Indira Juratek: Kako pronaći sebe u novoj normali?

Indira Juratek: Kako pronaći
sebe u novoj normali?

Indira Juratek

U „novoj normali“, sada kada ipak možemo napustiti naše domove, čak i jedan običan odlazak  u šetnju može biti stresan i napet. Bezbrižni dani kada smo slobodno hodali gdje god smo željeli, nalazili se s prijateljima, bavili se raznim sportovima na otvorenom, odlazili na duge i slasne razgovore uz šalicu kave, još uvijek su daleko. 

Osobno se teško privikavam na ljude s maskama i rukavicama, razmake od 2 m, strah u očima ljudi, duge redove… Razumijem pravila i potrebu, ali straši me pomisao na gubitak čovječnosti, ljudskosti, bliskosti. Sterilni COVID svijet, gdje kroz niz mjera držimo tu sveprisutnu nevidljivu prijetnju na distanci, svima nam je promijenio život. 2 tjedna izolacije odavno su prošla i sada smo svjesni da nam nitko ne može garantirati kada će se i hoće li se stvari vratiti u poznato. Izglednije je da će se stvoriti neki novi model života, kojem se svi kolektivno trebamo prilagoditi. Kako će izgledati taj novi svijet uvelike ovisi o nama. 

Očito je da smo u ovom periodu svi izgubili nešto: neki su izgubili voljene, neki sigurnost, neki financijsku stabilnost, neki posao, neki lifestyle, neki obrasce ponašanja i uvjerenja… Živimo u izazovnim vremenima. Na globalnoj razini cijeli svijet proživljava krizu. Ono što je za nas kao pojedince još važnije su osobne krize koje svakodnevno doživljavamo na osobnom planu. U ovom trenutku možda ne možemo utjecati na to što se događa oko nas, ali uvijek možemo utjecati na način kako ćemo reagirati na vanjske događaje i upravo tu leži naša moć. Sada je izuzetno važno ostati mentalno i emocionalno jaka i stabilna osoba. Inspiraciju kako ostati pri sebi u ovoj novoj normali potražite u nastavku.

Sjetite se da uvijek imate izbor 

Uvijek kada nas život suočava s teškim situacijama mi imamo izbor: možemo potonuti, biti tužni, ljutni, gnjevni, depresivni, okrivljavati nekoga za probleme koje imamo ili s druge strane možemo prihvatiti izazov i iz njega učiti i rasti. Hodajući kroz svoj vrt, presušen i ispucao od suše, a istovremeno gledajući male, nježne i tako krhke biljke koje su ipak niknule i krenule rasti u tim „nemogućim“ uvjetima shvatila sam da nam one pokazuju put. Strast za životom i volja da se živi je sasvim dovoljna da se izađe iz mraka. Boriti se protiv izazova života ili još gore pokušati poreći realnost može nas samo još dublje zakopati u očaj i beznađe. Nitko nam ne može reći što će se dogoditi, jer ništa nije garantirano. Kada pomislite da se ne možete otisnuti na to nepoznato putovanje, sjetite se male biljke iz mog vrta. Sjeme koje sam posijala sigurno nije znalo što ga čeka. U mračnoj, suhoj i tvrdoj zemlji, njemu se samo moglo činiti da je to opasan put. Ali ono se nije predalo, trudilo se, napustilo je sigurnost, raslo je prema nepoznatom. Sada je to divna biljka graška. Njena hrabrost je nagrađena. Tako je i s nama. Nitko ne može poreći da svi prolazimo kroz promjenu, koja nas je manje ili više izbacila iz zone komfora. Upravo to mjesto gdje smo se našli, je mjesto najvećeg potencijala za rast, put da postanemo cvijet kakav nismo niti znali da možemo. 

Dozvolite si emocije

Sasvim je normalno da smo u ovoj situaciji pod erupcijom svakojakih emocija. Osjetite te emocije. Dozvolite si emocije. Ako osjetite da unutar vas raste strah, panika, anksioznost, nemoć, ako vam se plače, prihvatite to. Nemojte potiskivati emocije ili se odmah baciti na tehnike poput meditacije ne biste li ih uklonili. Dopustite si doživjeti te emocije, prepoznajte ih, identificirajte ih. Na taj način bolje razumijemo sebe i vlastite potrebe. Kada otkrijete gdje leže i zašto se javljaju emocije koje vas preplavljuju, možete raditi na tehnikama otpuštanja emocija poput disanja, EFT-a, meditacije…

Nemojte biti kritični prema sebi

Nemojte biti grubi i kritični prema sebi ako ste „potonuli“, ako ste bezvoljni, ako se teško fokusirate na posao, ako vas uznemiruju razno razni online tečajevi osobnog razvoja, od kuhanja preko učenja stranih jezika do mindfulnessa. Potpuno je u redu ako ne rezonirate s ničim od toga. Nemojte se osjećati manje vrijednima ako ne želite svoju svakodnevnicu ispunjavati dodatnim sadržajima koji vas još više opterećuju. Ali da bi ostali „zdrave pameti“ i vrata anksioznosti držali zatvorenima, važno je oformiti strukturu svakodnevnice. Ovo se naročito odnosi na one koje su još uvijek u kućnim uredima ili su im poslovi i djelatnosti koje obavljaju još uvijek pod restrikcijama. Kako biste bili učinkovitiji napravite tjedni plan, odredite što radite kojeg dana, definirajte dio u danu kada radite od doma, a kada imate vrijeme za odmor, za sebe, za obitelj, djecu… U protivnom bi se lako moglo dogoditi da doživite burnout. 

Nemojte hraniti strah

Nemojte hraniti strah, iako je sasvim normalno da ga sada osjećate, naročito ako ste među onima koji su izgubili posao ili ste u nekoj djelatnosti koja se odnosi na socijalne kontakte, glazbu, kazalište… Okrenite se drugoj strani – stvarajte, kreirajte, rađajte nove ideje, nove vizije, tražite nova iskustva. Pronađite način da prihvatite i zagrlite novo, nešto poput putovanja u novu zemlju s drugim običajima od onih na koje smo navikli. Naučimo ih, prihvatimo, često prenesemo u nekom obliku u vlastiti život. Ovaj stav otvorenosti i prihvaćanja priziva nova iskustva u naš život. Budite razigrani kreatori. Za vrijeme kriza često nastaju novi proizvodi ili platforme. Možda ćete baš vi osmisliti nešto superkul bez čega život u budućnosti neće biti zamisliv.

Okrenite se sebi

Možda ovih dana nemamo priliku doživjeti nešto što ćemo snimiti u obliku fotografije i spremiti na Instagram ili u foto album, ali imamo priliku doživljavati život i sebe kao rijetko prije. Vremena se mijenjanju, svijet se mijenja, ali mi unutar sebe ostajemo nepromijenjeni. Spoznaje i uvidi koje sada dobijemo, manifestirat će se kasnije u životu, kada on opet bude više orijentiran na vanjski svijet. 

Kako vam se ne bi činilo da ste u potpunosti izgubili tlo pod nogama, okrenite se stvarima nad kojima možete imati kontrolu. Odaberite nešto što vas može zaokupiti, a istovremeno i razveseliti. Fokusirajte se na proces i rast, a ne toliko na sam rezultat. Stvarnost je uvijek ljepša nego što nam se čini, a toga najčešće postanemo svjesni tek kada kasnije prepričavamo događaje. Prigrlite novi početak, jer kako kaže pjesnikinja i nobelovka Wisława Szymborska: Ta svaki je početak samo neki nastavak, a knjiga događaja uvijek otvorena po sredini.

Tekst: Indira JuratekBudi Dobro

Foto: Marina Ćosić, Pexels, Unsplash


Učitati još
Zatvori