Ovo su biljke koje će obilježiti 2024. godinu
Ovo su biljke koje će obilježiti 2024. godinu

Ovo su biljke koje će
obilježiti 2024. godinu

2024. zovu godinom promjena. Bez obzira jeste li fan astrologije ili pratite gospodarske prilike u svijetu ne možete ne zamijetiti da su promjene neizbježne. One su specifične na svim poljima, pa tako i na onima koje određuju naše življenje, svijest o samima sebi i rast. Rast ne ide bez postizanja mira, a to često upravo možemo dobiti uređenjem naših interijera upravo onako kako nama najviše odgovara. Hit u uređenju interijera i ove će godine biti biljke, a mi vam donosimo popis onih koje će obilježiti 2024.

Biljke koje će obilježiti 2024. godinu

Osim estetike, biljke koje će doživjeti pravi uspon u godinama pred nama, pa tako i u 2024. bit će one koje imaju ekološki značaj. Bilo da se radi o biljkama koje trebaju manje vode ili onima koje pročišćavaju zrak, važno je da postoji njihova uloga u vašoj kućnoj mikroflori.

Kaktusi i sukulenti

Ove biljke već neko vrijeme doživljavaju porast popularnosti zbog svoje otpornosti na sušu, jednostavne njege i dekorativnih karakteristika. Moguće je da će njihova popularnost i dalje rasti zbog globalnih promjena u klimi i povećane svijesti o očuvanju vode.

Biljke koje privlače pčele

S obzirom na zabrinutost za opadanje broja oprašivača poput pčela, biljke koje potiču privlačenje ovih važnih insekata mogu postati sve značajnije. Cvjetne biljke koje pružaju hranu i sklonište pčelama mogu biti u fokusu pažnje. Njih ćemo skrasiti na naše balkone i u vrtove.

Ljekovite biljke

Raste interes i za biljke s ljekovitim ili psihotropnim svojstvima, biljke poput lavande, kamilice, ljekovite konoplje i druge s opuštajućim ili terapeutskim učincima. One također mogu jako lijepo izgledati u našim interijerima, a mogu vas potaknuti na izradu čajeva, biljnih tinktura ili pak prirodne kozmetike.

Biljke prilagođene urbanom okolišu

S rastućom urbanizacijom, biljke koje su prilagođene rastu u gradskim uvjetima i koje doprinose poboljšanju kvalitete zraka mogu postati itekako važne. Vertikalni vrtovi, krovni vrtovi i biljke koje apsorbiraju zagađivače mogu biti u središtu pažnje na našim balkonima. Razmislite i o uzgoju voća i povrća.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori