Možda ste vidjeli njihove komade s natpisom ‘Jugoslovenka’, a sada su imali i prvu samostalnu reviju. Ovo je MATES
Možda ste vidjeli njihove komade s natpisom ‘Jugoslovenka’, a sada su imali i prvu samostalnu reviju. Ovo je MATES

Možda ste vidjeli njihove komade s natpisom ‘Jugoslovenka’, a sada su imali i prvu samostalnu reviju. Ovo je MATES

Kreativni brend MATES ove godine proslavlja deset godina postojanja. Dvojac koji čine Marko i Saša, a koji stoji iza jednog od najoriginalnijih regionalnih brendova, je povodom MATES x Ruška Jakić festive kolekcije kao želje za 2024. godinu naveo mir u sebi i oko sebe, te malo više sna i Doboš torte. Mi smo na taj spisak dodali još jednu želju – a ona se tiče još jedne jedinstvene i potpuno nesvakidašnje kolekcije. Želja nam se ostvarila i, ovaj put, utjelovljena je kroz ljetnu kolekciju pod nazivom SANJA koja je predstavljena na reviji u Muzeju Jugoslavije kroz koju je kreativnost ponovo istaknuta kao imperativ.

Who is: S A N J A

Održani događaj predstavio je jedinstveno iskustvo za sve prisutne, u scenografiji koja lako vraća sjećanja i u kontrastu prikazuje brutalistički prostor i eklektičnu kolekciju. Suosnivač, dizajner i kreativni direktor brenda MATES, Marko Ilijev, objasnio je da je osnovna ideja bila da se prisutni smeste u centar intimne interpretacije. Kolekcija je predstavljena osmog travnja, kada je pomračenje meseca simboliziralo nostalgiju, spoj prošlosti i sadašnjosti. To se (možda sasvim slučajno) preklopilo s trenutkom kada su prikazani komadi kroz koje želi da se nekada aktualni krojevi pretvore u komade koji postaju miljenici današnjice.

Prikazana kolekcija još jednom je ispričala priču iz života njenih stvaratelja i ovog puta inspirirana je slobodnom, nezavisnom, neustrašivom, hrabrom ženom – Sanjom. Suosnivač, dizajner i kreativni direktor brenda MATES, Saša Stević, rekao je da ova kolekcija spaja romantiku, nježnost i eklektični bunt koji svemu daje suštinu i smisao.

Sanja je neuhvatljiva, odvažna, smjela. Ne poznaje granice. Uživa, voli zabave, voli modu, voli život. Sanja je moja mama. Svi smo mi pomalo Sanja.

I am, you are, he/she/it is: S A N J A

Kao polazna točka za, naizgled ženstveniju kolekciju od prethodnih, ali ipak podjednako razigranu sa ženstvenošću i muškošću, ukazali su se video zapisi s kamere osmica iz obiteljske arhive jednog od kreativnih direktora brenda. Oslikavajući ljepotu življenja kroz kadrove s jugoslovenskog i europskog primorja, ovi snimci romantiziraju taj period prošlosti, baš kao što kolekcija Sanja čini s današnjim vremenom.

Sami krojevi nastali su dugogodišnjim zavirivanjem u Sanjin ormar, kombinirani s krojevima koji su danas već karakteristični za brend. Silueta kolekcije za ljeto je komforna, oslobođena, ali u kontaktu sa strogim formama, te oslikava avangardni pristup formalnom odijevanju. Kaftan je ključni komad sezone, i upravo on oslikava cijelu kolekciju. Naposljetku, ona predstavlja lepršavo i živopisno, ugodno iskustvo u gradu i na obali.

Foto: ISO DUO

Učitati još
Zatvori