Jane Birkin: Ikona stila 20. stoljeća ostavila je veliki trag u modnom svijetu
Jane Birkin: Ikona stila 20. stoljeća ostavila je veliki trag u modnom svijetu

Jane Birkin: Ikona stila 20. stoljeća ostavila
je veliki trag u modnom svijetu

Danas je u svim medijima odjeknula vijest kako nas je pjevačica i glumica Jane Birkin zauvijek napustila. Imala je 76 godina, rođena je u Londonu, ali je slavu stekla pjevajući na francuskom i tamo se preselila 1970-ih. Englesko-francuska zvijezda bila je poznata po svom profesionalnom i osobnom odnosu s glazbenikom Sergeom Gainsbourgom, a smatrana je ikonom stila kasnih 1960-ih i 1970-ih.

Jane Birkin

Jane Birkin je muza i ikona stila poznata po svom jednostavnom, boho šik izgledu. Popularizirala je legendarnu Birkin torbu modne kuće Hermès. Jane Birkin imala je značajan utjecaj na modnu industriju. Njezin jednostavan, boho šik stil naveliko je cijenjen i često kopiran, a njezin kultni izgled i danas nadahnjuje dizajnere i modne trendove. Bila je muza mnogim dizajnerima, poput Yves Saint Laurenta, Givenchyja i mnogih drugih. I dalje joj se dive zbog njezinog bezvremenskog i jednostavnog stila.

JANE BIRKIN

Jedinstveni stil

Jedinstveni stil Jane Birkin često se opisuje kao jednostavan, boho šik. Poznata je po svom prirodnom, opuštenom izgledu i sposobnosti da jednostavne, klasične elemente garderobe učini elegantnima i modernima. Neki od njezinih najupečatljivijih modnih trenutaka uključuju njezine prevelike veste, traperice i jednostavne bijele majice. Poznata je i po svojoj ljubavi prema predimenzioniranim sunčanim naočalama koje su postale sinonim za njezin kultni stil. Stil Jane Birkin karakterizira mješavina vrhunskih dizajnerskih komada s ležernijim, vintage predmetima. Često je kombinirala dizajnersku haljinu s traper jaknom ili parom tenisica, dajući svojoj odjeći opušten i lagan izgled. Na njezin stil uvelike utječe i njezina ljubav prema putovanjima, a u svoju garderobu često je uključivala egzotične tkanine i printeve. Jedan od njezinih najprepoznatljivijih komada je pletena košara koju je Jane nosila svugdje sa sobom.

Jane Birkin

Kultni izgled

Osim mode i stila, Jane je bila poznata i po frizuri. Često je imala prirodnu, jednostavno spuštenu kosu ili skupljenu u neurednu punđu ili konjski rep. Njene frizure također su nadopunjavale njezin cjelokupni stil, dajući joj jednostavan i prirodan izgled. Njezin stil i dalje izaziva divljenje zbog bezvremenosti i sposobnosti da klasičnu garderobu učini modernom i svježom.

Jane Birkin

Jane Birkin x Hermès

Jedan od njezinih najistaknutijih doprinosa modnom svijetu je Birkin torba, nazvana po njoj, koju proizvodi modna kuća Hermès. Torba je nastala 1981. nakon slučajnog susreta u zrakoplovu s direktorom Hermèsa Jean-Louisom Dumasom, kada se požalila da ne može pronaći torbu koja joj se sviđa. Birkinica je od tada postala jedan od najprestižnijih i najtraženijih dodataka u svijetu mode, a posjeduju je i mnoge slavne osobe. Utjecaj Jane Birkin vidi se i u popularnosti predimenzioniranih džempera, traperica i jednostavnih bijelih majica kratkih rukava, koji su postali glavni dio ormara mnogih žena. Njezina ljubav prema velikim sunčanim naočalama također ih je učinila legendarnim modnim dodatkom.

jane birkin

Jane Birkin postavljala je trendove

Jane je također utjecala na uspon trenda it bag. Odnosi se na specifičnu dizajnersku torbu koja postaje vrlo tražena i glavna stvar u svijetu mode. Njezina Birkin torba jedan je od najistaknutijih primjera ovog trenda. Njezin utjecaj također se može vidjeti u prihvaćanju prirodnijih i opuštenijih stilova u modnoj industriji, pri čemu mnogi dizajneri i brendovi sada kreiraju odjeću i modne dodatke koji su usredotočeni na jednostavnost, udobnost i stil bez puno truda. Osim toga, bila je muza mnogim dizajnerima, poput Yves Saint Laurenta, Givenchyja i mnogih drugih, a mnogi od njih kreirali su kolekcije inspirirane njezinim stilom i imidžom.

jane birkin

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori