YOK Studio je novi projektantski ured koji radi fora projekte – pričali smo s osnivačicom Josipom Ćuk 
YOK Studio je novi projektantski ured koji radi fora projekte – pričali smo s osnivačicom Josipom Ćuk 

YOK Studio je novi projektantski ured koji radi fora projekte – pričali smo s osnivačicom Josipom Ćuk 

Dobro uređeni interijeri iznimno su važan faktor svakom poslovnom projektu. Ponekad je teško zamisliti kako bi on uopće mogao izgledati, a da ispunjava svoju svrhu i bude estetski privlačan. Tu na red dolaze projektanti. Jedna od njih je i Josipa Ćuk, vlasnica nedavno otvorenog projektantskog YOK Studija pravi je primjer ženskog poduzetništva. 

YOK STUDIO

YOK STUDIO je projektantski ured koji oko sebe okuplja niz stručnjaka s kojima dijeli isti princip i entuzijazam prema stvaranju prostora. Kreiranje svakog prostora za Josipu Ćuk, osnivačicu i glavnu projektanticu YOK STUDIO-a neovisno o mjerilu predstavlja uvijek novi izazov te nastoji investitorovu viziju pretočiti u estetski besprijekoran i nadasve funkcionalan prostor.

Kako razvija ideje, kako to da se odlučila osamostaliti i na kojim projektima trenutno radi, otkrila nam je u zanimljivom intervjuu.

  • Reci nam nešto o sebi, svom poslovnom putu i kako si došla na ideju osnivanja YOK STUDIJA?

Ideju o vlastitoj tvrtki “kuham” već dugo. Proces otvaranja vlastitog ureda je slično kao projektiranje. Prvo nastane skica koja je plod moje vizije, razmišljanja, igranja te ju razvijam dalje dok nije spremna za realizaciju. Stvaranje. Tako je otprilike išlo i s otvaranjem firme. Od 2015. god stjecala sam iskustvo u par projektantskih ureda. Od malih do srednje velikih ureda te sam imala priliku učiti i gledati kako nastaju poslovni procesi. Ponekad su to bila dobra iskustva, a ponekad ne. Što je isto dobro, jer te nauči što jednog dana ne želiš, odnosno kako bi ti to drugačije napravio.

Bio je trenutak na porodiljnom kada sam dobila poziv za jedan projekt. Odlučila sam prihvatiti njega i svaki sljedeći koji će doći, te testirati kako stoji tržište. Kako su upiti dolazili, nisam dugo razmišljala. Krenula sam pisati poslovni plan i nedugo nakon toga otvorila YOK STUDIO.

Nedavno si završila projekt uređenja beauty salona Ritual u centru Slavonskog Broda. Što ti je bilo najzahtjevnije u ovom projektu? 

Kod poslovnog prostora u Slavonskom Brodu je bilo više tzv. izazovnih situacija. Prvenstveno projekt se jako brzo realizirao. Od prve skice do otvaranja poslovnog prostora je prošlo nešto manje od 3 mjeseca. U prijevodu znači da smo jako brzo radili kako bi se projekt što prije realizirao, a interijer je sam po sebi bio dosta zahtjevan, kako tijekom projektiranja tako i tijekom realizacije. Najviše zbog svojih zaobljenih formi.

Kada sam krenula s prvim inicijalnim razgovorom s investitorima, cijelo vrijeme smo razgovarali o tome kako žele promjenu u prostoru – interijeru koja će kasnije biti popraćena njihovim brendom, a sav mobilijar koji smo zatekli u prostoru je zaista bio u dobrom stanju. No suvremeni stil koji smo htjeli postići i zaobljene forme koje su dominirale prostorom, nikako se nisu uklapale u postojeće stanje kojim su dominirale: petrolej plava, drveni dekor, zlatno žuta boja… Upravo je ovo bio veliki izazov, iskoristiti sve postojeće elemente maksimalno, a salonu dati potpuno novi izgled.

Najzahtjevniji element za izvedbu je bila staklena polica koja se nalazi na samom ulazu u salon. Polica je prema prvom prijedlogu trebala biti cijela od pleksiglasa. U Hrvatskoj se svega par ljudi bavi pleksiglasom, a izrada namještaja od pleksiglasa im sama po sebi i nije nešto draga. Još kad su vidjeli kako nacrt police izgleda, samo su me s jedne adrese slali na drugu, a adresa je bilo jako malo. S obzirom na to da je polica zaobljena, tehnološki je bilo jako zahtjevno dobiti takvu policu. Prolazili smo par rješenja koja su bila moguća kako bismo dobili reprezentativnu prozračnu policu od pleksiglasa. Prvo je bilo da se izrađuje njen kalup pa da se materijal izlijeva u njega – jedna od najskupljih opcija. Zatim smo u drugoj varijanti reducirali gornji luk i napravili “maske polukružne”, a policu dobili iz principa češljeva. Ovo je bilo nešto pristupačnija opcija, no kako smo se dugo vrtjeli oko optimizacije ovog elementa, zajedno s investitorima odlučeno je da ćemo policu napraviti od staklenih vertikalnih i horizontalnih elemenata, a luk smo dobili od drvenog dekora u istoj nijansi kao ostatak salona. To je bio dobar financijski kompromis za investitore.

  • Kako su investitori zadovoljni rješenjem? 

Investitori su jako zadovoljni. Funkcionalno im je sve posloženo. Ne manjka im prostora za odlaganje, lako se kreću kroz prostor, sve ima svoje mjesto. Kažu da ih najviše veseli gledati kako se klijenti lijepo osjećaju u novom prostoru.

  • Koje projekte još pripremaš?

Trenutno radim na kući za odmor u Istri, klijeti u Zagorju, obiteljskoj kući u Žumberku te interijeru obiteljske kuće u Amsterdamu. Možete primijetiti da su sve lokacije atraktivne. I to me jako veseli. Stvaranje arhitekture na ovako prekrasnim mikrolokacija čini čovjeka sretnim, a pogotovo arhitekta. 

Berislava Picek/Cropix

Foto: Virna Kirac, Tin Meze

Učitati još
Zatvori