Prva kolekcija brenda Phoebe Philo: Nenametljiv, ali odvažan prvijenac engleske dizajnerice
Prva kolekcija brenda Phoebe Philo: Nenametljiv, ali odvažan prvijenac engleske dizajnerice

Prva kolekcija brenda Phoebe Philo: Nenametljiv, ali odvažan prvijenac engleske dizajnerice

Majka androgine forme, sofisticirane minimalističke palete i redefinirane ženstvenosti u suvremenoj modnoj povijesti – imenom i prezimenom, Phoebe Philo konačno se vratila. Nakon četiri godina pauze, i glasina započetih 2021. da se bliži nova era modne philo-zofije, tj. osnivanje njenog vlastitog brenda, trenutak koji su svi nestrpljivo čekali je konačno tu.

Donosimo first look na prvu kolekciju matičnog brenda engleske dizajnerice.

phoebe philo

Good old new Phoebe

Brend Phoebe Philo naslijedio je isti genetski kod kojim je dizajnerica krojila prepoznatljive kolekcije za brendove u kojima je ranije boravila. Ideologiju dekonstruiranog minimalizma i ženstvene androginosti prenijela je sada na komade s etiketom svog imena. Umjerena paleta, jednostavnost detalja i  kompleksnost forme sada krase gotovo svaki od primjeraka iz nove kolekcije, pa se Phoebe vratila onako kako smo i očekivali – nenametljivo (do te mjere, da se na Instagramu još uvek nije oglasila), ali odvažno. To je rezultiralo komadima koji se opiru trendovima ili, bolje rečeno, najavljuju nove. Ali, tko je uopće iznenađen time?

Quiet luxury never looked so good

Iako je tek debitirala pod svojim imenom, uspijeh brenda Phoebe Philo već sada gotovo da je neminovan. U danima kada logomanija gubi na snazi, a modnim krugovima kruži ideja da je luksuz najljepši kada je tih, britanska dizajnerica vratila se onda kada je bila najpotrebnija, kako bi primjerom pokazala kako suvremena sofisticiranost ženskog odijevanja zapravo izgleda.

Treba li uopće pisati da želimo svaki primjerak iz kolekcije?

Kult Phoebe Philo

Phoebe Philo bila je za Celine ono što je Karl Lagerfeld bio za Chanel, Tom Ford za Gucci, a John Galliano za Dior. Nakon boravka u Chloé, britanska dizajnerica preselila je u Celine, gdje je cijelo jedno desetljeće provela reinterpretirajući modna pravila kako bi ih podredila svojoj viziji. Da li zbog neočekivane pauze, donedavno neizvjesnog povratka ili jednostavno zbog svoje maestralnosti u baratanju dizajnerskim jezikom, Phoebe je dobila kultni status kakav uživa mali broj suvremenih dizajnera. Pri tome, pod kultnim podrazumijevamo vrstu utjecaja u izvornom značenju ove riječi.

phoebe philo
Celine kolekcija za jesen 2018.
phoebe philo
Celine kolekcija za jesen 2018.

Kolekcija za jesen 2018. bila je posljednja koju je britanska dizajnerica priredila za Céline – tada još sa svojim francuskom naglaskom, koji je Hedi Slimane kasnije uklonio, mijenjajući time i vizualnu direkciju brenda. Njeno nasljeđe zato se više ogleda u krojevima koji su zavladali drugim pistama od tada. Začela je transformaciju k rodnoj neutralnosti, čime je sebe ustoličila kao predvodnika novog manifesta ženske mode.

phoebe philo
Celine kolekcija za proleće/leto 2018.
phoebe philo
phoebe philo
Celine kolekcija za jesen/zimu 2017.
phoebe philo
Celine kolekcija za jesen/zimu 2017.

*Članak je preuzet sa Journal.rs.

Foto: phoebephilo.com / Spotlight Launchmetrics

Učitati još
Zatvori