Velike vijesti za sve modne entuzijaste. Stigao je Vogue Adria
Velike vijesti za sve modne entuzijaste. Stigao je Vogue Adria

Velike vijesti za sve modne
entuzijaste. Stigao je Vogue Adria

Ono što je 1892. godine krenulo kao tjedna novina u New Yorku, postalo je najcijenjeniji modni časopis na svijetu, a sada konačno imamo i svoje izdanje. Stigao je Vogue Adria, a predstavljen je na gala večeri u Beogradu.

Odlična vijest za modne entuzijaste kao i kolekcionare jest da Vogue Adria neće imati samo web izdanje, a svoj prvi tiskani primjerak moći će nabaviti 12. ožujka. Prigodno, prvo izdanje krasi naslov “Nova zora”, sintagma koja zvuči jednako i ima isto značenje u svim zemljama Balkana. Na naslovnici je legendardna srpska manekenka Nataša Vojnović. Nosi arhivski komad koji potpisuje Alber Elbaz, a napravljen je posebno za nju. Fotografije potpisuje Filip Koludrović, koji je ujedno i kreativni direktor Vogue Adria izdanja.

Modno putovanje zemljama regije

Od modnog direktora Petra Trbovića mogli smo saznati i kako su posljednjih mjesec dana proveli na svojevrsnoj turneji regijom. Kako stoji u njegovoj objavi, nije bilo boljeg načina za predstavljanje prvog broja Vogue Adrije od editorijala koji prikazuju obilježlja zemalja u kojima će Vogue Adria izlaziti. U prvom broju tako ćemo imati priliku s Vogueom krenuti na modno putovanje kroz sve zemlje regije.

Prvi Vogue Adria popraćen je i rječju urednika Milana Đačića: “Regija treba svježu povezanost, a svijet treba novo upoznavanje s regijom. Globalno povezan, ali ukorijenjen u lokalnom, Vogue Adria daje prioritet predstavljanju lokalnih talenata, jačanju regionalne zajednice, međusobnom povezivanju, ali i predstavlja daleko široj zajednici sve one na koje smo ponosni”, stoji u njegovom pismu objavljenom na Vogue Adria portalu.

Granice kao tema prvog broja

Tema prvog broja su granice, između zemalja, između ljudi, one fizičke i one zamišljene: “Granice mogu biti fizičke, mentalne, prostorne, ponekad su vrlo doslovne, ponekad nematerijalne i fluidne, postavljaju ih drugi i mjere koliko smo im se približili, postavljamo ih sami sebi, mitološke su, svjesne i nesvjesne, osobne i kolektivne, stvarne i prividne, a u ovom broju govorimo o svakoj od njih. O granicama koje nas spajaju i ljudima koji ih nadilaze”, kaže Đačić.

Sadržaj Vogue Adria izdanja, pak, prelazi granice balkana, pa ćemo tako imati prilike čitati putopise sa svih strana svijeta. Jednako je i s modnim trendovima koji odavno ne poznaju granice, a sada ćete o njima, neovisno s koje strane svijeta dolazili, moći čitati među prvima jer kako i sam tim Voguea kaže: “Before it’s in fashion, it’s in Vogue”.

Foto: Vogue, Filip Koludrović

Učitati još
Zatvori