Iris van Herpen i Schiaparelli oduševili prvog dana Haute Couture Tjedna mode
Iris van Herpen i Schiaparelli oduševili prvog dana Haute Couture Tjedna mode

Iris van Herpen i Schiaparelli oduševili
prvog dana Haute Couture Tjedna mode

Tjedan mode u Parizu posvećen Haute Couture kolekcijama jesen/zima 2022.-2023. službeno je počeo jučer i traje do četvrtka 7. srpnja. Već prvi dan ove svjetske manifestacije određene modne kuće su zablistale na samo njima poznat način. U moru novih trendova i konzumerizma, svjedočimo kolekcijama koje nas vraćaju u neka davno zaboravljena vremena, kada je moda kao vrsta umjetnosti imala puno više prostora. Posebno bismo izdvojili modnu kuću Schiaparelli i Iris van Herpen koji su nas jučer oborili s nogu svojim couture kreacijama.

Poetski elementi modne kuće Schiaparelli koji spajaju umjetnost i modu

 

Službeni početak tjedna mode u Parizu započeo je modnom kućom Schiaparelli i maestralnim Danielom Roseberryem, koji nastavlja nadrealnim smjerom na koji nas je navikao. Otkako se pridružio ovoj modnoj kući, njegove kolekcije poznate su po, između ostalog, raskošnom nakitu. Predimenzionirani dodaci sada su pravi potpis ove modne kuće. U tom smislu smo i ovog puta imali priliku vidjeti teatralne i dramatične siluete s detaljima poput puf rukava, baršunastih suknji sa svjetlucavim krajevima i ostaloj raskoši. Riječ je o kolekciji koja je sinonim za couture, mjesto gdje se spajaju snovi i ljepota. Couture revija modne kuće održala se u Musée des Arts Décoratifs u Parizu.

Dizajner nas je ovom revijom vratio u neka prošla vremena jer je revija bila svečana, ali i pomalo starinska te neodoljivo podsjeća na vremena u kojima je couture bio iznimno cijenjen. Ugođaju je i pridonijela glazba poznatog skladatelja Johna Williamsa koja nas je uvela u apokaliptičnu radnju Star Wars filmova dok su se na pisti istovremeno izmjenjivali modeli u dramatičnim kreacijama. Baršunasti korzeti, asimetrični svileni negližei koji otkrivaju grudi, veliki cvjetovi koji se prelijevaju iz dekoltea, veliki šeširi i glomazan nakit su glavni potpis ove modne kuće. Sam dizajner je završio rečenicom u kojoj kaže kako proizvesti ljepotu nije lako i da je svaki dan beskrajno zahvalan što je ima priliku producirati. I na tome smo mu i sami beskrajno zahvalni jer zbog takvih znamo kako je moda u pravom smislu riječi itekako živa.

Obljetnička kolekcija Iris van Herpen

 

Iris van Herpen dugo vremena je bila nedovoljno zapažena dizajnerica na Tjednu mode. Iako njezine kolekcije neće privući pažnju kao Dior, Chanel ili Valentino riječ je o konceptu koji polako, ali tiho zadivljuje svijet svojim revolucionarnim dizajnom. Dizajnerica pristupa modi na sasvim drugačiji način i spaja digitalni i fizički svijet koristeći tehnologiju proširene stvarnosti. Dok je mnogo brendova ušlo u Metaverse stvarajući odjeću za digitalne svijet, Iris van Herpen se udružila s Microsoftom. Dizajnerica crpi inspiraciju iz Ovidijevih Metamorfoza, a svi znamo kako je Ovidije začetnik književne ideje o transformaciji i metamorfozi identiteta.

Sama dizajnerica kaže kako se radi o bezvremenskim pitanjima na koje nikada nećemo dobiti odgovore, stoga je njezina estetika na jedan način angažirana i kopa duboko u ljudski identitet. Dizajnerica pokazuje alternativu unutar mode, a naglasak je i na održivosti koja je svijetu prijeko potrebna. Njezina couture revija s prepoznatljivim siluetama i dizajnom nas je oduševila, ali istovremeno i natjerala na ponovno razmišljanje o tom kako se naš identitet odražava kroz modu. Činjenica je kako nakon pravih umjetnika pitanja ostaju visjeti u zraku, a tako je bilo i ovoga puta.

Foto: IMAX

Učitati još
Zatvori