Svibanj i lipanj savršeni su za posjet Novom Vinodolskom
Svibanj i lipanj savršeni su za posjet Novom Vinodolskom

Svibanj i lipanj savršeni su za
posjet Novom Vinodolskom

Novi Vinodolski grad je bogate povijesti, kulturnog nasljeđa, prirodnih ljepota i grad koji već 145 godina njeguje tradiciju organiziranog turizma na svom području. Prošlo je čak 735 godina od Vinodolskog zakona. On je davne 1288. godine napisan upravo u Novom Vinodolskom, u prostoru današnje Gradske vijećnice. Godine 1878., uz Bribirsku rivu u Novom Vinodolskom, obitelj Mrzljak je izgradila vlastito kupalište. Što potvrđuje da je turizam rano i čvrsto zakoračio u Novi Vinodolski te se ta godina bilježi kao godina početka razvoja turizma.

Ipak, preduvjeti za razvoj turizma stvoreni su mnogo prije, 1746. godine, kada je izgrađena cesta od Novog preko Vinodola i Bakra do Rijeke. Nešto kasnije puštena je u promet i cesta Novi-Jasenak-Ogulin kojom je kontinentalni dio Hrvatske povezan s morem. Turizam ove godine slavi svoju 145 obljetnicu postojanja, a usko vezana je i obljetnica 40 godina od dogradnje prekrasnog family Hotela Lišanj. Također, obilježava se 30 godina Međunarodnog ljetnog karnevala te 25 godina vinarstva u Pavlomiru. Ove obljetnice govore o dugoj tradiciji, ali i važnosti ovog povijesnog grada, kako na karti Hrvatske, tako i mnogo šire.

Brojne aktivnosti i događanja

Kroz brojne aktivnosti i događanja u svibnju i lipnju, koje će Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski organizirati u suradnji s institucija, udrugama i turističkim subjektima na području grada, proslavit će se spomenute obljetnice.

Edukativne šetnje zaleđem, branje ljekovitog bilja u zaleđu Novog, Dani sporta i rekreacije FIT4NOVI. Tu su i edukacije za ugostitelje, koncerti u centru grada, uz samo more i u vinogradima Pavlomira. Također, pjenušavi doručak u vinogradu kao i izložbe samo su dio programa u kojem će svatko od posjetitelja pronaći nešto za sebe.

Kako se mijenjaju životne navike tako da se mijenjaju i razni trendovi. Pa tako i trendovi u gastronomiji koja je vrlo često jedan od razloga odlaska na brojne destinacije. Upravo na tom tragu, Turistička zajednica će ugostiteljima pokloniti četiri edukativne radionice koje će voditi cijenjeni ljudi iz struke.

Gastronomske edukacije

U prvom tjednu će biti govora o novim trendovima, namirnicama, kalkulacijama te pripremama jela i prezentnosti jela. Sve to kroz edukaciju chefa Damira Tomljanovića, Novljanina s riječkom adresom i to 16. svibnja u Marini Novi. Druga po redu će biti radionica Raw Vegan za ugostitelje koja će ugostiteljima približiti jedan drugačiji, a sve više traženi način prehrane. Na radionici će biti pripremljen veganski meni. On će se sastojati od obročne salate, proteinskog dresinga od sjemenki i orašida, dresinga od avokada, mlijeka od badema te raw veganske voćne torte. Intencija ove radionice je da ugostitelji u svoje jelovnike implementiraju veganska jela i na taj način prošire ponudu. Radionicu će voditi gđa Spomenka Marković iz Raw slastica Viškovo, 18. svibnja u Maloj Sali Doma kulture. Samo za ovu radionicu potrebna je prijava s obzirom na ograničeni broj mjesta. Prijave se primaju na mail adresu tzg-novi-vinodolski@ri.t-com.hr do popunjenja mjesta.

Tjedan posvećen slasticama i vinima

Drugi tjedan edukacija bit će posvećen slasticama i vinima. Slastičarka Lorena Otavijević „Daj kolačić“ prenijet će svoje znanje i finese o izradi modernih slastica. Upravo one čine razliku jednog ugostitelja u odnosu na druge, a koji mogu ponuditi jedinstven, kvalitetan desert, istovremeno i desert koji na tanjuru lijepo izgleda. Edukacija će se održati 23. svibnja u Gradskoj vijećnici Grada Novog Vinodolskog. A da sve ne ostane samo na teoriji, donijet će i prezentirati i slastice.  Zadnja edukacija će biti posvećena eno sceni koja se sve brže razvija kroz edukacije, sajmove, prezentacije. Hrvatska se uistinu može pohvaliti vrhunskim vinima, ali i raznim destilatima, a Kvarner u tom segmentu itekako ima što za ponuditi. O vinskoj karti, sortimentu, sljubljivanju vina i hrane te vinskim temama koje su postale „musst know“ za ugostitelje, govorit će kvarnerska sommelijerka Lucija Matijević. Ova će se edukacija održati u četvrtak, 25. svibnja u Sky baru Wyndham Grand Novi Vinodolski Resorta.

Izložba fotografija, izbor za najljepšu djevojku i koncerti

Ove se godine obilježava i 40 godina od dogradnje Hotela Lišanj. Tim će povodom biti organizirana izložba fotografija i predavanje o povijesti hotela u dvorištu starog dijela Hotela Lišanj. Moći ćete uživati u prekrasnom ambijentu koji podsjeća na neka stara vremena. Family hotel Lišanj je osim svog izgleda i prekrasne lokacije, postao pravi mali dječji raj, uz brojne igraonice i sadržaje za djecu.

Posebno veseli i što će ove godine u jednoj od dvije marine, Mitan Marini, biti izabrana i najljepša djevojka Primorsko-goranske županije.  Ona će se iduće godine natjecati za titulu Miss Hrvatske. Osim ovog oku ugodnog događanja, u Novom će se održati i dva prekrasna koncerta. Zbor Kaplan nastupit će u centra grada, a Tea Bašić u klavirskoj pratnji Matea Žmaka na plaži Prva Dražica, uz šum mora.

Pjenušavi doručak u vinogradu

Pjenušavi doručak u vinogradu okupit će kvarnerske pjenušce i proizvođače raznih proizvoda. Oni će biti posluženi na prvom Pjenušavom doručku na Kvarneru u Pavlomiru povodom 25 godina vinarstva. Ovaj će se događaj organizirati pod pokroviteljstvom Salona pjenušavih vina Zagreb te uz podršku Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski, vinarije Pavlomir i udruženja Kvarner wines. Jedan novi doživljaj ponudit će posjetiteljima najbolje od ovoga kraja uz lagane zvuke jazz glazbe. Dio programa bit će rezerviran za radionicu sljubljivanja pjenušaca i čokolade. Bit će predstavljeno po jedno novo vino vinara – En primeur. Cijena ulaznice za program koji će se održati 24. lipnja s početkom u 10:00 je 20,00 € po osobi. Osim Pjenušavog doručka, Pavlomir će za svoju obljetnicu sve posjetitelje počastiti i koncertom klape Intrade u prekrasnom ambijentu vinograda te uz zabavu koja će nas uvesti u program 30. Međunarodnog ljetnog karnevala.

Ljetni karneval

Tradicija ljetnog karnevala u Novom seže u 1993. godinu pa je tako karneval ove godine proslavio svoju 30. godinu postojanja, a slavljenička godina bit će nešto bogatija karnevalskim događanjima. 27. lipnja će biti otvorena izložba fotografija retrospektive 30 godina karnevala u prostoru Turističko informativnog centra Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski i duž Korza hrvatskih branitelja. Dana 29. lipnja u centru grada održat će se karnevalska zabava uz šest DJ-eva kao uvertira u povorke. Dječja povorka kreće 30. lipnja u 20:00 sati uz glazbu na dvije pozornice i dječji program. Osim grupa za koje se još uvijek primaju prijave, sva su djeca dobrodošla maskirati se i pridružiti povorci. Subota, 1. srpnja, veliko finale karnevala i Velika međunarodna povorka, s početkom u 20:00 sati. Glazba na tri pozornice, izbor za najbolju i najkreativniju masku i odlična zabava do ranih jutarnjih sati su zagarantirani.

Najava bogatog ljetnog programa

Program obilježavanja obljetnica ćemo zaokružiti 30. ljetnim karnevalom, a ujedno njime najaviti i nastavak veselog i sadržajem bogatog ljetnog programa događanja u Novom Vinodolskom. Nadam se da će svatko pronaći ponešto za sebe i da razloga za doći u Novi neće nedostajati. Iako uvijek volim reći da je Novi Vinodolski prekrasan u svako doba godine uz prekrasno, čisto more i bogato, zeleno zaleđe.

Zahvaljujem svim suorganizatorima na pomoći i podršci te suorganizaciji događanja te naravno onima koji nas prate u događanjima i prepoznaju naš trud, a to su Turistička zajednica Kvarnera i Hrvatska turistička zajednica. No, isto tako želim zahvaliti i Ministarstvu turizma i sporta za prihvaćanje pokroviteljstva nad programom obilježavanja 145 godina turizma u Novom Vinodolskom. – kazala je Tena Peričić, direktorica TZG Novi Vinodolski.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori