Šokantna revija modne kuće Schiaparelli o kojoj bruji cijeli svijet
Šokantna revija modne kuće Schiaparelli o kojoj bruji cijeli svijet

Šokantna revija modne kuće Schiaparelli
o kojoj bruji cijeli svijet

Ove godine smo s nestrpljenje iščekivali Tjedan mode i revije oko kojih će se lomiti koplja. S obzirom na brojne modne skandale koji su se zbili posljednjih godinu dana, osobit onaj modne kuće Balenciaga, zanimljivo nam je pratiti nove zaplete i rasplete koji će se sigurno dogoditi na Tjednu mode. No, definitivno nismo očekivali skandal velikih razmjera na reviji modne kuće Schiaparelli. Kreativni direktor ove modne kuće, popularni Daniel Roseberry koketira s nadrealizmom i revijama uvijek ostavi vlastiti touch prepoznatljiv samo njemu. No, pitamo se je li ovaj put pretjerao?

Schiaparelli
Schiaparelli
Schiaparelli
Schiaparelli
PRIZOR S MODNE REVIJE KUĆE Schiaparelli

Uspon modne kuće čija osnivačica je promijenila lice mode

Modna kuća Schiaparelli ima dugu povijest, a osnovala ju je snažna i iznimno kreativna žena, Elsa Schiaparelli. Bila je jedna od najoriginalnijih i najekscentričnijih modnih dizajnerica s početka 20. stoljeća. Njezin rad pronalazi inspiraciju u nadrealizmu i avangardi, a estetikom i dizajnom dovodi u pitanje poimanje tradicionalne predodžbe ljepote i ženstvenosti.

Gotovo stoljeće kasnije, na mjesto kreativnog direktora brenda dolazi popularni Daniel Roseberry koji zaboravljenoj couture modi pored popularnog streetwear smjera, daje opet staru slavu. Njegove originalne revije s avangardnim kreacijama i estetici kojom slavi osnivačicu ovog breda su razlog zašto toliko volimo njegov izričaj. Upravo zbog toga smo i ovaj put jedva čekali njihovu reviju na pariškom Tjednu mode.

Schiaparelli
Schiaparelli

Nova revija sa životinjskim glavama

U novoj reviji dizajner je potražio inspiraciju u liku i djelu talijanskog kultnog književnika Dantea Alighierija. Stoga bira lajtmotive u obliku životinja koji označavaju ljudske mane. Dizajnirao je siluete u likovima leoparda, lava i vuka koji predstavljaju požudu, ponos i pohlepu. Upravo takvo iskorištavanje likova životinja je potaknulo burnu raspravu na društvenim mrežama zbog koje su ostale impresivne kreacije pale u drugi plan.

Iz modne kuće se opravdavaju kako je riječ o izričaju autora i životinjske glave s jaknama nemaju nikakve veze s pravim krznom niti sa životinjama uopće, u zraku ostaje visjeti pitanje je li to baš tako? Moramo priznati dok smo gledali reviju, kreacije su nas šokovito podsjetile na vremena u kojima se životinjsko krzno kao i glave, koristilo u svrhu lijepog dizana i estetike. Iako je to vrijeme u modnom smislu iza nas i danas se svijet bori s iskorištavanjem životinja zbog ljudske pohlepe.

Schiaparelli
Schiaparelli
Schiaparelli
Schiaparelli

Neke životinjske vrste gotovo izumiru, a brojne se i dalje koriste u svrhu ljudskog hedonizma. Upravo zbog toga nismo sigurni koliko je ovo metaforički izraz umjetnika, a koliko fail o kojem se nije detaljno razmišljalo. Umjetnička sloboda se definitivno treba poštovati, ali ista treba i paziti o konotacijama koje može izazvati. Žalosno je kako su couture modne kreacije zbog ovoga pale u drugi plan, a svi smo svjesni koliko je modnom svijetu potrebno malo prave umjetnosti.

Foto: Instagram (@schiaparelli), Profimedia.

Učitati još
Zatvori