Kvalitetna i održiva capsule garderoba: Kako je kreirati i kako se o njoj brinuti da traje i traje
Kvalitetna i održiva capsule garderoba: Kako je kreirati i kako se o njoj brinuti da traje i traje

Kvalitetna i održiva capsule garderoba: Kako je kreirati i kako se o njoj brinuti da traje i traje

Poslovni model brze mode s brzim prometom, velikom količinom i niskim cijenama pod pritiskom je potrošača koji zahtijevaju promjenu. Jedan od ne tako novih trendova, capsule garderoba ukorijenila se u modni svijet i drago nam je zbog toga.

Kapsulna garderoba je kolekcija odjeće sastavljena od nekoliko pomno odabranih odjevnih komada u neutralnim bojama koji se mogu vrlo lako kombinirati. Funkcionalnost i kvaliteta stavljene su ispred raznolikosti i kvantitete. Ovaj trend osvojio je srca ljubitelja mode, a sastoji se klasičnih komada koji nisu uvjetovani sezonskim trendovima, već se smatraju svevremenskim komadima koji ne izlaze iz mode.

U suštini, capsule garderoba vam omogućuje stvaranje niz različitih izgleda s malim izborom odjeće, kreirajući svoj osobni stil.

Street style
Street style

Garderoba koja traje

Postoji dosta kontroverzi s fast fashion pojmom koji nadilaze etičku praksu industrije odjeće, a svakodnevno se otkrivaju zahvaljujući društvenim medijima. Jedno od ključnih pitanja je – isplati li se zaista kupiti košulju po niskoj cijeni, ako će se raspasti za manje od godinu dana? Sve su veće rasprave o tome da treba ulagati u održive modne komade koji će trajati mnogo sezona, koji su udobni i zaista bezvremenski. Također, dodatni plus je to što je odjeća koju pametnije kupujete pogodnija za okoliš i planet.

Ipak, kada je u pitanju produljenje trajanja vaše odjeće, postoji nekoliko koraka koje možete učiniti. Užasno je iskustvo gledati kako vaša omiljena košulja s vremenom postaje nenosiva. A odlagališta su prepuna tekstila od kojih se 95% njih može ponovno upotrijebiti ili reciklirati. Izdvojili smo nekoliko načina koji će pomoći da vaša odjeća traje dulje dok istovremeno brinemo o okolišu.

Kupujte kvalitetnu odjeću

Odjeća nižih cjenovnih kategorija zapravo je skupa na druge načine. Puno je bolje za vas i okoliš ako je odjeća u vašem ormaru visokokvalitetna održiva odjeća. To znači da biste trebali više ulagati u svoju garderobu i razmotriti koncept capsule garderobe. Podrazumijeva se da je kvalitetnija odjeća često izrađena od kvalitetnijih materijala koji obično dulje traju.

Kapsula garderoba

Rjeđe perite odjeću

Pokušajte odjenuti odjeću barem tri puta prije pranja. Rjeđim pranjem vaše odjeće, ona provodi manje vremena rastežući se u pranju, što znači da će vam i trajati vjerojatno nekoliko godina.

Odjeću perite ručno kad god je to moguće

Umjesto da čekate da se vaša košara s rubljem napuni kako biste prljavu odjeću stavili u perilicu rublja, pokušajte nekoliko dana u tjednu ručno oprati određene komade. Ovo je posebno korisno za odjeću izrađenu od osjetljivih tkanina kao što su kupaći kostimi, sportska odjeća, pletenina, sirovi traper i osjetljivo rublje. Ručno pranje sprječava dodirivanje raznih materijala u perilici, što može dovesti do bržeg oštećenja i blijeđenja.

Još jedan savjet kod ručnog pranja je da to radite u hladnoj vodi. Hladna voda sprječava blijeđenje i skupljanje odjeće. Općenito, ručno pranje odjeće može pomoći u očuvanju odjeće, a također je i jeftinija alternativa perilicama rublja (i bolja za okoliš). Također, pročitajte etikete s uputama za pranje ušivene u vašu odjeću! Uvijek slijedite te upute kako biste zadržali integritet svoje odjeće.

Koristite ekološki prihvatljiv deterdžent za pranje rublja

Odbacite deterdžent pun kemikalija i zamijenite ga mnogo nježnijim, prirodnim deterdžentom. Ekološki prihvatljivi deterdženti nježniji su prema tkaninama i sprječavaju blijeđenje i uništavanje materijala. Također je puno nježniji prema koži od konvencionalnih proizvoda.

Reciklirani, biorazgradivi i dermatološki testirani proizvodi su najbolji način za očuvanje naše odjeće, ali i okoliša. Upravo takve proizvode u svojoj ponudi ima Ecover, belgijski brend ekoloških proizvoda koji se bori za očuvanje planeta i čisti način života.

Ecover tekući deterdženti za pranje rublja

Ecover univerzalni tekući deterdžent te deterdženti za obojeno i osjetljivo rublje nježnih su mirisa te pomoću biorazgradivih sastojaka održavaju čvrstoću vlakana. Pomažu da odjeća traje duže i sprječavaju prerani odlazak odjeće na odlagalište. Ono što ih krasi su prije svega biorazgradivi sastojci na biljnoj bazi te ambalaža od 100% reciklirane plastike. Ecover proizvodi rade se u jednoj od ekološki najispravnijih tvornica na svijetu koja ima Zero Waste certifikat. Osim toga, dermatološki su testirani i pogodni za osjetljivu kožu te prikladni za vegane što znači da nisu testirani na životinjama.

Ecover omekšivači za pranje rublja

Osim deterdženata, Ecover omekšivači za pranje rublja predstavljaju pravo savršenstvo za vašu odjeću. Dolaze u 2 nježna mirisa cvijeta jabuke i badema te gardenije i vanilije i pomažu u njezi odjeće. A ako peglanje nije vaš najomiljeniji kućanski posao razveselit će vas činjenica da Ecover omekšivači sadrže aktivne sastojke na biljnoj bazi za omekšavanje koji pomažu u borbi protiv nabora i održavaju odjeću svježom. Također, mirisi cvijeta jabuke i badema te gardenije i vanilije toliko su suptilni i slatki da im je gotovo nemoguće odoljeti.

Ecover
Ecover univerzalni deterdžent i omekšivači za rublje

Moderna tehnologija olakšala nam je puno stvari, ali i samim time povećala trag onečišćenja na okoliš. Toga je svjesna i naša poznata influencerica Matea Frajsberger, na Instagramu poznatija kao @click4chic. Pridružila se borbi za zaštitu okoliša i zamijenila stare deterdžente proizvodima iz Ecover linije.

Također, @father_of_djordje, Marko Medić pokazao je svoju capsule garderobu i otkrio kako uz pomoć Ecover deterdženta i omekšivača na održiv način brine o odjevnim komadima. Svoju zavidnu vintage i second hand kolekciju, iz koje su neki komadi stariji od 40 godina, Ida Prester pažljivo čuva i brine o njoj. Kako bi njeni jedinstveni komadi zadržali oblik, boju i materijal, a pritom izgledali svježe i čisto odlučila se za Ecover proizvode.

Ako smo vas zaintrigirali i želite saznati više o Ecover brendu, pratite ih na njihovoj web stranici, Instagramu i Facebooku. Proizvodi su dostupni za kupnju i na ovom linku, a imamo i lijepe vijesti – trenutno su na popustu!

Neka se vaša odjeća osuši na zraku

Ovo ovisi o vremenskim uvjetima, ali sunce može učiniti tako dobar posao pri sušenju vaše odjeće umjesto korištenja sušilica koje troše energiju, a poznate su i po pregrijavanju i skupljanju naše odjeće. Ovo je izvrstan način sušenja donjeg rublja i odjeće za trening za koje je poznato da gube svoju elastičnost u kontaktu s pretjeranom toplinom.

Perite odjeću naopačke

Kako bi boja ostala postojana, a odjeća sačuvana od oštećenja, okrenite je naopačke prije nego što je bacite u pranje. To će pomoći da vaši omiljeni komadi u boji ili oni s uzorkom traju dulje.

Odjeća

Foto: Envy d.o.o, Pexels, Unsplash, IMAXtree

Učitati još
Zatvori