Savršen osmijeh nema cijenu – zube kao iz Hollywooda svi žele, zagrebačka stomatologinja otkriva i zašto
Savršen osmijeh nema cijenu – zube kao iz Hollywooda svi žele, zagrebačka stomatologinja otkriva i zašto

Savršen osmijeh nema cijenu – zube kao iz Hollywooda svi žele, zagrebačka stomatologinja otkriva i zašto

Već godinama se termin “Hollywoodskog osmijeha” upotrebljava u medijima. Povezujemo ga s doista savršenim osmijehom, ujednačeno bijelim zubima koji su ravni i perfektno raspoređeni u ustima. Ipak, realnost je često takva da nam se vidi previše zubnog mesa, zubi su razmaknuti, tu snježnu bjelinu ne možemo možda niti postići izbjeljivanjem ili pak imamo usku čeljust pa nam osmijeh izgleda pomalo skučeno.

No zahvaljujući modernoj tehnologiji, danas smo svakim korakom sve bliže savršenom osmijehu, a jedna od najpopularnijih tehnika su svakako zubne ljuskice.

zubne ljuskice

Hit tretman i u Hrvatskoj

I u Hrvatskoj sada možete uživati u “Hollywoodskom osmijehu” zahvaljujući upravo zubnim ljuskicama, koje imaju transformativnu moć ne samo za vaš izgled, već i za vaše samopouzdanje.

Štimac centar dentalne medicine već godinama nudi uslugu zubnih ljuskica, a Elena Štimac Vukojević, dr.med.dent., spec. dentalne protetike s titulom vrsnog protetičara u estetskoj stomatologiji zaslužna je za neke od najljepših osmijeha. S obzirom na to da je već tri godine uvrštena u najbolje stomatologe u Hrvatskoj prema izboru pacijenata, popričali smo s njom o dobivanju savršenog osmijeha, celebrity dentalnim izborima te benefitima zubnih ljuskica.

zubne ljuskice
Elena Štimac Vukojević, dr.med.dent., spec. dentalne protetike.

1. Termin “Hollywoodski osmijeh” već godinama čujemo u medijima. Kako, doista, izgleda savršen osmijeh?

Mnogi misle kako su za prekrasan osmijeh potrebni veliki, savršeni i međusobno identični bijeli zubi, no to je daleko od istine. Zubi trebaju imati svoj početak i kraj, odnosno moraju biti dio iste estetske cijeline. Ljepota osmijeha krije se u tome da on ne odskače od ostatka vašeg lica. Prekrasan osmijeh savršeno se uklapa u fizionomiju lica osobe koja ga nosi, a karakter mu daje odnos pojedinačnih zuba koji se ipak malo razlikuju veličinom, položajem, oblikom i bojom. Lijepi osmjeh treba biti dio vas, kao da ste oduvijek s njim. Nije poanta u tome da zubi budu prvo što se primijeti na vašem licu, jer će takav osmijeh uvijek djelovati neprirodno i neharmonično s ostatkom lica.

2. Dolaze li vam pacijenti u ordinaciju sa slikama poznatih osoba i kažu “želim ovakav osmijeh”? Koliko je uopće dobivanje istoga realistično?

Ponekad. Kao stručnjak mogu reći da mi to nije najdraža situacija jer je gotovo nemoguće dobiti upravo ono što vidiš na slici kod neke druge osobe. Nekome nešto stoji, nekome ne – svi smo mi različiti, individue za sebe. Voljela bih naglasiti da danas brojni pacijenti imaju iskrivljenu percepciju prirodnog osmijeha; mnogi misle da je onaj “wow” bijeli, biserni, gotovo umjetni hollywoodski osmijeh zapravo prirodni, a nije. Odnosno, smatraju da je osmijeh savršen kad su svi zubi identični, potpuno ravni i bijeli, a to nije slučaj. Ljepotu samog zuba određuje više faktora (oblik, tekstura i boja) i njihovi međusobni odnosi u sklopu cjeline. 

3. Koje su tehnike dobivanja savršenog osmijeha koje koriste i celebrityji?

Najčešće se radi o keramičkim ljuskicama koje su minimalno invazivni, dugotrajni protetski nadomjestak. S njima možemo mijenjati oblik, boju i veličinu zuba kako bi dobili bolju estetiku. Kompozitne ljuskice, s druge strane, nisu jedna od tehnika koje koriste celebovi … Jedino s keramikom možemo dobiti izgled, čvrstoću i dugotrajnost s kojom pacijent može biti godinama miran i zadovoljan.

4. Objasnite nam što su točno zubne ljuskice i koje su prednosti ovog tretmana?

Zubne ljuskice (engl. veneers) trajni su protetski nadomjestak kojim mijenjamo oblik, veličinu i boju zuba. Kako bi ih stavili, podloga mora biti zdrav, “živi” zub s kojim pacijent nije estetski zadovoljan. Ljuskicama možemo riješiti i nepravilan oblik, tamnu boju, razmake između zuba (dijastemu), te ostale sitne ortodontske anomalije poput blage rotacije i položaja zuba. Dakle, keramičkim ljuskicama može se riješiti sve što se pacijentu ne sviđa, a da je estetske prirode. Također, važno je napomenuti da one cementiranjem postaju dio zuba; kemijski se vežu za zub i postaju cjelina s vašim zubom. Osjećaj će biti kao prirodan, kao da je oduvijek ljuskica dio zuba.

zubne ljuskice
Elena Štimac Vukojević, dr.med.dent., spec. dentalne protetike.
Štimac Dentalni centar

5. Kako je najbolje očuvati zubne ljuskice?

Uz normalnu kvalitetnu higijenu koju ste i dosad primjenjivali s ljuskicama nema problema. Brinite o njima kao o svojim zubima – na kraju one to i postanu, dio vaših zuba.

6. Koliko su zubne ljuskice popularne u Hrvatskoj?

Čini mi se da su jako popularne, puno ih radim na dnevnoj bazi. Nekoliko je stručnjaka u Hrvatskoj za izradu ljuskica. Želim naglasiti koliko je bitno reći da je izrada ljuskica visoko tehnološki i precizan posao u kojem sudjeluje cijeli tim ljudi, od tehničara do laboratorija. Bitna je zajednička i međusobna komunikacija i vizija tog protetskog rada između doktora i tehničara.

7. Kakve preference oko zubnih ljuskica imaju vaše pacijentice?

Imam veliku sreću da moje pacijentice imaju povjerenja u moju estetsku viziju i moju estetiku uopće, te da se prepuštaju mojim savjetima. I inače je bitno imati povjerenje u osobu čiji vam se radovi sviđaju. Osobno smatram da je osmijeh koji djeluje prirodno – najljepši.

Foto: PR, Pexels

Učitati još
Zatvori