji i publika, jedva čekajući optužiti žene za sve ono što oni smatraju majčinskim nedostacima.

Da se razumijemo ovo možda jest zabavan psihološki triler pun neočekivanih obrata, ali on je i optužba društva u kojem se bezobzirno javno mišljenje postavlja kao sudac mladim majkama, bez obzira na to je li to „javno mišljenje“ predstavljeno u formi zahtjevnih rođaka ili, kao u knjizi, utjelovljeno u obličju osvetoljubive TV ličnosti i cijele vojske njezinih obožavatelja. Glavne junakinje u romanu Aimee Molloy upečatljive su, pouzdane i angažirane – i što je možda najbolje od svega, ne pristaju biti određene svojim statusom „žrtve.“ To su žene koje imaju cilj, ali i svoju kompleksnost, žene što se ne mire s tragedijom koja je pogodila jednu od njih (iako svaka u tome uspijeva u različitoj mjeri). U svjetlu strašnoga zločina, one uzimaju stvari u svoje ruke, zbijaju redove (a katkad se malo i odmetnu) kako bi razriješile zagonetna zbivanja iz noći kad je zabava pošla ukrivo. Savršena majka u prvom je redu komercijalan krimić – savršeno je moguće pročitati ovu knjigu jednostavno zato jer je zabavna – ali također je vrlo zanimljivo pratiti kako autorica zapleće radnju prikazujući žene koje doista jesu pomoć i podrška drugim ženama. Činjenica da je sve to upakirano u krajnje zarazno, napeto štivo, predstavlja ovdje samo dodatni plus.

Molloy piše samouvjereno i energično, dubinski ulazeći u živote tih žena i precizno razotkrivajući njihove najosobnije tajne. Taj spoj Molloy dodatno začinjava time što u glavnu nit povremeno upleće zloslutnu ispovijest neimenovane pripovjedačice, dodajući tako savršenu dozu jeze drugim, lepršavije ispričanim zgodama iz osobnih života glavnih junakinja. Roman Savršena majka dodiruje mračne teme laganim jezikom, pitkim stilom, upakirane u pripovjedni stil koji je i sočan i dramatičan upravo koliko treba.

Jedan sretnik ili sretnica u mogućnosti je osvojiti knjigu mjeseca! Pošaljite svoje ime i prezime te adrese na ifeellucky@journal.hr & bookclub@journal.hr s predmetom e-maila SAVRŠENA MAJKA, do 20. travnja 2019., kada ćemo objaviti sretnog dobitnika ili dobitnicu. Također, kako biste bili u boljoj prilici osvojiti knjigu, ispod Facebook objave ovog članka u komentarima morate označiti prijateljicu ili blisku osobu koja bi isto voljela sudjelovati u darivanju te ostaviti svoj komentar u Goodreads grupi.

Knjiga je u izdanju nakladnika Stilus dostupna u svim bolje opremljenim knjižarama.

Čestitamo Petri Matković!

Foto: Tom

Učitati još
Zatvori