Crvena boja je klasik koji nećemo zaobići ni ove zime
Crvena boja je klasik koji nećemo zaobići ni ove zime

Crvena boja je klasik koji nećemo
zaobići ni ove zime

Crvena boja odavno ima posebno mjesto u svijetu mode i pop kulture, a mnogi je smatraju nedodirljivom – bojom koja nikad ne izlazi iz mode i koja bez obzira na trendove postiže efekt oduševljenja.

U psihologiji je poznat “efekt crvene haljine” koji objašnjava zašto žena odjeveno u crveno privlači pažnju, a dugogodišnja istraživanja su pokazala da je upravo crvena boja ona koju prvu uočavamo, jer je naš mozak tako programiran.

Crvena boja klasik je koji želimo zaobići

Od prvih Nike tenisica koje je izbacio Michael Jordan, preko loga koje koriste brendovi kao što su Coca-Cola, Lego i Netflix pa sve do one Rihannine haljine s dodjele Grammyja, postoji posebno objašnjenje zašto je crvena boja toliko primamljiva ljudskom oku.

Kad je o visokoj modi riječ, na spomen crvene boje mnogi zamišljaju glamurozne haljine kuće Valentino, kojima je talijanski dizajner desetljećima oduševljavao u svojim kolekcijama, no za proboj crvene boje na pistu zapravo je zaslužan Cristobal Balenciaga. Slavni španjolski dizajner početkom prošlog stoljeća inspiraciju je pronašao u kardinalima koje su slikali Velazquez i Goya te je svoje brojne kreacije predstavio u kardinal crvenoj boji, koja i dan danas ima kultni status.

Podignite raspoloženje ovih blagdana najsvečanijom bojom

Crveni komadi atraktivni su u svako godišnje doba, no posebno oduševljavaju u vrijeme blagdana, prvenstveno zbog svečane vibre koju pridonose svakom outfitu.

Crvena haljina klasik je s kojim baš nikad ne možete pogriješiti, crvene štikle odličan su način da na elegantan način unaprijedite već toliko puta viđen outfit, a crveni blejzer efektan komad kojim lako možete podići jednostavnu haljinu ili omiljenu kombinaciju s hlačama.

Ako tražite sportske ili street style komade, fokusirajte se na vibrantnu nijansu “crvena poput rajčice” koju je Architectural Digest prozvao bojom 2022. godine, a koja je punila stupce modnih portala zahvaljujući trendi djevojkama kao što su Bella Hadid, Emily Rataykowski i Zendaya.

Oni kojima crvena boja primamljiva, no pomalo zastrašujuća, mogu započeti svoju modnu romansu s tom bojom izborom kape ili veste s crvenim detaljima, ili pak zapečatiti neutralni look crvenim ružem.

Pronašli smo za vas 20 odličnih crvenih komada kojima ćete privući komplimente ove sezone.

Haljina Zara
Vesta, Ganni
Košulja Zara
Jakna Ganni
Rebrasta haljina, H&M
Crveni blejzer, Stradivarius
Crvena suknja, Stradivarius
Blejzer, H&M
Haljina Zara
Crvena dolčevita H&M
Drapirana haljina, Bershka
Kaput, Bershka
Kapa North Face, Zalando
Tatuum, Zalando
Torbica Bottega Veneta, Net-A-porter
Cipele Jimmy Choo, Net-A-Porter
Cipele, Stradivarius
Crvene čizme, Ganni
Tenisice Nike Air One Retro OG, Zalando
Ruž Dior u boji 999, Douglas

Foto: Instagram (@rasario, @alexiamaria), Net-A-Porter, Zara, Bershka, Stradivarius,Douglas, MyTheresa, H&M

Učitati još
Zatvori