Zašto je slow fashion ‘trend’ koji zaista trebamo slijediti?

Zašto je slow fashion ‘trend’
koji zaista trebamo slijediti?

Stigao je listopad, a s njim stigla je i još jedna izmjena sezona koja je u nama probudila osjećaj novog početka i označila vrijeme za promjenu. 2020. godina dosad je bila suprotna onom što smo na samom početku godine priželjkivali i očekivali. Ipak, izazovna situacija s kojom smo se suočili i nova normala na koju se još uvijek privikavamo potaknuli su nas da razmišljamo i živimo drugačije. Umjesto da u starom, užurbanom tempu proletimo kroz jesen, ove godine odlučili smo usporiti i ponovno biti i uživati u trenutku. Zašto i vi ne biste usporili zajedno s nama? ‘Take it slow’ mjesec na Journalu je počeo, a jedna od prvih slow priča u koju vas uvodimo ona je o svijetu slow fashiona.

Slow fashion – što i zašto?

S pojmom slow fashion susrećemo se sve češće, no rijetki među nama znaju što zapravo znači i zašto je toliko bitan. Ako bismo slow fashion pokušali sažeti u jednoj rečenici, jedna od široko prihvaćenih definicija opisuje ga kao koncept koji zagovara proizvodnju koja brine o čovjeku, okolišu i životinjama. Iako na prvu zvuči vrlo jednostavno i logično, svijet mode unazad nekoliko desetljeća kreće se u potpuno drugom pravcu.

Fast Fashion kao početak problema

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih na modnoj sceni pojavio se koncept u definiciji, praksi i imenu potpuno suprotan slow fashion konceptu – fast fashion. Modni trendovi mijenjali su se sve brže, a brzinu promjene trendova pratila je i brzina masovne proizvodnje. Nakon više od tri desetljeća neprestanog ubrzanog rasta modne industrije, danas, ona je jedna od najmoćnijih sila na svijetu, ali i jedna od onih koja ostavlja najveći negativan trag iza sebe.

Godišnja vrijednost modne industrije temeljena na maloprodaji danas prelazi trilijun britanskih funti što je više od osam trilijuna kuna. Brojevi su to čiju veličinu znamo u teoriji i broju nula, ali definitivno ne možemo pojmiti o kojoj se količini novaca zapravo radi i kolika se moć krije iza njega.

S trendom povećanja iz godine u godinu, ne iznenađuje da je industrija toliko velika i moćna, istovremeno i jedna od onih koja ima najveći ugljični otisak. Modna industrija odgovorna je za oko 10% globalne emisije ugljika, proizvodeći pet puta više CO2 od zrakoplovne industrije. A emisija ugljika nije jedina negativna posljedica koju na okolišu ostavlja modna industrija. Još jedna od šokantnih statistika je da se godišnje proizvodi osamdeset bilijuna odjevnih komada i modnih dodataka, a 80% konačno završava na odlagalištima otpada. Potresnih brojeva ima još i iz godine u godinu sve su gori, no u posljednjih nekoliko godina jedan odgovor na taj problem plijeni sve više pažnje na svjetskoj razini.

Najbolji odgovor na najgori problem

Kao što smo već rekli na početku priče, slow fashion je koncept koji zagovara proizvodnju koja brine o čovjeku, okolišu i životinjama. Što to točno znači? Slow fashion usmjeren je na poboljšanje održivosti izazivanjem socijalne strukture koja okružuje modnu industriju te na poticanje i trgovaca i kupaca na etičan pristup modi. U središtu koncepta slow fashion nalazi se ideja o proizvodnji bitno manjih količina odjeće koja je kvalitetnija i od materijala koji su održivi. Osim održivog načina proizvodnje, slow fashion zagovara i radnička prava svih onih koji rade u proizvodnji te traži bolje uvjete. Osim promjene u pristupu i načinu proizvodnje, slow fashion potiče i promjenu načina na koji kupujemo, ali i načinu na koji pristupamo i brinemo o odjeći koju već imamo.

Kako i vi možete prigrliti slow fashion koncept?

Slow fashion sve je popularniji, a nerijetko se ističe kao jedan od najaktualnijih ‘trendova’ u modnom svijetu. Iako je slow fashion upravo suprotno od klasičnog poimanja trendova, predznak trenda zasigurno mu je donio veći doseg i u konačnici ostavio pozitivan trag u modnom svijetu. Kako svi možemo prigrliti slow fashion koncept i implementirati ga u svoju svakodnevicu kako bismo zajedno potaknuli pozitivnu promjenu?

Kupovina vintage ili second hand odjeće, preoblikovanje stare odjeće, podržavanje manjih brendova i biranje kvalitetne odjeće s dužim životnim vijekom te pravilna briga o odjeći samo su neki od jednostavnih načina.

Kroz tjedne koji slijede u ‘Take it slow’ mjesecu na Journalu, mi ćemo vas bliže upoznati sa slow fashion svijetom te otkriti sve njegove pozitivne strane, kao i predstaviti slow fashion brendove, domaće i strane, koji zaslužuju vašu pažnju.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori