Očekuje se sportski spektakl – hoće li biti i modni? Ovo su službene uniforme za Olimpijske igre u Parizu
Očekuje se sportski spektakl – hoće li biti i modni? Ovo su službene uniforme za Olimpijske igre u Parizu

Očekuje se sportski spektakl – hoće li biti i modni? Ovo su službene uniforme za Olimpijske igre u Parizu

Iako je Pariz sinonim za modne spektakle, ove godine nas očekuje jedan sportski. Ovogodišnje Olimpijske i Paraolimpijske igre će se održati u Parizu, od 26. srpnja do 11. kolovoza 2024. Mi nećemo pisati o sportu, ali možemo prokomentirati neke od službenih uniformi koje će timovi nositi na ceremoniji otvaranja Igara. A da će se ljepote Pariza maksimalno iskoristiti govori i činjenica da se prvi put u povijesti Igara svečanost neće održati na stadionu, već u središtu grada. Sportski spektakl možemo očekivati, a za modni – procijenite sami.

Francuska se tako odlučila za Berluti (LVMH), Italija za EA7 (Armani), Australija za Sportscraft i Kanada za Lululemon. Kako će im uniforme izgledati i koje su njihove posebnosti, donosimo u nastavku.

Australija odijela proizvodila u Kini, Kanadu oblači Lululemon, a Italiju Armani

Što reći za Australiju? Zemlja najmanje poznata po karakterističnom modnom opusu, osim ako govorimo o kupaćim kostimima ili surfer-girl estetici. Desetu godinu za redom, uniforme je radila australska kompanija Sportscraft u suradnji s Australskim Olimpijskim Odborom. Inspiracija za uniforme je bio, logično, Pariz, a cilj im je bio izbalansirati komfor i stil (vi procijenite sami jesu li u tome uspjeli ili ne). Tako su muškom djelu tima odabrali sako na jednostrano kopčanje s bijelom pamučnom majicom i svijetlo smeđe hlače do koljena. Ženski dio tima će nositi sako s dvostrukim kopčanjem, bijelu pamučnu majicu i dvije opcije za donji dio uniforme, svijetlo smeđe kratke hlače ili plisirana suknja.

Nakon dizajniranja uniforma za Kanadu za Zimske Olimpijske igre 2022. u Beijingu, Lululemon se za ovogodišnje Olimpijske i Paraolimpijske igre mora okrenuti ljetnim dizajnima. Njihov najveći adut za ovogodišnje Igre jest fokus na tehničkim aspektima uniformi (Francuska recimo više igra na estetsku kartu). Tako je baza svih uniformi SenseKit, tkanina koja se često koristi u sportu jer ima visoku moć upijanja i rastezanja. Još jedna tehnička komponenta na koju je Lululemon mislio je ta da sportaši ne smiju imati torbe na ceremoniji. Stoga im je ušio “sakrivene” džepove s unutarnjih strana jakni. Kolor karta kanadskog olimpijskog tima će biti u crvenim, prljavo ljubičastim i bijelim tonovima, s pikseliziranim prikazom javorovog lista kao simbola Kanade.

Jasno je da će Italija (uz Francusku) biti jedan od modno najosviještenijih timova u Parizu. Dok je Francuska igrala na high-end kartu s luksuznim odijelima, Italija, odnosno Armani, je igrao na sportsku. I ne izgleda loše. Uniforma se sastoji od tamno plave majice s kapuljačom i trenirke. Gornji dio, uz majicu s kapuljačom, dolazi i s polo majicom koja na ovratniku suptilno prikazuje talijansku trobojnicu. Unutrašnji dio kapuljače je također ispunjen crvenom, bijelom i zelenom bojom.

sportscraft australija pariz olimpijske igre
Sportscraft, Australija
sportscraft australija pariz olimpijske igre
Sportscraft, Australija
Lululemon za kanadski tim pariz olimpijske igre
Lululemon, Kanada
EA7 za italiju pariz olimpijske igre
Armani, Italija

Francuzi očekivano pobjednici “modne” olimpijade – na outfitima radila i Carine Roitfeld

LVMH je udružio snage s modnom kućom Berluti, poznatoj po izradi visokokvalitetne obuće i odijela. Također jedna od prvih kuća koja je krenula nuditi izradu odijela po mjeri. Ništa manje nismo ni očekivali. Uniforme se sastoje od bijele Berluti košulje izrađene od kombinacije pamuka i svile, sakoa u midnight plavoj boji s ovratnikom na kojem se gradiraju boje francuske trobojnice i  matching svilenim šalom. Sako dolazi u dvije varijante, sa ili bez rukava, kao i donji dio uniforme, gdje mogu birati između hlača ili suknje. Od modnih dodataka, olimpijci će nositi kožni remen s logotipom Berlutija, crne tenisice i/ili kožne loafersice.

Na samom dizajnu i stiliziranju lookova radila je i Carine Roitfeld, bivša glavna urednica francuskog Vogue. Kako je Berluti sinonim za quiet luxury, njihov logo na odjeći nećete vidjeti. Toga su se držali i radeći uniforme za ovu priliku, te su logo supitlno locirali na unutarnju stranu sakoa. Da bi stvar bila još bolja – dodali su personaliziranu poruku na kojoj piše kako su ponosni na svoje sportaše.

Najzahtjevnija je bila izrada uniformi, jer se one ne rade samo za sportaše, već za cijeli tim koji ide na Olimpijadu. U brojkama, to je oko 180 ljudi. 1500 outfita za cijeli tim, oko 7900 m tkanine, 2 modela obuće odabrana od 300 3D modela napravljenih od strane dizajnerskog tima Berlutija. Veličine uniforme rangiraju od 3XS do 6XL, a sve uniforme su se producirale u Italiji.

Kod LVMH-a sve ostaje u obitelji

Već poznata činjenica je da LVMH “drži” pola Francuske, i očekivano je da će biti jedan od sponzora na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu. Ovog puta nije samo sponzor, već premium sponzor. Berluti, uz dugu tradiciju i opravdano na glasu za najbolje kožne cipele i odijela po mjeri, je u vlasništvu LVMH-a. CEO Berlutija je Antoine Arnault (onaj koji je oženio Nataliju Vodianovu). Carine ne moramo dodatno opisivati, žena je jednostavno sinonim za modu i francuski Vogue, ali i kako Arnault voli naglasiti, velika prijateljica grupacije.

A oni šampanjci s kojima sportaši slave pobjedu? Isto od LVMH-a.

berluti francuska pariz olimpijske igre
Berluti, Francuska
Berluti Francuska pariz olimpijske igre
Berluti, Francuska

Čekamo ostale države i njhove uniforme

U sljedećih par tjedana, trebali bismo vidjeti uniforme i od ostalih država koje će se natjecati na Olimpijskim igrama. Veselimo se kako i sportskim, tako i modnim vijestima iz Pariza.

Foto: Sportscraft, Profimedia, EA7, LVMH

Učitati još
Zatvori