Fashion zločini: Modne greške koje svi rade, a da nisu ni svjesni
Fashion zločini: Modne greške koje svi rade, a da nisu ni svjesni

Fashion zločini: Modne greške koje svi
rade, a da nisu ni svjesni

U ovom članku smo preuzeli ulogu savjetnika kako bismo dublje proučili i vas poučili modnim greškama koje gotovo svi radimo. Ne znamo za vas, ali modna osviještenost danas je nešto o čemu bi svatko u nekoj mjeri trebao voditi računa. Od brige o odjeći i njenoj kvaliteti do skladištenja iste. U nastavku saznajte kako čuvati odjeću što kvalitetnijom i dugoročno nosivom izbjegavajući ove modne greške.

Provjerite nove kapute i blejzere

Posljednjih mjeseci mnogi su u kolekciju dodali novi zimski kaput, no možda bez znanja čine veliku modnu grešku. Gotovo svaki zimski kaput, pa čak i poneki blejzeri, imaju šav na takozvanom repu ili stražnjem dijelu. Isto tako često su i sami džepovi zašiveni iz sigurnosnih razloga. Cijela ideja je da nakon kupnje uz pomoć škarica odšijete šavove na repu kaputa te na džepovima. Ako je riječ o blejzeru ili sakou, izbjegavajte rezanje šavova na džepovima, s obzirom na to da u tom slučaju blejzer gubi svoji oblik i čvrsti izgled brže.

Pripazite na metalni zip

Jeste li ikada, nakon pranja, primijetili na odjeći male rupice i oštećenja? Vjerojatno ste okrivili brend i njihovu lošu kvalitetu. Iako postoji šansa da je sama odjeća loše kvalitete te lakše sklona uništavanju, glavni krivac ste možda ipak vi. Kada perete odjevne komade koji imaju metalni patentni zatvarač, poput gornjeg dijela trenirke ili traperica, uvijek kompletno zatvorite zip kako biste spriječili uništavanje ostale odjeće.

Jeste li provjerili etiketu?

Uvijek proučite etiketu ušivenu na komadu. Na etiketi ćete pronaći sve bitne informacije o proizvodu poput materijala od kojih je napravljen pa sve do načina brige i pranja specifične odjeće. Osim što će vam etiketa biti obavezna za pravilno pranje i održavanje kvalitete odjeće, ona vam također pomaže donijeti shopping odluke. Ako se dvoumite oko kupnje odjeće ili sumnjate u kvalitetu, na etiketi ćete s pomoću popisa materijala moći sami donijeti odluku puno lakše. Npr. pri kupnji “kvalitetnog” pletiva za koje ćete izdvojiti više novaca, uvijek provjerite postotak kašmira, vune. Thank us later.

Peremo li traper?

Vjerujemo da neki znaju za ovo pravilo, ali i dalje postoje oni kojima će informacija puno značiti. Traper komadi nisu namijenjeni za regularno i često pranje. Stručnjaci predlažu da traper peremo tek nakon 10 korištenja (na niskim temperaturama), naravno ako nema vidljivih mrlja. Razlog tome je što želimo održati traper kvalitetnim te u istom washu što dulje moguće.

Vješanje pletiva

Kako biste svoje pletivo održali kvalitetnim i vječnim, morate biti ekstra oprezni pri pranju i sušenju. Pletivo ima karakteristiku brzog širenja i smanjivanja, te je zato prava mala primadona kada je u pitanju održavanje. Pletivo uvijek perite na posebnom wool settingu ili niskoj temperaturi, a kod sušenja ga ni slučajno nemojte stavljati u sušilicu. Svježe oprano pletivo se ne smije vješati jer će se inače rastegnuti već bi vuna trebala biti polegnuta na ravnu površinu. Isto tako, nakon sušenja pletivo izbjegavajte stavljati na vješalicu jer će se lako raširiti i izgubiti svoj oblik.

Učitati još
Zatvori