Slavite li Valentinovo ili ste u ovoj drugoj skupini koja slavi nove početke?
Slavite li Valentinovo ili ste u ovoj drugoj skupini koja slavi nove početke?

Slavite li Valentinovo ili ste u ovoj drugoj
skupini koja slavi nove početke?

Uvijek je najteže krenuti ispočetka, a promjene nitko ne prihvaća baš objeručke s osmijehom od uha do uha. No, one su itekako važne kako bismo krenuli dalje. Govoriti o novim početcima na sam dan zaljubljenih nekome može biti ružno, no često je to nužno. I iako će danas dio svijeta slaviti ljubav, potrošit će se puno na cvijeće, bombonijere i parfeme, drugi dio će slaviti malo drugačiju ljubav. Ljubav prema sebi. I to je u redu. 

Ljubav prema sebi ili kako početi slaviti nove početke

Uvijek nečemu treba doći kraj kako bi mogao doći novi početak. Granica između ta dva stanja doista je tanka, ali često i ekstremno bolna i teška, pogotovo kada govorimo o prekidu ljubavnih odnosa. Ako ste među sretnicima koji Valentinovo slave sami onda ste vjerojatno iskusili boravak na toj međi. No vrlo često u najtamnijim dijelovima nas leži upravo najsvjetlije sjeme koje će kad proklija, donijeti neko novo cvijeće za koje nismo bilo ni svjesni da može rasti u nama. Tek kada osvijestimo gdje se nalazimo i to prihvatimo, maknemo krivnju i osjećaj jada, možemo svjesno i jasno zakoračiti u neko novo sutra koje je pred nama. Svaki kraj ujedno je i početak – stoga slavite ga. 

Godina promjena

Kada govorim oo promjenama na globalnoj, ali i unutarnjoj razini, posljednje tri godine bile su itekako zahtjevne. Tek sada zapravo možemo reći da gledamo plodove svega onoga što su nam neočekivane okolnosti donijele. Nekome su to ukusni plodovi, a nekome trulo voće kojem tek treba vremena da se razgradi na našoj zemlji. Pandemija, potresi, ratovi sve je to dovelo do vrenja u brojnim ljudskim bićima i naša su nas tijela, ali i umovi polako, ali sigurno doveli do toga da shvatimo da je promjena nužna. Manifestira li se ona na nekoj velikoj prekretničkoj odluci ili na sitnim malim promjenama koje simpatično utječu na naš svakodnevni život – zapravo je svejedno. Ono što je važno da smo shvatili da nas ustaljenost i tapkanje na istom mjestu neće odvesti nikuda. A i ta stabilnost istog mjesta može se vrlo lako poljuljati nepredviđenim situacijama. Zato ne očajavajte. 

Danas se ponovno zaljubite u sebe

Valentinovo je dan zaljubljenih, pa zašto onda danas ne biste bili zaljubljeni u sebe? Ne narcisoidno i egoistično, nego iskreno i nježno, s uvažavanjem svih vaših mana i vrlina. Danas je dan kada trebate ugoditi sebi. Kupka, omiljena hrana, knjiga, večera, izlazak s prijateljicama, duga šetnja s vašim psom. Čista posteljina i mirišljava omiljena pidžama. Zavolite svoje nove početke, jer najbolje stvari tek sada zapravo dolaze. 

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori